Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Olej w świecy żarowej - jaka przyczyna?

Featured Replies

Napisano

Wymieniałem przed chwilą świecę żarową w Passacie 1.9 tdi.

3 wymieniałem latem, jednej mi się nie chciało bo było dużo roboty ;] i za ostatnią wziąłem się dzisiaj.

Świeca po wykręceniu była cała w oleju.

Dodatkowo okazało się że silnik ostatnim czasem wciągnął dużo oleju. :(

Ma ktoś pomysł co z tym silnikiem?

Na początek toretyzujemy, silnik dopiero po nowym roku będzie rozbierany jak coś.

Napisano
  • Autor

Kompresja słaba na tym cylindrze i nie pali dobrze.

Nie dopisałem, sprawdziliśmy stan oleju i szok, dolaliśmy ze 2 litry.

Olej jest sprawdzany regularnie, pomiędzy wymianami nigdy nie było potrzeby dolewki. :nie_wiem: 

Co jeszcze zauważyłem, z wydechu wydobywa się niewielka ilość białego dymu - nawet po rozgrzaniu więc imo olej jest ewidentnie spalany. :( 

Postaram się odstawić auto do mechanika na diagnozę, ale imo nie opłaca nam się już go remontować. :( 

Pacjent to Passat 1.9 115KM 1999r.

Napisano

Nie dopisałem, sprawdziliśmy stan oleju i szok, dolaliśmy ze 2 litry.

Olej jest sprawdzany regularnie, pomiędzy wymianami nigdy nie było potrzeby dolewki. :nie_wiem:

Co jeszcze zauważyłem, z wydechu wydobywa się niewielka ilość białego dymu - nawet po rozgrzaniu więc imo olej jest ewidentnie spalany. :(

Postaram się odstawić auto do mechanika na diagnozę, ale imo nie opłaca nam się już go remontować. :(

Pacjent to Passat 1.9 115KM 1999r.

Turbosprężarka powiedziała dość, więcej nie pompuje.

Napisano

Wymieniałem przed chwilą świecę żarową w Passacie 1.9 tdi.

3 wymieniałem latem, jednej mi się nie chciało bo było dużo roboty ;] i za ostatnią wziąłem się dzisiaj.

Świeca po wykręceniu była cała w oleju.

Dodatkowo okazało się że silnik ostatnim czasem wciągnął dużo oleju. :(

Ma ktoś pomysł co z tym silnikiem?

Na początek toretyzujemy, silnik dopiero po nowym roku będzie rozbierany jak coś.

A może w otworze gdzie jest świeca stał olej i po wykręceniu  wszystko się zmoczyło. Jakoś trudno uwierzyć by w cylindrze było aż tyle oleju co by świece zaoliwiło 8]

Napisano
  • Autor

A może w otworze gdzie jest świeca stał olej i po wykręceniu wszystko się zmoczyło. Jakoś trudno uwierzyć by w cylindrze było aż tyle oleju co by świece zaoliwiło 8]

W otworze nie ma oleju. Sam się zdziwiłem i dlatego włożyłem na próbę nową, wyjąłem i to samo. Jutro wykręcę pozostałe 3 i zobaczymy co dalej. Zapach tego ze świecy jest taki sam jak pod korkiem wlewu oleju. :(

Wysłane z mojego GT-I8200 przy użyciu Tapatalka

Napisano

W otworze nie ma oleju. Sam się zdziwiłem i dlatego włożyłem na próbę nową, wyjąłem i to samo. Jutro wykręcę pozostałe 3 i zobaczymy co dalej. Zapach tego ze świecy jest taki sam jak pod korkiem wlewu oleju. :(

To cud, że jeszcze jeździ, sprawdź lepiej turbosprężarkę czy oleju nie pompuje do cylindrów, bo jak pociągnie z niej olej to silnik może się rozbiegać :no:

Napisano
  • Autor

Dzięki za wskazówkę, jutro to sprawdzę. :ok:

Napisano

Uszczelniacze zaworowe puszczają i po grzybku kapie na swiece

Napisano
  • Autor

To cud, że jeszcze jeździ, sprawdź lepiej turbosprężarkę czy oleju nie pompuje do cylindrów, bo jak pociągnie z niej olej to silnik może się rozbiegać :no:

Nie wygląda mi to na turbospręzarkę. W przewodzie jest trochę oleju, ale nie jest to duża ilość. Wykręciłem dziś inną świecę i jest czysta. Przy mocniejszej przygazówce na postoju wydech pluje kropelkami jakby oleju... :nie_wiem: 

Napisano

Jak pracuje normalnie i nie zostawia zasłony dymnej-to jeździć kontrolując stan/zużycie oleju.

A może coś się stało konkretnie w tym 1 cylindrze (dziura w tłoku, rysa na gładzi itp), ale wtedy by chyba gorzej chodził...