Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

włączanie się wentylatora w 1.6 po FL (>99)

Featured Replies

Napisano

Witam!

Kiedyś pytałem na kąciku o wskazania wskaźnika temperatury silnika, bo w styczniu miałem dziwny objaw: wskaźnik dochodził do 3/4 pola. Wymieniłem termostat, sprawdziłem na kompie (ASO) i temperatura silnika okazała się prawidłowa, a do położenia środkowego sprowadziło wskazówkę walniecie od góry w deskę rozdzielczą (podpowiedziane na kąciku). Teraz znowu ten efekt się powtórzył, walę więc w obudowę liczników od czasu do czasu. Ale niepokoi mnie, że wentylator na chłodnicy włącza się dość często. Wiem, że to nieprecyzyjne "dość często", ale wystarczy postać chwilę na światłach i już się włączy. Na domiar złego 1,6 po FL ma taki patent (kto zatrudnił tego inżyniera, co to wymyślił), że wiatraczek sterowany jest z kompa, a nie z temrostatu na chłodnicy i wyłącza się po wyłączeniu silnika/zapłonu. Mam pytanie do osób, które mają 1,6 (najlepiej po FL, czyli po 99).

Czy często włącza wam się wentylator na chłodnicy - obecnie, przy takich temperaturach zewnętrznych?

Jeśli u mnie włącza się za często, to jaka moze być przyczyna (płyn w normie, nie ubywa, podobno dobrze odpowietrzone - byłem w ASO, termostar wymieniony, co prawda na nieoryginał, ale Fervet, czy jakoś tak, płyn wymieniony w styczniu)?

Dzięki za wszelkie sugestie albo za uspokojenie mnie 893goodvibes.gif że jednak jest OK.

Pozdrawiam,

Superbravo.

Marea 2000 1,6 SX

Napisano
  • Autor

> może masz zasyfiony układ...

Hm, mam bardzo mały przebieg - tylko 42kkm. Czy to możliwe, aby był zasyfiony układ? Auto mam od 3 miesięcy, ale przebieg pewny.

Pozdrawiam.

Napisano

z tego co zauważylem u siebie to układ chłodzenia jest tak zobiony że od temperatury roboczej (sprawny termo - podczas jazdy) do włączenia wentyla podczas stania w miejscu mija niewiele czasu. Ja tam się tym nie przejmuje bo wentyl włacza sie kiedy trzeba i nigdy jeszcze nie przekroczyła wskazówka połowy skali..

...ale np u staruszka w hienie z tym samym motorem można długo i namiętnie stać w korku i mija sporo czasu zanim wentyl wkroczy do akcji. hmm.gif

Napisano

> Ale niepokoi mnie, że wentylator na chłodnicy włącza się dość

> często. Wiem, że to nieprecyzyjne "dość często", ale wystarczy

> postać chwilę na światłach i już się włączy.

myslę, ze różnica temp pomiedzy otwarciem term a załączeniem wentylatora jest niewielka, więc jak sie silnik rozgrzeje to w korku jest rzeczą normalną że wlącza się co chwile

> Na domiar złego 1,6

> po FL ma taki patent (kto zatrudnił tego inżyniera, co to

> wymyślił), że wiatraczek sterowany jest z kompa, a nie z

> temrostatu na chłodnicy i wyłącza się po wyłączeniu

> silnika/zapłonu.

nie nie z komputera a z czujnika temperatury, to normalne w kazdym chyba aucie ,że zalącza się po zgaszeniu. Silnik oddaje ciepło, czujnik interpretuje to jako jej wzrost i nastepuje zalączenie wentylatora a sterowane jest to masą na czujniku (jesli sie myle to mnie ktoś poprawi)

> Czy często włącza wam się wentylator na chłodnicy - obecnie, przy

> takich temperaturach zewnętrznych?

rzadko , ale moj term.. otwiera się duuuuuuuużo za wczesnie ( w czasie jazdy wskaznik poniżej 2 kreski) choć w korku nie powstrzymuje to wzrostu temp. aż do załączenia went. jesli temp. na zewnątrz dochodzi do +10

> Jeśli u mnie włącza się za często, to jaka moze być przyczyna

może być jak pisał patre syf ( może ktoś wlał/wsypał jakieś swinstwo do uszczelniania

> termostar wymieniony, co prawda na nieoryginał, ale Fervet,

może nowy termostat ma w pozycji - otwarty zbyt mały przelot i ogranicza przepływ płynu

pzdr

Napisano

>> nie nie z komputera a z czujnika temperatury, to normalne w kazdym

> chyba aucie ,że zalącza się po zgaszeniu. Silnik oddaje ciepło,

> czujnik interpretuje to jako jej wzrost i nastepuje zalączenie

> wentylatora a sterowane jest to masą na czujniku (jesli sie myle

> to mnie ktoś poprawi)

> Po pierwsze witam wszystkich kącikowiczów, to mój pierwszy post na forum blush.gif

>jeśli chodzi o załączanie wentylatora to w Brava 1.2 jest podobnie jak w 1.6, po zgaszeniu silnika wentylator po prostu się wyłącza i tyle. Też byłem zdziwiony bo we wszystkich poprzednich samochodach działał aż do schłodzenia. confused.gif

Napisano

> Ale niepokoi mnie, że wentylator na chłodnicy włącza się dość

> często. Wiem, że to nieprecyzyjne "dość często", ale wystarczy

> postać chwilę na światłach i już się włączy.

U mnie też często się załącza wentylator i u mojego kolegi też w Sienie 1,6 tak jest wiec pewnie TTTM

> Na domiar złego 1,6

> po FL ma taki patent (kto zatrudnił tego inżyniera, co to

> wymyślił), że wiatraczek sterowany jest z kompa, a nie z

> temrostatu na chłodnicy i wyłącza się po wyłączeniu

> silnika/zapłonu. Mam pytanie do osób, które mają 1,6 (najlepiej

> po FL, czyli po 99).

Taki system miałem w Nexii i działało super, nie było siły żeby ją przegrzać.

W Sienie mam sterowane z wył na chłodnicy, a wentylator co chwilę się załacza w korku. Aż się boję gdy bedzie 30'C w lecie.

Napisano
  • Autor

Dzięki za sugestie. Może coś rzeczywiście z termostatem, choć przyczyna, dla której wymieniłem termostat była taka, że właśnie wskaźnik poszedł na 3/4 skali (po tych największych mrozach). I diagnoza była - choć może zła - że się przytyka. Po wymienieniu termostatu wskazówka dalej wariowała, sprawdzałem w ASO, niby jest ok, bo silnik chodzi, wentylator się włącza, wyłącza itd. Ale mnie zastanawia, że tak szybko od staniecia na kilku światłach. Wksaźnikiem chyba nie mogę się sugerować, bo czasami coś mu walnie i zaczyna skakać albo się podbnosić. Wtedy trzeba mu zadać Newtona od góry w deskę i wraca do normy (położenia środkowego).

Jesli chodzi o włączanie i wyłaczanie, to właśnie w wersji po FL jest taki patent, że wentylator nie może pracować, jak silnik jest wyłączony. Po zgaszeniu sinika milknie wentylator. Podobno dlatego, że jest sterowany wprost z komputera wtrysku. Jest tylko jeden czujnik temperatury. Nie ma tego w chłodnicy i nie ma tego w termostacie.

Dzieki jeszcze raz.

Pozdrawiam.

Napisano

Witam,

mnie wymienili zestaw wskaźników na gwarancji z powodu wariującego wskaźnika temperatury. Od tamtej pory przez cztery lata był spokój do lata zeszłego roku kiedy przeżywałem podobne do Twoich obawy - wskazówka szła do góry, a wentylator milczał. Na szczęscie wyczaiłem wtedy, że pomaga mlot.gif z góry w obudowę wskaźników, a wentylator włącza się jak dawniej czyli normalnie (chyba grinser006.gif). Tak było do późnej jesieni, do dzisiaj ze wskaźnikiem jest spokój, a w wentylator sie nie wsłu****ę bo i po co, mam dosyć innych problemów ... Proponuję dać na luz i co jakiś czas sprowadzać wskazówkę temperatury do poziomu celnym piesc.gif.

Pozdrawiam,

Napisano

> co z absem?

Dziękuję, działa ... Skończyło się na wymianie łożyska prawej piasty - taki plastikowy pierścień współpracujący z czujnikiem był wyżłobiony na 3/4 obwodu przez jakiś kamyczek najprawdopodobniej i generował błąd - wydaje się, że to prawda bo od tamtej pory nic nie świeci i hamuje jak należy, ale ile się działo ... ech już trzy miesiące minęły i nic ... grinser006.gif

Pozdrawiam,

Napisano

przecież kiedy zmieniałeś manszete to nie było widać że jest spiłowany?

Napisano

> przecież kiedy zmieniałeś manszete to nie było widać że jest

> spiłowany?

To nie była manszeta tylko czujnik ABS-u, najpierw była naprawa przewodu rzekomo przetartego o manszetę, potem nowy czujnik, potem znowu się zaswiecił więc poszło dalej aż do otarcia się o prucie instalacji i wymianę "hybrydy", w koncu ktoś wpadł na pomysł "umycia piasty" i wyszło badziewie na jaw ...

Pozdrawiam,

Napisano

nie wiem co masz za patenty ale jak do tej pory to kazde auto benzynowe ktore bylo albo jest w moim posiadaniu ma czujnik temp na chlodnicy i na bloku/glowicy i tak temp. z czyjnika na silniku daje sygnal na wskaznik natomiast czujnik na chlodnicy zalancza wentylator . do tego nalezy dodac ze jest taka niepisana zasada prawidlowego uzytkowania fury ze jak wentylator chodzi to nie wylanczasz silnika do chwily gdy sie zatrzyma - jak wylanczasz silnik to nawet jak sie went. kreci to nie ma wymiany plynu i chlodzi sie sam plyn w chlodnicy. jak wozek chodzi to wtedy nastepuje wymiana plynu miedzy chlodnica i reszya ukladu i gdy sie "pogodza czujniki chlodnicy i bloku" to went sie wylancza i wtedy wylanczasz silnik

Napisano

aha...

zrozumiałem wtedy, że manszeta była zdejmowana i myta...

musiałabyć fizycznie uszkodzona inaczej nie ma możliwości zabrudzenia pierścienia jak pisałem kiedyś...

Napisano

> musiałabyć fizycznie uszkodzona inaczej nie ma możliwości zabrudzenia

> pierścienia jak pisałem kiedyś...

Nic nie mówili o jej uszkodzeniu czy wymianie, tzn., że może być uszkodzona ???

Napisano

w 1600 po liftingu went sie wlacza przekaznikiem sterowanym w ecu jak w kazdej nowoczesnej furze bimetal to przeszlosc

silnik ma najwyzej 95 stopni wiec jak go wylaczysz temperatura sie ochaldza i mozna sie nie bac a gdy czekasz z wentem to czekasz przez okolo minuty jak spadnie do temp ok 90 i wtedy go wylanczasz wiec bez sensu

co innego jesli chodzi o turbo tu sie oczywiscie zgodze

Napisano

> w 1600 po liftingu went sie wlacza przekaznikiem sterowanym w ecu jak

> w kazdej nowoczesnej furze bimetal to przeszlosc

> silnik ma najwyzej 95 stopni wiec jak go wylaczysz temperatura sie

> ochaldza i mozna sie nie bac a gdy czekasz z wentem to czekasz

> przez okolo minuty jak spadnie do temp ok 90 i wtedy go

> wylanczasz wiec bez sensu

> co innego jesli chodzi o turbo tu sie oczywiscie zgodze

sam piszesz ze jednak czekasz - to po co czekac ?

Napisano

gdzies napisalem ze czekam?

nigdy w zyciu przekrecam kluczyk i od razu odpalam nie czekam az jakies pierdoly pogasna no i gasze odrazu jak sie zatrzymam czasem nawet sekunde przed zakrecony.gif

Napisano

Czy obserwowane zjawisko wystepuje w czasie jazdy na swiatlach? Jesli tak, wylacz swiatla i sprawdz czy wskazowka temperatury powraca natychmiast do polowy skali - u mnie rak jest (przyczyna to prawdopodobnie niestykajaca masa, niestey nie moge namierzyc gdzie ona jest). Generalnie przestalem sie tym przejmowac zlosnik2.gif

Napisano

> Nic nie mówili o jej uszkodzeniu czy wymianie, tzn., że może być

> uszkodzona ???

pierścienie i czujniki na przedniej osi są tak zabezpieczone, że ich fizyczne uszkodzenie jest praktycznie niemożliwe bez pomocy z zewnątrz...

manszeta jest tak założona, że aby dostać sie do zespołu czujników należałoby wyjąć ośke a to jest głupiego robota...

jeśli mówisz, że był tam kamyczek znak to, że guma została rozcięta lub zerwana... jeśli tak było przy wymianie mechanik po prostu olał inspekcje...

nie jest możliwe, żeby mógło wpaść tam cokolwiek do środka...

co zrobiłeś z "nowym" zespołem absu?

Napisano

> pierścienie i czujniki na przedniej osi są tak zabezpieczone, że ich

> fizyczne uszkodzenie jest praktycznie niemożliwe bez pomocy z

> zewnątrz...

> manszeta jest tak założona, że aby dostać sie do zespołu czujników

> należałoby wyjąć ośke a to jest głupiego robota...

> jeśli mówisz, że był tam kamyczek znak to, że guma została rozcięta

> lub zerwana... jeśli tak było przy wymianie mechanik po prostu

> olał inspekcje...

No to trzeba będzie to ... wyjaśnić klotnia.gif

> nie jest możliwe, żeby mógło wpaść tam cokolwiek do środka...

> co zrobiłeś z "nowym" zespołem absu?

Zabrali go sobie spowrotem, na szczęście mam z nimi taki układ, że nie wciskają mi wymiany wszystkiego do skutku chociaż wiele razy dawali ciała i było ostro ... mimo wszystko jest mi wygodnie bo mam do nich z pracy 100 metrów ... Jesteś zainteresowany tym "zespołem"?

Napisano

> No to trzeba będzie to ... wyjaśnić

ty mi powiedz ile już na to wydałeś zlosnik.gif

> Jesteś zainteresowany tym

> "zespołem"?

nie...

Napisano

> w sumie 600

dużo i nie dużo...

tak to jest kiedy robi sie systemy komputerowe bez urządzenia diagnostycznego...

Napisano

> tak to jest kiedy robi sie systemy komputerowe bez urządzenia

> diagnostycznego...

Święte słowa ... bow.gif

Napisano
  • Autor

A czy często włacza się wentylator przy takiej temp. zewnętrznej jak teraz? Czy wystarczy kilka świateł i już się włączy?

Napisano

wlancza mi sie zawsze gdy wskazowka temp jest o jakis milimetr nad srodkiem

przy obecnej pogodzie raczej zadko po wystrczy minimalny obieg powietrza i juz sie chlodzi bez wiatraka

moze ze dwa razy sie wlanczyl ale ja jezdze glownie po moim osiedlu tu korki zadko sa uczelnie tez mam 5 minut drogi wiec za bardzo nie ma mi sie gdzie wlaczac

ale nap jade sobie na dzialke tak normalnie ze 100 na godzine i jak dojezdzam otwieram brame to juz po okolo minucie potrafi sie zalaczyc

Napisano
  • Autor

> wlancza mi sie zawsze gdy wskazowka temp jest o jakis milimetr nad

> srodkiem

> przy obecnej pogodzie raczej zadko po wystrczy minimalny obieg

> powietrza i juz sie chlodzi bez wiatraka

> moze ze dwa razy sie wlanczyl ale ja jezdze glownie po moim osiedlu

> tu korki zadko sa uczelnie tez mam 5 minut drogi wiec za bardzo

> nie ma mi sie gdzie wlaczac

> ale nap jade sobie na dzialke tak normalnie ze 100 na godzine i jak

> dojezdzam otwieram brame to juz po okolo minucie potrafi sie

> zalaczyc

Dzięki za opis. Wiec może jednak u mnie jest OK, choć w innych samochodach, które miałem, to o wiele rzadzej załączał się wentylator. Może spowodowane jest to sterowaniem wentylatora z komputera wtrysku, a nie z czujnika na chłodnicy?

Pozdrawiam,

Superbravo

Napisano

U mnie jest identyczna sytuacja: troche swiatel - wskazowka ponad polowe - wlacza sie wentylator - tak w kolko. Uklad byl odpowietrzany i uzupelniany - nie mam pojecia co to jest. Kiedys pojechalem do ASO -> koles powiedzial, ze chlodnica pracuje na 90% - ale oni maja rozne diagnozy, inni mechanicy nie wskazywali na chlodnice.

Napisano
  • Autor

To może tak ma być? Sam już niewiem. Jest jeszcze jeden dziwny objaw: gdy się zgasi silnik, a wentylator nie pracuje, i poczeka około 5 min. Wtedy wystarczy przekecić kluczyk (bez zapalania auta) i wentylator się włączy. Czy tak jakby temp. na zgaszonym podnosiła się w bloku silnika, bo pły nie krąży. W każdym razie dziwny objaw. A długo już tak jeździsz - z często włączającym się wentylatorem - i nic się dodatkowego nie dzieje?

Pozdrawiam,

Superbravo

Napisano

> To może tak ma być? Sam już niewiem. Jest jeszcze jeden dziwny objaw:

> gdy się zgasi silnik, a wentylator nie pracuje, i poczeka około

> 5 min. Wtedy wystarczy przekecić kluczyk (bez zapalania auta) i

> wentylator się włączy. Czy tak jakby temp. na zgaszonym

> podnosiła się w bloku silnika, bo pły nie krąży. W każdym razie

> dziwny objaw.

zupełnie normalny. Jak wyłączasz mocno nagrzany silnik to gdzieś to ciepło musi się rozejść. Ciecz chlodząca jest od tego żeby to ciepło odebrać. W lato jak wyłaczysz auto nagrzane i powiedzmy za 5 minut przekręcisz kluczyk to wskazówka wychyli ci się znacznie ponad połowe skali (90'C) a jak odpalisz silnik, ciecz zacznie krązyć to temp. gwałtownie spadnie bo ta część która była w chłodnicy ma dużo niższą temperature...

mam na dzieje że nie zamotalem 270751858-jezyk.gif

A długo już tak jeździsz - z często włączającym

> się wentylatorem - i nic się dodatkowego nie dzieje?

> Pozdrawiam,

> Superbravo

Napisano
  • Autor

> zupełnie normalny. Jak wyłączasz mocno nagrzany silnik to gdzieś to

> ciepło musi się rozejść. Ciecz chlodząca jest od tego żeby to

> ciepło odebrać. W lato jak wyłaczysz auto nagrzane i powiedzmy

> za 5 minut przekręcisz kluczyk to wskazówka wychyli ci się

> znacznie ponad połowe skali (90'C) a jak odpalisz silnik, ciecz

> zacznie krązyć to temp. gwałtownie spadnie bo ta część która

> była w chłodnicy ma dużo niższą temperature...

> mam na dzieje że nie zamotalem

Dzięki za wyjaśnienie. Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.