Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Różnice chłodnica 1.1 SPI a 1.1 MPI?

Featured Replies

Napisano

Witajcie. Czym różnią się chłodnice wody 1.1 SPI od 1.1 MPI ? Czy można stosować zamiennie czy nie? Po wentylatorze może można stwierdzić ?

Stara się posikała i nie wiem co kupić

Napisano

Witajcie. Czym różnią się chłodnice wody 1.1 SPI od 1.1 MPI ? Czy można stosować zamiennie czy nie? Po wentylatorze może można stwierdzić ?

Stara się posikała i nie wiem co kupić

roznia sie wymiarami, chlodnica z spi ma tez miejsce na termowlacznik

Napisano
  • Autor

a w MPI nie ma?? :hmm:  to co załącza wentylator?? stelaż wentylatora mam metalowy , tak jak kiedyś w SPI :hmm:

Napisano
  • Autor

Czy dobrze widzę żę chłodnica od MPI ma miejsce na czujnik temperatury tak jak by od przodu? W w SPI jest równolegle z w wejściami / wyjściami wodnymi. Ktoś może to potwierdzić?

Napisano

Czy dobrze widzę żę chłodnica od MPI ma miejsce na czujnik temperatury tak jak by od przodu? W w SPI jest równolegle z w wejściami / wyjściami wodnymi. Ktoś może to potwierdzić?

W MPI wentylator załącza komputer i chłodnica nie ma czujnika.

Napisano
  • Autor

W MPI wentylator załącza komputer i chłodnica nie ma czujnika.

Ok to chyba mam SPI bo jest jak w starym SCS...

A w takim razie co to za dziura w tej chłodnicy? ;] Foto :P 

Napisano

1783b89eecc58896med.jpg

To na zdjęciu to nie jest chłodnica od MPI, chyba,że w tych z końca produkcji coś pomodzili.

Ja mam chłodnice z MPI i tam są dwa wejścia z boku i jedno od strony silnika(taki cienki pipek)

Napisano
  • Autor

To na zdjęciu to nie jest chłodnica od MPI, chyba,że w tych z końca produkcji coś pomodzili.

Ja mam chłodnice z MPI i tam są dwa wejścia z boku i jedno od strony silnika(taki cienki pipek)

Na allegro pisało że od MPI :) Ja sprawdziłem teraz, jest zielony czujnik tak jak w SCS miałem czyli musi być od SPI.. chyba..

Ten pipek to chyba odpowietrznik ;]

Napisano

Ta ze zdjęcia to właśnie zamiennik do mpi, ale z miejscem na czujnik, spotkałem się już z taką, znajomy ma rajdówkę na bazie 1,1 mpi i taką chłodnicę z wkreconym włącznikiem wentylatora bo ma 1,2 8v 75. Wentylator z mocowaniem ma plastikowy.

Chłodnice od mpi różnią się jeszcze mocowaniam i są bardziej odsadzone do przodu w stosunku do spi i górny wąż jak i dolny z czwórnika są dłuższe przez to.

Napisano

Na allegro pisało że od MPI :) Ja sprawdziłem teraz, jest zielony czujnik tak jak w SCS miałem czyli musi być od SPI.. chyba..

Ten pipek to chyba odpowietrznik ;]

Ci z allegro to sprzedają Seicento a na zdjęciach jest Cinquecento

Napisano
  • Autor

Ci z allegro to sprzedają Seicento a na zdjęciach jest Cinquecento

To co dałem na foto? No do cc to raczej nie jest

Napisano

To co dałem na foto? No do cc to raczej nie jest

Nie chodziło mi o chłodnice, tylko ogólnie, że ludzie z allegro wypisują głupoty.

Napisano

nie wiem do czego jest ta chłodnica ze zdjęcia, ale na pewno nie do 1.1 mpi ;-) bynajmniej nie taką mam w swoim samochodzie

Napisano

nie wiem do czego jest ta chłodnica ze zdjęcia, ale na pewno nie do 1.1 mpi ;-) bynajmniej nie taką mam w swoim samochodzie

Jak zaślepisz ten otwór na czujnik to jest p&p do mpi :)

Napisano

Jak zaślepisz ten otwór na czujnik to jest p&p do mpi :)

Dokładnie, zamienniki miały taką plastikową zakrętke na gwincie, ale problem był w tym, że jak samochód się przegrzał to tą zaślepke ciśnienie wywaliło razem z płynem :D Tak było w 1.1 MPi mojej byłej - wkręciliśmy tam póżniej metalową zaślepke - tzn taką płaską śrube z krótkim gwintem (nie wiem jak się to fachowo nazywa), ale posadzona została na kleju do gwintów i działało bez zarzutów kolejne lata do póki jej młodszy brat nie rozwalił zderzaka z chłodnicą :P