Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wykończenie sufitu

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich.

Robię mały remont w łazience z prysznicem. Dokładnie to odświeżam sufit. Budynek z lat 80-tych, malowanie wapnem więc wiadomo jak to wyglądało. Teraz zdarlem cały sufit do tynku i zastanawia się nad kolejnością prac aby to jako tako wyszło. I mam pytania :

1. Czy sufit należy teraz zmyć czymś aby zebrać pył wapienny ?

2. Czy stary tynk przed położeniem czegokolwiek gruntować - dowolny grunt czy jakiś specjalny?

3. Czym to wyrównać, myślałem o tynku Knauf MP75L czy coś innego?

4. Ostatecznie pójdzie na sufit gladź, czy przed jej polozeniem gruntowac np tynk knaufa ?

5. Rozumiem, że przed malowaniem gladź należy zagruntować ?

6. Jakiej farby białej użyć ma sufit do łazienki gdzie jest dużo pary z prysznica?

Napisano

Ja, to zawsze kombinuję, jak zrobić, żeby się nie narobić (i nie wydać kasy).

W łazience akurat jedyne sensowne wyjście to sufit podwieszany. Bo nie trzymał poziomu a płytki chciałem do samej góry, więc by się rzucało w oczy. Jest gładko, poziomo i tanio :)

Jakbym miał poziomo, to bym też tak zrobił. Kuć, kurzyć, i produkować gruz żeby zyskać 5cm wysokości?

Farba - lateksowa dedykowana (z dodatkami przeciwko pleśni i grzybom).

Napisano
  • Autor

Z różnych niezależnych powodów muszę to zrobić tak jak w pierwszym poście, nie mam innego wyjścia.

Napisano

1. Nie.

2. Gruntować. Nie musi być specjalny.

3. Może być. Ja równałem gładzią Cekola.

4. Tak.

5. Tak, ale - z własnego doświadczenia - nie gruntem, tylko rozcieńczoną farbą.

6. Proponuję Śnieżkę kuchnia łazienka.

Napisano

Po pierwsze nie musisz niczym zmywać, wystarczy że zagruntujesz zwykłym gruntem aby wszystko odpylić. Po drugie jeśli sufit jest krzywy to jak najbardziej możesz wyrównać go tynkiem mp 75L lub mp 100L. Po trzecie nie musisz gruntować tynku mp pod gładź bo nie jest zapylony. Po czwarte po nałożeniu i wyszlifowaniu gładzi TRZEBA ZAGRUNTOWAĆ GRUNTEM. Nie gruntuje się żadną rozcieńczoną farbą ani farbą podkładową tylko i wyłącznie gruntem. Możesz dodać trochę farby do gruntu żeby podczas gruntowania, grunt lepiej się rozprowadzał.

Dlaczego grunt a nie rozcieńczona farba? Ponieważ grunt ma za zadanie skleić resztki pyłu i wyrównać chłonność podłoża a farba nawet rozcieńczona nie ma takich właściwości i może się tak stać że jak za jakiś czas będziesz chciał znów przemalować sufit to może Ci się wszystko na wałek nawinąć.

Co do farby to ja w takich miejscach najczęściej używam dekoral do kuchni i łazienek.

Napisano

Po pierwsze nie musisz niczym zmywać, wystarczy że zagruntujesz zwykłym gruntem aby wszystko odpylić. Po drugie jeśli sufit jest krzywy to jak najbardziej możesz wyrównać go tynkiem mp 75L lub mp 100L. Po trzecie nie musisz gruntować tynku mp pod gładź bo nie jest zapylony. Po czwarte po nałożeniu i wyszlifowaniu gładzi TRZEBA ZAGRUNTOWAĆ GRUNTEM. Nie gruntuje się żadną rozcieńczoną farbą ani farbą podkładową tylko i wyłącznie gruntem. Możesz dodać trochę farby do gruntu żeby podczas gruntowania, grunt lepiej się rozprowadzał.

Dlaczego grunt a nie rozcieńczona farba? Ponieważ grunt ma za zadanie skleić resztki pyłu i wyrównać chłonność podłoża a farba nawet rozcieńczona nie ma takich właściwości i może się tak stać że jak za jakiś czas będziesz chciał znów przemalować sufit to może Ci się wszystko na wałek nawinąć.

Co do farby to ja w takich miejscach najczęściej używam dekoral do kuchni i łaziene

wybacz, lecz większych bzdur nie czytałem już dawno...

jeśli kolega na to co ma położy grunt to grut owszem sklei ale tylko podłoże wapienne, które nie trzyma się podłoża prawie wcale, i przy malowaniu wałkiem - o ile nie spadnie już przy szpachlowaniu - zwinie się wszystko ładnie na wałek.

przedewszystkim należy sprawdzić jak to coś trzyma się podłoża, a wapno nie trzyma się po namoczeniu wcale :)

po drugie - jeśli tłumaczysz że grunt jest do powierzchni pylących to w Tworkach jest pewien obiekt który przygarnie cię z otwartymi rękami.

zatem co i jak zrobić aby nie pluć sobie w twarz i nie przeklinać AK....

przedewszystkim - podstawowa sprawa, zmyć podkład wapienny, czyli szczotka, woda (może być ciepła) i szorujesz często płukając - podłoże po wyschnięciu nie może pylić

jak wyschnie, należy zagruntować ( można stosować grunt nie rozrzedzony, można rozrzedzić 1:1)

ja grunt wyschnie czyli najlepiej 24h można gipsować, polecam cekol c45 o ile mnie pamięć nie myli (z tym już zaczyna być kiepsko)

po szpachlowaniu, pewnie z 2-3 razy będziesz musiał przeszpachlować - możesz szlifować, po wyszlifowaniu należy odpylić czyli miotełką zrzucić pył po szpachlowaniu i zagruntować 

jak wyschnie można malować

i proszę - nie pisz już takich bzdur więcej - ktoś kiedyś zrobi wg twoich rad i będziesz musiał chodzić kanałami

Napisano

wybacz, lecz większych bzdur nie czytałem już dawno...

jeśli kolega na to co ma położy grunt to grut owszem sklei ale tylko podłoże wapienne, które nie trzyma się podłoża prawie wcale, i przy malowaniu wałkiem - o ile nie spadnie już przy szpachlowaniu - zwinie się wszystko ładnie na wałek.

przedewszystkim należy sprawdzić jak to coś trzyma się podłoża, a wapno nie trzyma się po namoczeniu wcale :)

po drugie - jeśli tłumaczysz że grunt jest do powierzchni pylących to w Tworkach jest pewien obiekt który przygarnie cię z otwartymi rękami.

zatem co i jak zrobić aby nie pluć sobie w twarz i nie przeklinać AK....

przedewszystkim - podstawowa sprawa, zmyć podkład wapienny, czyli szczotka, woda (może być ciepła) i szorujesz często płukając - podłoże po wyschnięciu nie może pylić

jak wyschnie, należy zagruntować ( można stosować grunt nie rozrzedzony, można rozrzedzić 1:1)

ja grunt wyschnie czyli najlepiej 24h można gipsować, polecam cekol c45 o ile mnie pamięć nie myli (z tym już zaczyna być kiepsko)

po szpachlowaniu, pewnie z 2-3 razy będziesz musiał przeszpachlować - możesz szlifować, po wyszlifowaniu należy odpylić czyli miotełką zrzucić pył po szpachlowaniu i zagruntować 

jak wyschnie można malować

i proszę - nie pisz już takich bzdur więcej - ktoś kiedyś zrobi wg twoich rad i będziesz musiał chodzić kanałami

A czytałeś pierwszy post gdzie przemty napisał że zdrapał wapno czy tylko mój?

A gdzie ja napisałem że grunt jest tylko do powierzchni pylących?

Poza tym radzę czytać ze zrozumieniem, a jeśli nie potrafisz radzę zapisać się na jakiś kurs doszkalający.

Normalnie witki opadają jak się takie coś czyta.

Napisano

A gdzie ja napisałem że grunt jest tylko do powierzchni pylących?

Po trzecie nie musisz gruntować tynku mp pod gładź bo nie jest zapylony.

to chyba nie ja napisałem, prawda?

A czytałeś pierwszy post gdzie przemty napisał że zdrapał wapno czy tylko mój?

odpowiem cytatem

1. Czy sufit należy teraz zmyć czymś aby zebrać pył wapienny ?

polecam zapisanie się na kurs doszkalający bo widzę że czytanie ze zrozumieniem nie leży w twoich mocnych stronach

Napisano

Grunt ma za zadanie związać resztki pyłu, wzmocnić podłoże (przyczepność) i wyrównać chłonność podłoża. Po nałożeniu tynku mp nie trzeba stosować gruntu bo nie jest ani zapylony ani nie trzeba wzmacniać przyczepności bo jest wystarczająca ani wyrównywać chłonności bo nie jest to wymagane pod 2 warstwy gładzi.

Ale nie rozpisywałem się nad tym bo to mało istotne, taki skrót myślowy. Ale cytując klasyka "mądremu wystarczą dwa słowa,a głupiemu to i referatu mało".

Jak napisał przemty zdrapał wapno z sufitu aż do tynku i nie wie co zrobić z pyłem czyli resztkami. W tak niewielkiej ilości nie jest w stanie zaszkodzić warstwie tynku mp. który jest tynkiem także zawierającym wapno. Wystarczy tak przygotowany sufit przed nakładaniem mp.przemieść i zagruntować.

Tyle w temacie. Widzę że zacząłeś czytać ze zrozumieniem,tylko interpretacja jeszcze kuleje. No cóż, lepiej późno niż wcale.

Napisano
  • Autor

Dobra czyli tak, tynk nałożony, jutro idzie gladź bez gruntu - choć powiem szczerze zastanawia się czy nie będzie lepiej jak go jednak nałoże.

Pytanie:jaką gladź polecacie ?

Napisano

Ja sobie upodobałem gładź na mokro, np. Cekol GS-250. Robiłem tym w łazience i w WC. Odpada problem ze szlifowaniem gładzi, czyli nie robi się syf w mieszkaniu.

Napisano

Dobra czyli tak, tynk nałożony, jutro idzie gladź bez gruntu - choć powiem szczerze zastanawia się czy nie będzie lepiej jak go jednak nałoże.

Pytanie:jaką gladź polecacie ?

Powiem tak nie ma potrzeby nakładania gruntu na tynk mp. Ja jak i większość fachowców tego nie robi bo nie ma takiej potrzeby.Gładź lepiej się nakłada na szorstkie podłoże. Ale jeśli chcesz to pomaluj gruntem. Zmieni się tylko tyle że wydłuży Ci się czas pracy bo po pierwsze musisz poczekać najlepiej parę ładnych godzin aż grunt wyschnie(czas podany jest na etykiecie). Po drugie jeśli grunt będzie mocny to pierwsza warstwa gładzi podczas nakładania będzie Ci się trudniej nakładała (może się lekko ślizgać)no i będzie dłużej schła. No i tynk mp. Przed gruntowaniem powinien być całkowicie suchy.

Jeśli byś nie gruntował mp-ka to nawet jak będzie lekko wilgotny to można nakładać gładź.

Co do rodzaju gładzi to ja stosuje różne. Najzwyklejszy i najpopularniejszy u mnie jest frans-pol, inne to cekol, satyn, megaron. Najgorszą gładzią jaką robiłem był gipsar. Tą szczerze odradzam, nie wiem nawet czy jeszcze ją produkują.