Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra F x16nz wolne obroty

Featured Replies

Napisano

witam! przeczytalem wszystko na temat problemow z wolnymi obrotami i nic . Zaczne o poczatku moze. Cos sie tak porobilo , ze wolne obroty sa niestabilne. Sa troche ponizej nominalnych i silnik sie trzesie ale to nie wszystko.Czesto spadaja duzo ponizej nomonalnych do 400obr/min.Najlepiej widac takie zachowanie jak sie nacisnie na gaz i podniesie do 1000obr/min i pouci gaz, wtedy leca do 400 az szrpnie calym silnikiem i podnasza sie pomalu do wartosci ponizej nominalnej czyli troche ponizej 800obr.Dzieje sie tak na gazie i na benzynie , z tym ze na benzynie przy zwalnianiu jak wrzuca sie na luz to obroty leca tak nisko ze auto gasnie ( na gazie szarpnie silnikiem i sie pozbiera ). Jest to bardzo wkurzajace jak silnik gasnie w najminiej oczekiwanym monencie czyli np. na skrzyzowaniu.Przejzalem pod wzgledem nieszcselnosci wszystkie przewody i caly uklad zasilania rozebralem i wyczyscilem , wymienilem krokowca, dzisiaj zaslepilem EGR i nic dalej to samo. Moze ktos mial taki przypadek ????? Co z tym zrobic bo juz mnie to zaczyna ......

Napisano

A sprawdzałeś potencjometr przepustnicy? Czasem wystarczy odpiąć wtyczkę i przeczyścić (WD40) styki

Napisano
  • Autor

sprawdze tylko musze linke klapy silnika wymienic bo mi walnela, a takie gracanie srubokretem zeby klape otworzyc jest troche nieporeczne.Kupie linke i w weckend niestety dopiero bede mial czas zeby znowu cos pogrzebac. Dzieki za info oby to bylo to bo sie wykoncze inaczej , bardzo nie lubie jak mi cos nie dziala tak jak nalezy.

pozdr

Napisano

> wymienilem krokowca...

Gniazdo z którym styka się grzybek krokowego oczywiście wyczyściłeś.

Napisano

U mnie było trochę podobnie zaraz po tym jak nabyłem asterkę.

Trochę się zestrachałem że coś z silnikiem jest nie tak ale wystarczyło wymienić filtr powietrza i 6kkm śmiga że aż miło

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

witam po przerwie, mialem troche czasu w swieta wiec sprawdzilem TPS i dalej nic.Gniazdo silnika krokowego oczywiscie bylo wyczyszczone przed zalozeniem nowego silniczka. Filtry i inne rzeczy wymeniam regularnie ni czekam az cos sie urwie albo zatrze. Co jest cholera grane przeciez teoretycznie silnik krokowy powinien dopuszczac powietrza aby podniesc obroty do zadanych. Co ten komputer zamarzl i nie reaguje na dane o predkosci obrotowej silnika ??

Napisano

1. Czy na TPS przy zamkniętej przepustnicy między przewodem niebieskim i masą jest poniżej 0,7V? (przy włączonym zapłonie)

2. Czy przy wyjętym krokowym podłączonym po przekręceniu kluczyka wysuwa się grzybek?

3. Czy podczas pracy silnika po włączeniu ogrzewania szyby tylnej obroty spadają, a później podwyższają się do stanu poprzedniego?

4. Czy w całym zakresie prędkości obrotowych silnika utrzymuje się takie samo napięcie na akumulatorze? (jakie?)

5. Czy sprawdzałeś szczelność dolotu? (czy nie bierze lewego powietrza)

6. Czy sprawdzałeś poprawność działania czujnika temp. dla ECU?

7. Czy masz rurę łączącą dolot z osłoną kolektora wydechowego? Jeśli masz sprawdź po jej zdjęciu czy przesłona zamyka dolot ciepłego powietrza po nagrzaniu się silnika.

Napisano
  • Autor

dzieki za odzew. Sprobuje przez weckend sprawdzic wszystko po kolei jak napisales i dam znac.

pozdr

Napisano

> dzieki za odzew. Sprobuje przez weckend sprawdzic wszystko po kolei

> jak napisales i dam znac.

> pozdr

A może tłumik przytkany? U mnie po wymianie końcowego przestało trząść samochodem i obrotki są zdecydowanie stabilniejsze.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

witam! znalazlem troche czasu i cos tam pogrzebalem, jest tak:

Ad1. TPS przy zamknietej przepustnicy - napicie wynosi 0.5 V

Ad2. silnik krokowy wysuwa grzybek

Ad3. po wlaczeniu ogrzewania szyby tylnej obroty spadaja o "pol grubosci wkazowki obrotomierza" i tak zostaja, nie podnosza sie po chwili

Ad4. w calym zakresie predkosci obrotowej nap wynosi 14.05 V i jest stabilne

AD7. tam troche bylo pordzewiale, rozebralem wyczyscilem , posmarowalem, grzalem suszarka i chodzi. Wpakowalem do auta , zalaczylem silnik i czekalem az sie nagrzeje, "zawor" chodzi zamyka dolot cieplego powietrza.

Ad6.ECU reaguje na czujnik temperatury, jak sie auto nagrzeje obroty spadaja, jak sie odepnie czujnik podnosza sie.

Ad5 posprawdzalem wszystko co sie da nic nie znalazlem, planuje jeszcze podniesc kolektor i zobaczyc jak tam uszczelka wyglada

Nie wiem , cos mam takie przeczucie jakby przyczyna bylo wlasne lewe powietrze. Jak sie podniesie do 1000 obr i pusci gaz to obroty spadaja do 500, szarpnie silnikiem i podnasza sie na grubosc wskazowki ponizej nominalnych.

> 1. Czy na TPS przy zamkniętej przepustnicy między przewodem

> niebieskim i masą jest poniżej 0,7V? (przy włączonym zapłonie)

> 2. Czy przy wyjętym krokowym podłączonym po przekręceniu kluczyka

> wysuwa się grzybek?

> 3. Czy podczas pracy silnika po włączeniu ogrzewania szyby tylnej

> obroty spadają, a później podwyższają się do stanu poprzedniego?

> 4. Czy w całym zakresie prędkości obrotowych silnika utrzymuje się

> takie samo napięcie na akumulatorze? (jakie?)

> 5. Czy sprawdzałeś szczelność dolotu? (czy nie bierze lewego

> powietrza)

> 6. Czy sprawdzałeś poprawność działania czujnika temp. dla ECU?

> 7. Czy masz rurę łączącą dolot z osłoną kolektora wydechowego? Jeśli

> masz sprawdź po jej zdjęciu czy przesłona zamyka dolot ciepłego

> powietrza po nagrzaniu się silnika.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.