Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.6 słaby na zimnym

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam taki problem że jak silnik jest zimny po nocy to przez pierwsze 1-3 minuty jest bardzo słaby i często mi gaśnie przy ruszaniu / przejazdu przez taki mały krawężnik na parkingu.

sprawa się dzieje na zimnym więc na benzynie ale mam tez lpg jeśli to ma znaczenie.

Napisano

Świece, cewki, instalacja gazowa - osobiście w takiej kolejności brałbym się za robotę. Pisząc o instalacji gazowej mam na myśli jej wpływ na pracę komputera sterującego wtryskami benzyny.

A tak ;] to jeszcze się zapytam - jeździsz Stilo i nie masz jeszcze kabla diagnostycznego  8] (kup, koszt niewielki a przydatność nieoceniona). 

Edit: zapomniałem jeszcze o przepustnicy - jest znana z tego, że szwankuje jak jest brudna.

Napisano
  • Autor

Świece, cewki, instalacja gazowa - osobiście w takiej kolejności brałbym się za robotę. Pisząc o instalacji gazowej mam na myśli jej wpływ na pracę komputera sterującego wtryskami benzyny.

A tak ;] to jeszcze się zapytam - jeździsz Stilo i nie masz jeszcze kabla diagnostycznego  8] (kup, koszt niewielki a przydatność nieoceniona). 

Edit: zapomniałem jeszcze o przepustnicy - jest znana z tego, że szwankuje jak jest brudna.

świece nowe,

mam jakiś kabelek elm327 na BT ale co z tego jak nie ogarniam:D 

tzn nie pokazuje żadnych błędów.

Napisano

Sprawdź też sondę lambda , masz zapewne złe wzbogacenie na zimnym.

Napisano
  • Autor

Sprawdź też sondę lambda , masz zapewne złe wzbogacenie na zimnym.

Byłem dzisiaj u mechanika, co prawda w innej sprawie ale wspomniałem mu o tym.

Powiedział że że auto się przyzwyczaiło do lpg i pewnie jest za słaba mieszanka, mówił żeby najpierw do gazownika jechać.

Napisano

Uroki auta z gazem - przepychanki między mechanikiem, a gazownikiem... Przerabiałem temat w poprzednim aucie, dlatego na razie od LPG chciałem odpocząć ;) Możesz na początek wykonać reset adaptacji sterownika benzyny i przez jakiś czas jeździć wyłącznie na benzynie. Będziesz mieć wtedy pewność, że winę za słaby ciąg na benzynie po odpaleniu będzie ponosić źle wyregulowana instalacja LPG. 

Napisano

świece nowe,

mam jakiś kabelek elm327 na BT ale co z tego jak nie ogarniam:D

tzn nie pokazuje żadnych błędów.

Problemy nie zaczely się czasem jednak po zmianie świec? Moj stilak na nowych Iskach gasł w korku, a na Championach (po przelataniu 5kkm) strzelał i gasł nawet na półsprzęgle przy 2,5krmp. Wróciłem do starych (50kkm?) NGK i jak ręką odjął.

Masz elm'a to w zasadzie możesz sprawdzić mapy. Po prostu zaloguj sobie parametr czasu wtrysku na benzynie i na gazie,

Na postoju przy przełączaniu będzie małe wahnięcie, ale potem wykres powinien się ustabilizować w pobliżu poprzedniej wartości. Tak samo w trakcie jazdy - trzeba tylko jechać po równych ze stałą prędkością*

* zrzucałem takie logi w trakcie jazdy i jest to niesamowicie upierdliwe zadanie ;]

Edit: szybciej będzie jednak zresetować autoadaptację.

Edytowane przez Ogion