Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

skuter "ze wschodu"

Featured Replies

Napisano

Moja koleżanka chce zanabyć takie cudo do jazdy po mieście.

Czy wszystkie "wschodnie" marki prezentują podobny poziom, czy da się zauważyć lepszą jakość np. keewaya czy innego kymco?

Prosiła mnie o poradę, ale za bardzo nie wiem, czy lepszy taki nowy skuterek (i jakiej marki?), czy poszukać dwu-trzylatka z Japonii albo Włoch... hmm.gif

Pozdr. P.

Napisano

> Moja koleżanka chce zanabyć takie cudo do jazdy po mieście.

> Czy wszystkie "wschodnie" marki prezentują podobny poziom, czy da się

> zauważyć lepszą jakość np. keewaya czy innego kymco?

> Prosiła mnie o poradę, ale za bardzo nie wiem, czy lepszy taki nowy

> skuterek (i jakiej marki?), czy poszukać dwu-trzylatka z Japonii

> albo Włoch...

> Pozdr. P.

Kymco ma bardzo dobra opinie. W zasadzie jest traktowane na rowni z innymi "cywilizowanymi" markami. Zreszta to nie jest firma chinska tylko tajwanska.

Co do Keewaya to jest to najlepsza firma sposrod chinskiej tandety, tzn. nie powala osiagami, jakoscia plastikow, itp. ale skutery sprawuja sie prawidlowo i nie ma z nimi powazniejszych klopotow. Porownalbym to firme do Daewoo w swiecie samochodow, tzn. o ile wlasciciele "renomowanych" marek jak Opel, Ford, VW, itp. twierdza, ze DU to tandeta i nigdy by sobie nie kupili nowego samochodu tej marki (lepszy uzywany szrot z Niemiec zlosnik.gif) to wlasciciele Matizow, Lanosow i Nubir bardzo sobie te samochody chwala i jezdza nimi bez zadnych wiekszych awarii - dokladnie tak samo wyglada sytuacja z Keewayem kontra wlasciciele Giler, Aprilii, Malaguti, itp.

Zdecydowanie odradzam chinskie wynalazki takie jak np. Kinroad.

Napisano

Nie do końca się zgodzę, Daewoo można porównać raczej do Hyosunga lub Kymco czyli marek dalekowschodnich ale jednak marek do których części znajdują się w ogólnodostępnych katalogach. Keeway czy inna chińszczyna to hit jednego sezonu i trudno będzie zakupić w przyszłości do nich części. Mam w tym temacie duże doświadczenie ponieważ prowadzę salon i serwis motocyklowy i naprawa chińszczyzny to zawsze rzeźba w g.....

Napisano

Święte słowa kolego, chińszczyzna jest ok waytogo.gif ale TYLKO na tależu food.gifhahaha.gif

Jeden gostek niedaleko mnie sprzedaje ten syf i twierdzi że MY mamy części ,ludzie przynoszą jakieś swiece z dziwnymi znaczkami(chińskie pismo niewiem.gif),a ja niewiem co mam z tym zrobić sciana.gif i jak to się ma do NGK czy Denso screwy.gif

A w LARSSONie to wyją ze śmiechu jak ktoś się pyta o części do chińczyków. hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Naj rozsądniej jest kupić coś starszego ,ale MARKOWEGO waytogo.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Naj rozsądniej jest kupić coś starszego ,ale MARKOWEGO

> Pozdrawiam

Pod warunkiem, że masz pewnego sprzedawcę.

Jak ktoś się nie zna, to więcej wyda na przejazdy i ekspertyzy, niż wart ten skuter... sick.gif

Pozdr. P.

Napisano

> Nie do końca się zgodzę, Daewoo można porównać raczej do Hyosunga lub

> Kymco czyli marek dalekowschodnich ale jednak marek do których

> części znajdują się w ogólnodostępnych katalogach. Keeway czy

> inna chińszczyna to hit jednego sezonu i trudno będzie zakupić w

> przyszłości do nich części. Mam w tym temacie duże doświadczenie

> ponieważ prowadzę salon i serwis motocyklowy i naprawa

> chińszczyzny to zawsze rzeźba w g.....

Tylko że do keeway pasuje prawie wszystko od silnika minarelli tongue.gif

Różnica jest w wale bo jest 16 a minarelli ma 12.8 grinser006.gif

Cylindrów, gaźników, wariatorów, pasków, sprzęgieł jest na tony grinser006.gif

Napisano

> Tylko że do keeway pasuje prawie wszystko od silnika minarelli

> Różnica jest w wale bo jest 16 a minarelli ma 12.8

> Cylindrów, gaźników, wariatorów, pasków, sprzęgieł jest na tony

prawie w tym przypadku czyni dużą różnicę. Niestety gdyby wszystko pasowało z minareli to byłby to silnik minareli, a że nie pasuje to jest to tania imitacja na częściach dużo gorszych jakościowo. Chińczycy wzorowali się na markowych skuterach stąd pewne podobieństwa na pierwszy rzut oka.

Napisano

Widzę że dyskusja zmierza do nikąd.

Niedojdziemy do konsensusu.

Ja wolę nowe daewoo na przykład zamiast 20 letniego merca co równa się skarbonka a dla wielu jest szczytem motoryzacji grinser006.gif

> prawie w tym przypadku czyni dużą różnicę. Niestety gdyby wszystko

> pasowało z minareli to byłby to silnik minareli, a że nie pasuje

> to jest to tania imitacja na częściach dużo gorszych jakościowo.

> Chińczycy wzorowali się na markowych skuterach stąd pewne

> podobieństwa na pierwszy rzut oka.

Napisano

> Widzę że dyskusja zmierza do nikąd.

> Niedojdziemy do konsensusu.

> Ja wolę nowe daewoo na przykład zamiast 20 letniego merca co równa

> się skarbonka a dla wielu jest szczytem motoryzacji

> > podobieństwa na pierwszy rzut oka.

Nie rozważamy tu zakupu 20 letniego pojazdu tylko 3-4 letni, poza tym Daewoo to marka koreańska tak jak np. Hyosung czy Kymco a nie chińska więc też trudno je do siebie porównać. Ta dyskusja nie ma prowadzić do konsensusu bo z założenia nie da się pogodzić tych dwóch sposobów podejścia do sprawy zakupu skutera. Moim celem jest przestrzec potencjalnych kupujących, z punktu widzenia osoby serwisującej wszystkie skutery jeżdzące na polskim rynku, przed zakupem chińskiej tandety. Mam nadzieje że oszczędzę tym rozczarowań przyszłym użytkowinikom 2-kółem i uświadomię komuś że nie można mieć tego samego za 4 tyś co oferują inny producenci uznani na rynku za 10. Pozdrawiam

Napisano

> Czy wszystkie "wschodnie" marki prezentują podobny poziom, czy da się

> zauważyć lepszą jakość np. keewaya czy innego kymco?

Najwyzsza polka jakosciowa wsrod "chincykow" to koreanski Hyosung oraz Daelim i tajwanski Sym oraz Kymco. Mimo to, roznica w nowoczesnosci np. pomiedzy Daelimem i Symem jest kolosalna. Ponizej mozna zakwalifikowac tajwanska, zlota pszczolke czyli TGB, a nastepnie chinskie CPI. Dalej niech bedzie Keeway, a potem dlugo nic...

Keeway to chyba najtansza, prawdziwa fabryka. Reszta (Zipp, Motobi i wiele innych) marek to zbieranina modeli z roznych manufaktur, a nazwy tak samo wygladajacym modelom nadaja importerzy, a nie producenci. Sa to produkty bardzo roznej (czyt. fatalnej) jakosci, importerzy potrafia zmienic dostawce danego modelu nawet 2x w sezonie. Brak czesci zamiennych, brak dokumentacji technicznej, brak podstawowych danych regulacyjnych. Roznica w sklepie miedzy zlomem, a dobrym skuterem to ok. 2000 zl, ale roznica dla importera jest duzo, duzo wieksza. Stad duza, atrakcyjna oferta jednosladow z najnizszej polki, ale nie wartych tej ceny.

Podsumowanie:

Najlepiej kupic nowy "tajwan" (4300 - 8000 zl). Na pewno lepiej poszukac uzywanego "wlocha", ale popularnego u nas (Piaggio, Gilera, Vespa, Yamaha itp.) niz "chiny" o polskiej nazwie. Dlaczego? Ze wzgledu na dostep do czesci i "know how". Chinskie, pozytywne wyjatki to CPI oraz drozsze (12") modele Keeway'a.

Pozdrawiam WŚ

Napisano

> a nastepnie chinskie CPI. Dalej niech bedzie Keeway

Jesli chodzi o roznice pomiedzy CPI i Keewayem to ponizej masz dwa zdjecia:

focus-sar2.jpg

olivercity125-3.jpg

Pierwszy to Keeway Focus, a drugi to CPI Oliver. Przyjzyj sie szczegolom. Oprocz przedniej owiewki, nie roznia sie niczym. Kazde przetloczenie na plastikach, ich ksztalt sa takie same. Widzialem te skutery na zywo i nie roznia sie naprawde praktycznie niczym. Tylko minimalnie inna przednia owiewka pozwala je od siebie odroznic. Od strony mechanicznej sa rowniez takie same. Nawet w sklepach z akcesoriami te same elementy tuningowe pasuja do obu modeli.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.