Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ciagla praca wtryskiwaczy przy 90-100stC

Featured Replies

Napisano

czy zaszkodzi wtryskiwaczom (BRC P&D) praca przy stalych 90-100stC

planuje dolozyc do listwy wtryskiwaczy miniwymienika ciepla zasilanych plynem chlodniczym.

w forku temp wody nawet przy zimnym starcie bardzo szybko rosnie i dzieki temu skroce czas przlaczenie na LPG (mam warunek 10stC temp gazu - czujnik na listwie wtryskowej)

Napisano

czy zaszkodzi wtryskiwaczom (BRC P&D) praca przy stalych 90-100stC

planuje dolozyc do listwy wtryskiwaczy miniwymienika ciepla zasilanych plynem chlodniczym.

w forku temp wody nawet przy zimnym starcie bardzo szybko rosnie i dzieki temu skroce czas przlaczenie na LPG (mam warunek 10stC temp gazu - czujnik na listwie wtryskowej)

Nie robiłbym tego. Trwałość wtryskiwaczy, to jedno, a drugie, to temperatura gazu. Będzie zbyt gorący i komputer zacznie wprowadzać mocne korekty od temperatury, niekoniecznie trafi w punkt. Czasem załaduje zbyt dużą korektę i silnik kuleje, trzeba robić ręczne korekty.

Co wy macie z tą temperaturą przełączania? U mnie teraz ustawiona na 30 stopni, na dworze -6, odpalam i za 2 minuty jadę na lpg. Nie gniewam się, jak silnik pochodzi trochę na benzynie. W drodze do pracy po 10 minutach jazdy gaz osiąga 35 stopni przy wtryskach, pomimo mrozu na dworze.

Napisano
  • Autor

Temp wody osiaga blyskawicznie. W p&d jest dodatkowy warunek min 10stC temp gazu ( miezone na listwie)

Liswe mam blisko bloku ale mimo to przy -10stC i i owiewaniu przez zimne powietrzre przelacz sie dopiero po 3km kiedy woda ma juz dawno 90stC

Napisano

Temp wody osiaga blyskawicznie. W p&d jest dodatkowy warunek min 10stC temp gazu ( miezone na listwie)

Liswe mam blisko bloku ale mimo to przy -10stC i i owiewaniu przez zimne powietrzre przelacz sie dopiero po 3km kiedy woda ma juz dawno 90stC

Oszukać czujnik temperatury, albo dołożyć elektryczny podgrzewacz listwy. Te elektryczne szybko grzeją.

Napisano

... Te elektryczne szybko grzeją.

I podobno równie szybko padają ...

Tylko zasłyszane i jeden znajomy, którem 2x padł.

Napisano

moze sproboj oslonic listwe np. pianka do ocieplania rur tak by ped powietrza jej tak mocno nie chlodzil.

warunek na +10 stopni gazu na starcie to troche przegiecie. Jesli przeplywu gazu brak - no bo na gazie nie pracuje - to wtedy juz pewnie dawno reduktor ma odpowiednia temperature a sterownik czeka i czeka na przelaczenie a gaz siedzacy w listwie nie nagrzewa sie bo niby jak, jedyna mozliwosc to posrednio od elementow silnika. Ogolnie pomysl masakra. W mojej instalce do niedawna mialem zabezpieczenie na < -10 st. gazu ale w ogole to wylaczylem bo w okolicy -5...-10 stopni na dworze instalka przelaczala sie na lpg i wracala na benz, Musialem po tym recznie przelaczac przez 2-3km, znowu sie przelaczala i tak sie bawilem az w koncu zalapala za ktoryms razem. Ani to komfortowe ani bezpieczne nie bylo wiec out. Obecnie efekt jest taki ze tylko przez moment wtryskiwacze pracuja na bardzo niskiej temperaturze gazu, juz po ok 1km tg jest powyzej +20stopni. Mysle ze nawet jak troche zywotnosc wtryskiwaczy przez takie traktowanie zmaleje to odbije sobie to na paliwie w dwojnasob.

Mysle ze warto troche pokombinowac zeby skrocic okres pracy na benzynie przy mrozach.

Napisano

masz interfejs do brc? jesli tak to sprawdz do jakiej temperatury dochodzi temp. gazu po dluzszej jezdzie bo mnie to z lekka ciekawi. Acz nie sadze by bylo to 90-100 stopni, obstawiam 70. Byc moze w lecie bedzie lepiej patent odlaczyc albo oslabic jego dzialanie oddalajac wymiennik od listwy na jakims dystansie.

Napisano
  • Autor

nie mam interfejsu ale po dluzszej jedzie da sie trzymac palec na listwie a na samym wymienniku juz nie (parzy)  wiec jest OK

jak sie tylko zrobic stale +10stC to odlaczam to (powiesze obok listwy na "trytce")