Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana chłodnicy...

Featured Replies

Napisano

Witam

Nie pytajcie...

Po prostu mam potrzebę wymiany chłodnicy i tu jest pytanie, ktoś robił? Wyjdzie to od spodu? Czy muszę targać cały przód? Zderzak, belka, chłodnica klimy i dopiero chłodnica właściwa ?

Napisano

Robiłem, z tego co pamiętam to jak już wyszarpiesz szybkozłączki węży to odkręcasz taką plastikową belkę pod chłodnicą i masz ją w ręku.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Robiłem, z tego co pamiętam to jak już wyszarpiesz szybkozłączki węży to odkręcasz taką plastikową belkę pod chłodnicą i masz ją w ręku.

Pozdrawiam BAS

Chociaż tyle ;) Bo jak bym miał targać cały przód świeżo poskładany to bym chyba pierdolca dostał ;)

Co brać? Używka 50-70zł ? Zamiennik 170zł ? Lepszy zamiennik 330zł ? MM 600zł ? Ori 900zł ?

Napisano

Nissens, podpytaj kolegę Prozaq, może coś Ci podeśle w dobrej cenie.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Pozdrawiam BAS

swoją drogą fajnie to wymyślili , wymieniałem chłodnicę klimy kiedyś i też od spodu bez problemu poszła po odkręceniu tej plastikowej ''szuflady'', nie trzeba ruszać zderzaka , widziałem że chłodnica wody też miała swoją ''szufladę ''

Napisano

dokladnie, szybkozlaczki zdemontujesz, od spodu odkrecisz kieszen i wyciagniesz chlodnice dolem, robilem i nie sadzilem ze to takie proste :D

Napisano

@@Wafer kamienie ? lamelki sie rozlazly  ?

Napisano
  • Autor

Kamienie? lamelki? co to jest?

Stary płyn K2 + pierwszy mróz i postój na 3 noce bez garażu skutecznie rozszczelniły chłodnice, już kiedyś kapało mi z prawej strony na mrozach, teraz leje i z prawej i lewej ;) Problem w tym że niedawno miałem rozebrany calutki przód, łącznie z pasem, wywalonym akumulatorem, koszykiem, obudową filtra itp. i jeszcze powtarzałem sobie milion razy żeby wymienić płyn.... ale tak jakoś wyszło i mam za swoje  :facepalm:

Jako że robota nie jest chyba tak tragiczna a dzisiaj wyleczyłem się z wszelkich zamienników* stawiam na używkę ;)

* - włożyłem nowe sprężyny KYB na tył, jest gorzej niż ori po 270kkm i kursie z pralką i pełniutkim bagażnikiem (brak amortyzacji siedział na poduszkach) przez 1200km ;) Boje się pomyśleć co się stanie z tymi KYB jak im się trafi taki kurs  :facepalm:  a wkładać z powrotem stare...  :hmm:

Napisano

Jako że robota nie jest chyba tak tragiczna a dzisiaj wyleczyłem się z wszelkich zamienników* stawiam na używkę

W przypadku chłodnicy polecam jednak Nissensa zamiast używki.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Mój oryginał przegnił około 50kkm, kupiłem używkę z 1.6 po 100kkm i mam ją już z 35kkm, jest nadal czyściutka jak nowa. Troszkę bałem się czy mi nie padnie ponieważ kurierem przyszła zapakowana grubo ale tylko w karton i zgięta łukowato, ale delikatnie ją wyprostowałem i działa. Jest taka leciutka, że bez tych bocznych plastyków jakby ją rzucić w górę to pewnie by spadła kilometr dalej.  

Napisano

Witam

Nie pytajcie...

Po prostu mam potrzebę wymiany chłodnicy i tu jest pytanie, ktoś robił? Wyjdzie to od spodu? Czy muszę targać cały przód? Zderzak, belka, chłodnica klimy i dopiero chłodnica właściwa ?

Witam,

Pytanie moze i smieszne ale w Stilo sa 2 chlodnice ?

U mnie co roku jest problem z iloscia czynnika do klimy bo jest go zbyt malo i co roku musze nabijac klime .

Klima dziala z 2-3 miechy i znowu trzeba nabijac , specjalisci od klimy robili badanie szczelnosci i dawali specjalny srodek i twierdza ze uklad jest szczelny ...

Znajomy mechanik jak mi wymienial rure od intercoolera spytal  czy klima mi trzyma i powiedzial ze chlodnica do wymiany bo juz zajechana 

Wczesniej jak szukalem info to wyszlo ok 1200 zl za org chlodnice + wymiane i nabicie wiec olalem temat .

Jednak jak ta impreza ma kosztowac ok 600 zl chlodnica + wymiana to chyba to zrobie aby sie nie bawic w nabijanie ...  :phi:

Napisano
  • Autor

Mowa tutaj o chłodnicy wody, a nie klimy, ta od klimy jest bliżej zderzaka, a ta od nowy bliżej silnika ;)

Napisano

Aha teraz to rozumiem - wg epera jest uklad chlodzenia i uklad klimatyzacji i oba te uklady maja chlodnice ...  :oki:

Napisano

Jednak jak ta impreza ma kosztowac ok 600 zl chlodnica + wymiana to chyba to zrobie aby sie nie bawic w nabijanie ...

Za 600zł to pewnie da się znaleźć nowy oryginał.

Chłodnica klimatyzacji, której szukasz nazywa się skraplacz i przyzwoity zamiennik kosztuje <400zł a jak dobrze poszukasz to kupisz taniej.

Polecam zakup nowych oringów w ASO przed wymianą skraplacza - kosztują grosze a będziesz miał pewność, że jest ok.

Wymiana skraplacza to 50-60zł - może to zrobić dowolny mechanik, nowe oringi 10zł, nabicie 80zł.

Ponieważ osuszacz jest zintegrowany ze skraplaczem to radzę nabić klimatyzację tego samego albo następnego dnia po montażu nowego skraplacza.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Witam,

Wczesniej jak szukalem info to wyszlo ok 1200 zl za org chlodnice + wymiane i nabicie wiec olalem temat .

Jednak jak ta impreza ma kosztowac ok 600 zl chlodnica + wymiana to chyba to zrobie aby sie nie bawic w nabijanie ...  :phi:

mi się do mojego stilona udało wyrwać ori chłodnicę klimy za 380pln  , na allegro jakieś aso z nad morza wysprzedawało magazyn