Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stelaz do WC do zabudowy mokrej

Featured Replies

Napisano

Wkuwal ktos z Was stelaz do wC w sciane? Chcialem sie pozbyc polki wystajacej ze sciany wokol tradycyjnego stelaza przysciennego i zamurowac stelaz w scianie. Widze, ze dedykowany produkt ma w ofercie Geberit

http://catalog.geberit.com/File_Container/Documents/Instructions/W_966.008.00.0_01.pdf

http://www.geberit.pl/pl_pl/target_groups/installer/products_installer/systems_for_urinals_showers_washbasins_bathtubs/wc_systems/concealed_cisterns/geberit_kombifix/for_toilets_5.html

Czego mam sie obawiac? ;]

Napisano

Przede wszystkim czy masz na tyle grubą ścianę.Musisz się wkuć jakieś 15 cm a to już sporo.

Najlepiej jakby udało Ci się zrobić nadproże nad wykuwaną dziurą.

Zabawy z wyrównaniem wykutej dziury.

Nie musi być super równo , jednak im równiej tym łatwiej będzie Ci się później wieszało stelaż.

Zastanów się może nad wkuciem stelaża do lekkiej zabudowy. Wiem , że to może dziwnie brzmi ale będziesz miał mniej zabawy z uzyskaniem równoległości stelaża względem ściany.

No i trochę mniej murowania później. A kucia w sumie niewiele mniej

Napisano
  • Autor

Sciane mam 25cm wiec powinno wystarczyc - nie wiem czy nadprozze to nie przesada...

Tez myslalem nad tym 'zwyklym' stelazem, aby go wkuc, ale teoretycznie producent nie zezwala na taki sposob 'obrobki'..hmm..sam nie wiem :)

Napisano

Musisz go wkuć na jakieś 15 cm - producent podaje 12 cm głębokości ale nie zrobisz wszędzie idealnie te 12 cm.

Poza tym to już połowa grubości ściany.

Ewentualnie możesz wziąć wersję slim z Geberita. Tylko to też już do lekkiej zabudowy. Coś takiego - http://catalog.geberit.com/public/product.aspx?cat=PL_PL-pl_1&paging=True&p=103087

Aha.

Przed montażem ostatecznym wyprowadź sobie gdzieś w dogodne miejsce podejście do wody. Bo potem Możesz się nie dostać albo palce sobie poobijasz.

Napisano

Chcialem sie pozbyc polki wystajacej ze sciany wokol tradycyjnego stelaza przysciennego i zamurowac stelaz w scianie.

Ale kto Ci każe robić półkę? Przecież można zrobić "na płasko" w zabudowie lekkiej... :hmm:

Ewentualnie, jeśli tak bardzo zależy Ci na uzyskaniu tych kilku cm, to wpuścił bym stelaż do ściany, ale tak na połowę jego głębokości, powyżej stelaża resztę wyrównał i gotowe.

Napisano
  • Autor

Problem jest taki, ze stelaz będzie jedynym wysuniętym elementem na ponad 3m ścianie. Aby było na równo musialbym cala ścianę przesunąć. Nie uśmiecha mi się to, bo cala łazienka byłaby węższa. Chyba wkuje zwykły stelaż, bo ma na dole nogi. Te do zabudowy ciężkiej są w 100% wiszące, a jednak obawiam się, ze wykuta ściana może tego nie wytrzymać.

Napisano

Może spróbuj zastanowić się nad tym wąskim stelażem

Połap sobie kąty w łazience i się może okazać , że wkujesz stelaż do połowy , przesuniesz ścianę 5 cm i będzie OK.

No chyba , że budynek nowy to wtedy gorzej - bo kąty raczej będą. W starym budownictwie różnie to bywa.

Napisano
  • Autor

Katy sa tip-top, ale dzieki za sugestie. Jesli przy wkuwaniu okaże sie, ze są jakies problemy, to poważnie rozważę zabudowanie reszty ściany o te kilka cm.

Napisano

Z czego masz ścianę ??

Napisano

To bez problemu wykujesz sobie te 4-5 cm. Resztę "nadrobisz" przesuwając ściankę. Chociaż taka ściana długa na 3 metry to trochę zabawy z tym będzie.

Chyba , że weźmiesz tego slima to wtedy łatwiej będzie wkuć.

Weź tylko pod uwagę , że na stelażu zalecają podwójna płytę GK.