Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Oświetlenie w ocieplonym podwieszonym suficie

Featured Replies

Napisano

Czesc!

Jak macie rozwiązaną kwestie oświetlenia sufitowego na poddaszu - zakładam,  że jest ocieplone, czyli wełna-folia-regips?

Ogólnie nie jestem fanem halogenów, ale są miejsca, gdzie akurat chciałbym jakieś zamontować. Tylko jak pogodzić dziurę na oświetlenie z folią i wełną tuz nad regipsem? Zostawialiście tam jakieś dziury przy ocieplaniu sufitu?

Napisano
  • Autor

Plafony zamontuj

Szukam jakiś rozsądnych LED i ciężko mi idzie...

Napisano

Tam gdzie mam oswietlenie mam podwojny sufit. Welna, plyta, potem pusta przestrzen na lampki i druga plyta.

Mam tak nad kabina prysznicowa na suficie plaskim i w skosie nad wanna.

Krawiec

Napisano
  • Autor

Tam gdzie mam oswietlenie mam podwojny sufit. Welna, plyta, potem pusta przestrzen na lampki i druga plyta.

Mam tak nad kabina prysznicowa na suficie plaskim i w skosie nad wanna.

Krawiec

Ciekawy patent, ale to  dodatkowo sufit obniza :hmm:

Napisano
  • Autor

Takie cos w znośnej cenie znalazłem:

http://www.ebay.co.uk/itm/301658435865

http://www.ebay.co.uk/itm/LED-RECESSED-LIGHTING-PANEL-CEILING-DOWN-LIGHT-ULTRASLIM-ROUND-SQUARE-DOWNLIGHTS-/291235836793?var=&hash=item43cf023379:m:mX_qswwaJIIPGwheFr67isg

Ktoś tu mi kiedyś polecal tego PL producenta:

http://www.lenalighting.pl/produkty/

Zapytalem, gdzie mogę ich produkty obejrzeć i kupic, ale obawiam się, ze cena może zniechecic...

Napisano

Ciekawy patent, ale to  dodatkowo sufit obniza :hmm:

Nie. I ilość wełny w tym miejscu też jest taka sama. Miałem dużo miejsca i dało się tak zrobić.

Krawiec

Napisano

Ciekawy patent, ale to dodatkowo sufit obniza

Nawet niezbędny bo inaczej oprawa grzeje się tak bardzo, że topi filię i płytę osmala a żarówki zmieniasz co tydzień.

Musi być wentylacja do wpuszczanych opraw.

Napisano
  • Autor

Nawet niezbędny bo inaczej oprawa grzeje się tak bardzo, że topi filię i płytę osmala a żarówki zmieniasz co tydzień.

Musi być wentylacja do wpuszczanych opraw.

Ale technologii LED to chyba nie dotyczy?

Napisano

U mnie jest tak, halogen w suficie w łazience a od strony poddasz rura kanalizacyjna robiąca jako izolator od wełny (halogen jest w rurze), tak na wysokość wełny. Piąty rok już tak mam i wszystko działa.

Napisano

Czesc!

Jak macie rozwiązaną kwestie oświetlenia sufitowego na poddaszu - zakładam,  że jest ocieplone, czyli wełna-folia-regips?

Ogólnie nie jestem fanem halogenów, ale są miejsca, gdzie akurat chciałbym jakieś zamontować. Tylko jak pogodzić dziurę na oświetlenie z folią i wełną tuz nad regipsem? Zostawialiście tam jakieś dziury przy ocieplaniu sufitu?

Wstawiasz tak, żeby nie uszkodzić folii, mozna dodatkowo opiankować ale tak, żeby nie przykleic lampki oraz, żeby zostało miejsca odpowiednie na samą lampkę. Samo założenie jest dość proste wycinasz płytę i wstawiasz lampkę. Można pokusić się o plafony, te LEDowe są płastkie wtedy mozna ja nawet na wkręty przykręcić do płyty.

Napisano
  • Autor

Wlasnie zdecydowalem sie na wpuszczane panele LED - sa one niby plaskie, ale zeby to mialo rece i nogi, i zeby jednak sam plafon i zasilacz LED mogly nieco ciepla oddac, zrobie mala konstrukcje z profili na 5cm wglab welny tak zeby dalo sie ja szczelnie wylozyc folia. Nie bedzie problemu z montazem panelu, zasilacza i przewody tez sie tam poukrywa :)

Napisano

Wlasnie zdecydowalem sie na wpuszczane panele LED - sa one niby plaskie, ale zeby to mialo rece i nogi, i zeby jednak sam plafon i zasilacz LED mogly nieco ciepla oddac, zrobie mala konstrukcje z profili na 5cm wglab welny tak zeby dalo sie ja szczelnie wylozyc folia. Nie bedzie problemu z montazem panelu, zasilacza i przewody tez sie tam poukrywa :)

Jak chce Ci się aż tak bawić ;)

U mnie na poddaszu jest 16 pkt świetlnych jakbym tak miał robić puszki pod nie  ...Ważne, żeby była szczelna paroizolacja.

Tych Ledów już trochę wstawiłem, nie wiem jednak jak z ich twałością, większąść tych z przedziało 100-150zł to średniej klasy produkty, o ile w zywkłych jak już się przymocuje to nie wiele może się stać to w tych z diodami, nie wiem ile podziałają diody :(

Niestety ładnych opraw na E27 czy E14 coraz mniej, albo wpuszczane GU10 albo z zabudowanymi LEDami.

Ostatnio wybraliśmy lampę do jadalni, niby zwykłą za ...  650zeta 8] i ma zabudowane diody 18W, w LM jak zdieli mi z ekspozycji to świeciła gorzej niż 3W :oslabiony:

Napisano

Ale technologii LED to chyba nie dotyczy?

Zamomtowane "na wolnym powietrzu", czyli wiszace mordą w dół w oprawkach ledy E27 10W i GU10 5.3 W w górnej części zawierającej elektronikę nagrzewają się do 60-65 stopni. Nie wiem do ilu by się nagrzały pozbawione swobodnej wentylacji, natomiast na pewno wpływ temperatury na ich żywotność będzie większy, niż przy tradycyjnych żarówkach, ze względu na elektronikę.

Napisano

Czesc!

bloq-lirio-lampa-sufitowa-57000-31-li.jp