Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mała instalacja pneumatyczna

Featured Replies

Napisano

Potrzebuje zrobić w garażu małą instalacje pneumatyczną bo miejsce na kompresor jest w czeluściach i dobrze by było przyłącze było w okolicach bramy. Zwykły wąż ciśnieniowy przykręcony uchwytami do ściany i dwie złączki wystarczą czy trzeba się bawić w jakieś filtry i odwadniacze? Pewnie będzie tego z 10m od kompresora.

Poleci ktoś przy okazji jakiś pistolet do okazjonalnego piaskowania? Oglądałem ostatnio ten w Lidlu ale po wyjęciu z pudełka mnie odrzucił wykonaniem. Lepiej kupić taki z workiem na odzysk piasku czy zwyczajny?

Krawiec

Napisano

Można dać wąż, ale ja bym dał przewód sztywny  :swinka:  ;] będzie łatwiejszy do mocowania, można dać wtedy 1/2'' dla zmniejszenia strat przepływu, choć ofkors będzie wtedy potrzebne dodatkowe połączenie przewodu sztywnego z elastycznym (od kompresora do rurki to jednak kawałek węża jest wskazany, chyba że kompresor będzie przekręcony do fundamentu, to wtedy można od razu sztywnym jechać :phi: ).

Odwadniacz, odolejacz, filtr cząstek stałych :phi:  czy ja wiem? Zależy, co chcesz robić, do piaskowania chyba nie jest to niezbędne... :hmm: ale zostaw sobie możliwość opróżniania baniaka z "wody". 

Napisano

Gdzie kupić takie rurki? W marketach chyba nie widziałem.

Krawiec

Napisano

Krawiec

Typowe rurki miedziane do instalacji CO. Żadnych cudów nie potrzeba.

U mnie w istalacji jest 8 Atm i daje radę.

Napisano

Bardziej o plastiku myślałem. Miedź to trzeba lutować a po za tym tania nie jest.

Krawiec

Napisano

Krawiec

Możesz użyć zwykłej rury stalowej, może być bezszwowa :phi:  problem korozji wewnętrznej zlikwidujesz, przelewając ją np. podkładem antykorozyjnym i po sprawie,

Możesz też użyć rury PE do zgrzewania - to w XXI wieku może nawet lepsze rozwiązanie, niż stal. Są rury PE na ciśnienie nawet 16 bar (?)

http://www.budmech.com.pl/rury-pe.html 

Napisano

Tak naprawdę możesz użyć wszystko co znajdziesz w sklepach - PE, PP, miedź, stal, dp wyboru :) Stal obecnie wcale nie jest najtańszym wyborem. Dobrze jest zrobić z lekkim spadkiem i w najniższym miejscu jakiś korek (trójnik), by na zimę chociaż raz do roku spuścić wodę.

A odwadniacze, filtry, naolejacze, to już zależnie od zastosowań.

Napisano

Na zgrzewanym PP zrobić :)

:oki: moi klieci wyposarzają tak warsztaty w  instalacje sprężonego powietrza z rury PP, do kupienia w marketach

Napisano

Poleci ktoś przy okazji jakiś pistolet do okazjonalnego piaskowania? Oglądałem ostatnio ten w Lidlu ale po wyjęciu z pudełka mnie odrzucił wykonaniem. Lepiej kupić taki z workiem na odzysk piasku czy zwyczajny?

Krawiec

A jaki masz kompresor? Taki garażowy? Wiele to nim nie zdziałasz

Napisano

Znajomy, który prowadzi wulkanizacje ma instalacje wykonaną z rurki PEX 16mm

Napisano

A jaki masz kompresor? Taki garażowy? Wiele to nim nie zdziałasz

Wiele zdziałać nie potrzebuje, ot pierdnąć w oponkę albo przedmuchać narzędzia z pyłu czy innego drewnianego syfu, wywalić wodę z instalacji podlewania ogródka. Czasami jakiś stary metal przeczyścić.

Obecnie potrzebuje wyczyścić środek elementu mocującego zamek w furtce bo się komuś w środku niezbyt ocynkowało i zaczyna rdzewieć. Szlifierką tam nie dojdę wiec trzeba by walnąć piaskiem i potem zamalować. A kompresor mały 50l zbiornik 2 cylindry teoretycznie 425l na ssaniu.

Krawiec

Napisano

Instalacja może być z PP, powinna wytrzymać 10bar....jeśli chcesz pewniejszy sposób a żeby kasa nie zabiła kupujesz rury PP pneumatyczne i z tego zgrzewasz wszystko....

wg mnie najtaniej wychodzi z PP

Napisano

Przewód elastyczny np. taki http://deltatechnika.pl/przewod-poliuretanowy-pu-p-570.html Przewód kalibrowany po średnicy zewnętrznej,

a do tego złączki http://deltatechnika.pl/tworzyw-sztucznych-c-46_82_85_86.html. Zakończone sztywno zamocowaną metalową szybkozłączką.

średnio się nada ten przewód...dlaczego...dlatego że max średnica wew. to 8mm, a to mało aby porządnie napędzić choćby klucz pneumatyczny....

jeżeli już ma być to min. 10mm wewnątrz....

Napisano

średnio się nada ten przewód...dlaczego...dlatego że max średnica wew. to 8mm, a to mało aby porządnie napędzić choćby klucz pneumatyczny....

jeżeli już ma być to min. 10mm wewnątrz....

Z czego to wyliczyłeś?  Typowa szybkozłączka posiada otwór 6.5 mm więc 8mm w wężu styknie.

Napisano

Nie liczyłem....W tym tygodniu przerabialem u siebie właśnie taka instalację bo pneumat nie banglal