Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cos puka - w Hondzie CRV

Featured Replies

Napisano

Pany mam ja sobie już dość długo ( jak na mnie ) Hondzie CRV z 98 roku. Ogólnie jeździ i się nie spisuje, ale ma pewien mankament.

Coś puka......

Na przeglądzie od dwóch lat nie mogą wyłapać ( na szarpakach itd) przednie i tylne zawieszenie oki.

Pukanie słyszalne jest:

po zmianie biegu na wyższy i puszczeniu sprzęgła

lub:

powiedzmy jadąc pod górkę ( pod obciążeniem) autko jak dostaje "czkawki" to też jest to słyszalne - ciężko określić lokalizację, ale raczej z przodu.

Co to może być - ja podejrzewam że coś w układzie przeniesienia napędu .... za sprzęgłem.

Napęd jest dołączany automatycznie więc na prostej nie działa, a stuk słychać w razie zmiany biegu.

Napisano

Pany mam ja sobie już dość długo ( jak na mnie ) Hondzie CRV z 98 roku. Ogólnie jeździ i się nie spisuje, ale ma pewien mankament.

Coś puka......

Na przeglądzie od dwóch lat nie mogą wyłapać ( na szarpakach itd) przednie i tylne zawieszenie oki.

Pukanie słyszalne jest:

po zmianie biegu na wyższy i puszczeniu sprzęgła

lub:

powiedzmy jadąc pod górkę ( pod obciążeniem) autko jak dostaje "czkawki" to też jest to słyszalne - ciężko określić lokalizację, ale raczej z przodu.

Co to może być - ja podejrzewam że coś w układzie przeniesienia napędu .... za sprzęgłem.

Napęd jest dołączany automatycznie więc na prostej nie działa, a stuk słychać w razie zmiany biegu.

Jedyne co mi przychodzi do głowy to auto na podnośnik, kierowca w środku a ktoś słucha pod spodem gdzie stuka.

Napęd masz dołączany, ale wał się kręci cały czas - może gdzieś są luzy i stąd problemy?

Czasem to też coś bardziej prozaicznego - np. coś obija się z osprzętu silnika gdy ten porusza się na poduszkach.

Napisano

W tym wieku to już poduszka któraś może być nie tyle wybita co sparciała.

Ewentualnie wydech o coś obija na rozciągniętym ze starości wieszaku.

Napisano
  • Autor

W tym wieku to już poduszka któraś może być nie tyle wybita co sparciała.

Ewentualnie wydech o coś obija na rozciągniętym ze starości wieszaku.

Poduszki dwie wymienione co do wieszaków sprawdzę.

Napisano
  • Autor

Sanki bym obejrzał, może tam jest luz.

Odczuwalny luz znalazłem dziś na wyjściu ze skrzyni na wał. Nie na łożysko, ale na samych zębach. Poduszki oki. Tylko kurcze zawsze sądziłem że napęd na tylny wał idze dopiero jak "musi", a normlanie wał nie przenosi żadnych momentów.

Napisano

Jest przenoszony cały czas a sprzęgło jest w tylnym moście.

Z resztą z tego co zauważyłem i co kiedyś pokazywała Honda w jakimś filmiku to przynajmniej w II-gen. to napęd jest spięty na postoju i dopiero po ruszeniu się stopniowo rozpina.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Jest przenoszony cały czas a sprzęgło jest w tylnym moście.

Z resztą z tego co zauważyłem i co kiedyś pokazywała Honda w jakimś filmiku to przynajmniej w II-gen. to napęd jest spięty na postoju i dopiero po ruszeniu się stopniowo rozpina.

Odkopuje.

W takim razie dlaczego pojawił się luz? Jak kupowałem nie pamiętam tego pukania, a specjalnie we dwóch sprawdzaliśmy ( byłem z kolegą nastawionym"negatywnie do CRV) i żaden nie uświadczył luzu. Czy można dolać jakiegoś oleju który te stuki złagodzi. Przyznam że wczoraj Honda była u mechanika na regulacji zaworów i kazałem mu zwrócić właśnie uwagę na to pukanie. Gościu powiedział ze nic nie słyszał - ja od razy jak tylko zmieniłem z 1 na 2 usłyszałem. Więc albo ja jestem przewrażliwiony albo inni głusi - bo już nawet moja żona słyszy ten stuk.

Są jakieś oleje? "gęstsze / z dodatkami? :ogien:

Napisano
  • Autor

U mnie słychać docisk sprzęgła.

Aczy dosick bedzie słchać na juz wrzuconym biegu powiedzmy 2, ale jedziesz pod góre z obciązeniem i auto zaczyna dostawać czkawki?