Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zanieczyszczony układ chłodzący

Featured Replies

Napisano

Hejkum. Mam taki problem. Przez jakiś czas zanim zwróciło się na to uwagę, to z rozszczelnionego parownika przeciekał do układu chłodzącego ten szlam, który gromadzi się w tym parowniku. Nie zwróciło się wcześniej na to uwagi, bo instalacja pracuje prawidłowo, silnik również. Dopiero jak się zobaczyło wyraźne ściemnienie zbiornika wyrównawczego, jak do niego zajrzałem to tam czarno i mazisto, w dotyku to wygląda jakby ktoś wsypał tam jakiś uszczelniacz do takiego układu. 
Ta substancja oblepiła w środku zbiornika całe ścianki, domyślam się, że tak samo wyglądają przewody i kanaliki. Ktoś wie czym idzie to usunąć, wypłukać?

Napisano

Hejkum. Mam taki problem. Przez jakiś czas zanim zwróciło się na to uwagę, to z rozszczelnionego parownika przeciekał do układu chłodzącego ten szlam, który gromadzi się w tym parowniku. Nie zwróciło się wcześniej na to uwagi, bo instalacja pracuje prawidłowo, silnik również. Dopiero jak się zobaczyło wyraźne ściemnienie zbiornika wyrównawczego, jak do niego zajrzałem to tam czarno i mazisto, w dotyku to wygląda jakby ktoś wsypał tam jakiś uszczelniacz do takiego układu. 

Ta substancja oblepiła w środku zbiornika całe ścianki, domyślam się, że tak samo wyglądają przewody i kanaliki. Ktoś wie czym idzie to usunąć, wypłukać?

Są specjalne środki. Stosowałem i mogę polecić Forte, ale LM na pewno też zły nie jest a łatwiej dostępny.

Napisano

PS Parownik (jak i skraplacz) jest elementem układu klimatyzacji. W układzie chłodzenia jest nagrzewnica i chłodnica.

Ale wątkotwórcy zapewne chodzi o parownik w instalacji LPG.

Napisano
  • Autor

dzięki, mam nadzieję, ze któryś z tych środków sobie poradzi. Bo ta maź nie jest tłusta tylko gumowato-maziowa. ;]

Napisano

może upg poszła i też nagar bądź olej dostaje się do układu chłodzenia, ale jeśli jesteś pewien że to wina parownika to płukanka do układu chłodzenia oraz demontaż i umycie zbiorniczka wyrównawczego powinno pomóc

Napisano
  • Autor

Wątpię, że to mazut z parownika lpg

to ten mazut, dobre określenie  :ok:

kiedyś miałem taką sytuację w innym aucie, ze olej z silnika przeciekał i to nie to