Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto z Niemiec, silnik powyżej 2 litrów.

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś ogarnia wszystkie te opłaty, akcyza itd

Mam kilka pytań, jak ktoś woli na prv to nie ma problemu [emoji6]

Miałbym kilka pytań.

Napisano

Proste. Kupujesz, przywozisz, płacisz akcyzę, robisz tłumaczenia, badanie techniczne, płacisz recykling (tylko do końca roku) i do WK.

Akcyzę możesz zapłacić przez Internet. Opisałem to tutaj: http://daihatsu.com.pl/viewtopic.php?t=27

Napisano
  • Autor

Czy jest zwrot podatku akcyzy? Czy tylko jeśli auto kupujemy na firmę?

Klepnięte z telefonu.

Napisano

Nie masz zwrotu akcyzy nawet gdy jest na firmę. Chyba że zamierzasz odsprzedać auto poza UE. Tak płacisz przy silniku powyżej 2 litrów 18,6% podatku akcyzowego.

Napisano

Czy jest zwrot podatku akcyzy? Czy tylko jeśli auto kupujemy na firmę?

Klepnięte z telefonu.

Nie ma czegoś takiego jak zwrot podatku akcyzowego. Kupując na firmę zrobisz go tylko kosztem, nic więcej.

Co do ogarnięcia, nie ma tego wiele, dużo, można zrobić już przez net. (akcyza, tłumaczenie,recykling) na badaniu technicznym musisz się stawić osobiście (chyba,  że u Jaya, ale wątek poważny więc nie żartujemy).

Napisano
  • Autor

Nie ma czegoś takiego jak zwrot podatku akcyzowego. Kupując na firmę zrobisz go tylko kosztem, nic więcej.

Co do ogarnięcia, nie ma tego wiele, dużo, można zrobić już przez net. (akcyza, tłumaczenie,recykling) na badaniu technicznym musisz się stawić osobiście (chyba,  że u Jaya, ale wątek poważny więc nie żartujemy).

Chciałem jechać po 3L autko, ale akcyza wyszła mi 4800zł  8]

Napisano

Mozesz jeszcze poszukać takiego autka zarejestrowanego jako ciężarowe, od takich nie płaci sie akcyzy.

Uwaga: Wprowadzasz, rejestrujesz w Pl jako ciężarowe i dopiero przerabiasz na osobowe. Jesli zrobisz przerobke przed rejestracją to bedziesz miał problemy z UC.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Chciałem jechać po 3L autko, ale akcyza wyszła mi 4800zł  8]

Normalne, a sądzisz, że jak sprowadzonego kupisz to ktoś tą akcyzę rozmyje i nie będzie ona ujęta w cenie?:) Wszystko powyżej 2 litrów ma 18.6 % wartości tabelkowej do odprowadzenia, dlatego często przywożą rozbite, rzeczoznawca zmniejsza wartość auta, akcyza płacona nie od np 20 tys wartości tylko od 7 tys, robione i wtedy sprzedawane.

Napisano

A z innej beczki, ale w podobnym temacie: można PCC-3 opłacić jakoś przez neta czy trzeba osobiście w US?

Napisano

A z innej beczki, ale w podobnym temacie: można PCC-3 opłacić jakoś przez neta czy trzeba osobiście w US?

Można, albo aplikacją edeklaracje, albo wypełnić wniosek, wysłać pocztą, a przelew via net.

Napisano

Można, albo aplikacją edeklaracje

To te same e-Deklaracje co do PITów?

Napisano
  • Autor

Mozesz jeszcze poszukać takiego autka zarejestrowanego jako ciężarowe, od takich nie płaci sie akcyzy.

Uwaga: Wprowadzasz, rejestrujesz w Pl jako ciężarowe i dopiero przerabiasz na osobowe. Jesli zrobisz przerobke przed rejestracją to bedziesz miał problemy z UC.

Pozdrawiam BAS

Nie znalazłem zarejestrowanego jako ciężarowe :(

Napisano
  • Autor

Normalne, a sądzisz, że jak sprowadzonego kupisz to ktoś tą akcyzę rozmyje i nie będzie ona ujęta w cenie? :) Wszystko powyżej 2 litrów ma 18.6 % wartości tabelkowej do odprowadzenia, dlatego często przywożą rozbite, rzeczoznawca zmniejsza wartość auta, akcyza płacona nie od np 20 tys wartości tylko od 7 tys, robione i wtedy sprzedawane.

Wiem o tym, zdaje sobie sprawę ;)

Napisano

Normalne, a sądzisz, że jak sprowadzonego kupisz to ktoś tą akcyzę rozmyje i nie będzie ona ujęta w cenie? :) Wszystko powyżej 2 litrów ma 18.6 % wartości tabelkowej do odprowadzenia, dlatego często przywożą rozbite, rzeczoznawca zmniejsza wartość auta, akcyza płacona nie od np 20 tys wartości tylko od 7 tys, robione i wtedy sprzedawane.

Rozbite albo "niekompletne" tyle że i tak sporo tej akcyzy wychodzi a szkoda bo ciężko coś sensownego przywieźć z fajnym silnikiem :no:

Sam Accord nawet, nawet ale szału nie ma. Takie BMW E90 330d czy 330i o niebo lepiej jeździ. 

Napisano

Pozdrawiam BAS

Wcale się z tobą nie zgodzę. Przerabiałem temat osobiście na renault espace. Prawdopodobnie WK zawiadomił UC o braku opłacenia akcyzy.

Kupiłem w Dk ciężarowy, zarejestrowałem w Pl jako ciężarowy (dalej jest ciężarowy) , a UC przywalił akcyzę. Mają swoją własną interpretację samochodów ciężarowych. WG przepisów UC samochód ciężarowy nie może mieć tylnych szyb w pojeździe i otworów do mocowań tylnych siedzeń i pasów.

Mogłem iść na drogę sądową ale dla 550 zł akcyzy z odsetkami nie warto było. Pozatym orzecznitwo sądowe w tej sprawie podtrzymywało zasadność opłacenia akcyzy od tego typu pojazdów.

Napisano

Wcale się z tobą nie zgodzę. Przerabiałem temat osobiście na renault espace. Prawdopodobnie WK zawiadomił UC o braku opłacenia akcyzy.

Kupiłem w Dk ciężarowy, zarejestrowałem w Pl jako ciężarowy (dalej jest ciężarowy) , a UC przywalił akcyzę. Mają swoją własną interpretację samochodów ciężarowych. WG przepisów UC samochód ciężarowy nie może mieć tylnych szyb w pojeździe i otworów do mocowań tylnych siedzeń i pasów.

Mogłem iść na drogę sądową ale dla 550 zł akcyzy z odsetkami nie warto było. Pozatym orzecznitwo sądowe w tej sprawie podtrzymywało zasadność opłacenia akcyzy od tego typu pojazdów.

Też przerabiałem taki scenariusz - kupiłem od handlarza w PL na PL fakturę samochód ciężarowy, zarejestrowałem na siebie, po odbiór twardego DR wybrałem się z papierami, że autko przebudowałem na osobowe, złożyłem wniosek o zmianę przeznaczenia i za kolejne 2 tygodnie odebrałem twardy DR na osobówkę.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Też przerabiałem taki scenariusz - kupiłem od handlarza w PL na PL fakturę samochód ciężarowy, zarejestrowałem na siebie, po odbiór twardego DR wybrałem się z papierami, że autko przebudowałem na osobowe, złożyłem wniosek o zmianę przeznaczenia i za kolejne 2 tygodnie odebrałem twardy DR na osobówkę.

Pozdrawiam BAS

Co nie zmienia faktu, że za jakiś czas możesz zostać wezwany do zapłacenia zaległego podatku akcyzowego.

Napisano

Co nie zmienia faktu, że za jakiś czas możesz zostać wezwany do zapłacenia zaległego podatku akcyzowego.

Dlaczego ja? To nie ja wprowadziłem na PL obszar celny ten samochód a to na osobie wprowadzającej na obszar celny spoczywa obowiązek uiszczenia akcyzy.

Z tego co czytałem wtedy to praktyka była taka, że jak autko zostało jako ciężarowe zarejestrowane w PL i dopiero później przebudowane na osobowe to nie ma problemu z akcyzą.

Jeśli zostałoby przebudowane przed rejestracją to UC się czepiał.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Zgadza się. Rejestracja takiego auta na ciężarowe to nie koniec kłopotów. To tylko kwestia czasu i koszta przyjdą jeszcze większe. Na akcyzie od aut można powiedzieć że "zęby zjadłem" i na obecną chwilę nie ma możliwości skutecznego odwołania od decyzji UC przy tego typu autach. Większość producentów mimo że wypuszcza fabrycznie jako auto typu ciężarowe to nadwozie jest standardowe i ma mocowania pasów bezpieczeństwa w części transportowej... A to już jest argumentem dla UC. Z drugiej strony producent nie bawi się w rozgraniczaniu przy produkcji auta na to które będzie ciężarowe a które osobowe i idzie seryjna produkcja nadwozia "jak leci" nasi naciągacze czyt. UC dobrze o tym wiedzą ale sprowadzający takie auto niestety jest ustawiany pod ścianą przez urzędnicze "zombie" które ma na twarzy okrzyk: płać, płać, płać... 

I z doświadczenia wiem że będzie ciężko wygrać. A sprawy sądowe i adwokaci jakby co pochłoną większą kwotę niż chce wyrwać od nas skarb państwa... Tak jest niestety...