Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra G - luz na ośce silnika wycieraczek

Featured Replies

Napisano

Witam,

Ostatnio zauważyłem duży luz na ośce silnika wycieraczek. Można to jakoś naprawić czy silnik do wymiany?.

Pozdrawiam

Napisano

Witam,

Ostatnio zauważyłem duży luz na ośce silnika wycieraczek. Można to jakoś naprawić czy silnik do wymiany?.

Pozdrawiam

Na ośce silnika czy na ośce ramienia wycieraczek?

Napisano
  • Autor

Na ośce silnika czy na ośce ramienia wycieraczek?

Kurde, pomyliłem się. Oczywiście, że na ośce ramienia wycieraczki. Silnik nic tu nie ma.

Napisano

Mechanizm do wymiany. Przed montażem nasmarować ośki- było w ZTS. Ten luz będzie się powiększał i ramiona będą latały jak chciały, mogą nawet szybę zrysować.

Napisano

Mechanizm do wymiany. Przed montażem nasmarować ośki- było w ZTS. Ten luz będzie się powiększał i ramiona będą latały jak chciały, mogą nawet szybę zrysować.

Ośki są demontowalne, tak? (z zatartymi walczyłem w corsie C). Skoro tak, to ja bym próbował mechanizm tulejować, o ile tylko jest na tyle miejsca i materiału, że tulejkę można wstawić. Wymienić mechanizm zawsze można, ale skoro w dotychczasowym powstał problem, to w nowym też się pojawi...

Napisano

Kurde, pomyliłem się. Oczywiście, że na ośce ramienia wycieraczki. Silnik nic tu nie ma.

Da się to naprawić . Kup 4 tulejki od rozrusznika z maluch i wiertło 14mm. Gdzię na necie jest manual , mi naprawa w warunkach polowych zajęła jakieś 30min. Oczywiście sprawdź najpierw czy zdejmiesz ramiona wycieraczek jak nie to musisz zdobyć ściągacz. Gra jest warta świeczki bo nowy mechanizm to koszt 150 - 180zł.

Napisano

Da się to naprawić . Kup 4 tulejki od rozrusznika z maluch i wiertło 14mm. Gdzię na necie jest manual , mi naprawa w warunkach polowych zajęła jakieś 30min. Oczywiście sprawdź najpierw czy zdejmiesz ramiona wycieraczek jak nie to musisz zdobyć ściągacz. Gra jest warta świeczki bo nowy mechanizm to koszt 150 - 180zł.

Dodam, że przyda się opalarka żeby rozgrzać tulejki i wcisnąć je w mechanizm. A tulejki rozrusznika malucha faktycznie pasują jak ulał.

Napisano

Da się to naprawić . Kup 4 tulejki od rozrusznika z maluch i wiertło 14mm

Robiłem to u siebie, ale nie wiertłem, które może "rozsadzić" i zniszczyć plastik, w który wciska się tulejki.

Zastosowałem rozwiertak nastawny, można wówczas zrobić idealny otwór z ciasnym pasowaniem.

Z jednej strony wcisnąłem 3 tulejki, ponieważ bardzo zużyta była ośka.

I do tego nowe simeringi, podkładki, pirścien segera - jeżeli zjedzone przez rudą.

Aktualnie 5 lat po regeneracji - jest OK.