Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nierówno chodzi na zimnym :(

Featured Replies

Napisano

od jakiegoś czasu nierówno chodzi mi zimny silnik. Odpala bez problemu, przez minutę chodzi prawidłowo i po chwili na wolnych obrotach telepie silnikiem aż lewarek od biegów lata jak głupi. Podczas dodania gazu lub przyśpieszania pracuje normalnie. Po nagrzaniu sie wszystko mija. Jak ostygnie znowu to samo - co to za cholerstwo może być ? LPG nie ma ok.gif

Napisano

Może czujnik temperatury walnięty czyli chyba tzw.TPS niewiem.gif

Napisano

> Może czujnik temperatury walnięty czyli chyba tzw.TPS

TPS to Throttle Position Sensor czyli potencjometr przepustnicy tudziez czujnik polozenia przepustnicy zlosnik.gif

A czujnikow temp tez jest kilka, ale to pewnie ten dla kompa czyli

Quote:

COOLANT SENSOR. Usually located on the cylinder head or intake manifold, this sensor is used to monitor the temperature of the engine’s coolant. Its resistance changes in proportion to coolant temperature. Input from the coolant sensor tells the computer when the engine is warm so the PCM can go into closed loop feedback fuel control and handle other emission functions (EGR, canister purge, etc.) that may be temperature dependent.

Coolant Sensor Strategies: The coolant sensor is a pretty reliable sensor, but if it fails it can prevent the engine control system from going into closed loop. This will result in a rich fuel mixture, excessive fuel consumption and elevated carbon monoxide (CO) emissions - which may cause the vehicle to fail an emissions test.

A bad sensor can be diagnosed by measuring its resistance and watching for a change as the engine warms up. No change, or an open or closed reading would indicate a bad sensor.

a tu jego specyfikacja klik klik

Napisano

a kableWN i świece kolega sprawdził?

Napisano
  • Autor

> a kableWN i świece kolega sprawdził?

świece wymienione i nic nie dało a kabli nie posiadam tylko listwę i ręce składam aby to nie było to frown.gif

Napisano
  • Autor

> A czujnikow temp tez jest kilka, ale to pewnie ten dla kompa

rozumiem, że chodzi o ten czujnik co siedzi w obudowie termostatu ?

> a tu jego specyfikacja klik klik

nie otwiera się frown.gif

Napisano
  • Autor

jeszcze jedno dla uściślenia - znalazłem w technikaliach smile.gif takie coś w punkcie 17 "sprawdź czujnik temperatury do kompa od wtrysku i wtyczkę do niego" rozumiem, że tu mowa o czujniku płynu w obudowie termostatu - tak ? Bo poza tym jest tylko czujnik (jesli chodzi o temp.) temperatury powietrza dolotowego. Szkoda tylko, że nigdzie na kąciku nie mogę znaleźć żadnych danych odnośnie sprawdzenia tego cholerstwa frown.gif

Napisano

> jeszcze jedno dla uściślenia - znalazłem w technikaliach takie coś w

> punkcie 17 "sprawdź czujnik temperatury do kompa od wtrysku i

> wtyczkę do niego" rozumiem, że tu mowa o czujniku płynu w

> obudowie termostatu - tak ? Bo poza tym jest tylko czujnik

> (jesli chodzi o temp.) temperatury powietrza dolotowego. Szkoda

> tylko, że nigdzie na kąciku nie mogę znaleźć żadnych danych

> odnośnie sprawdzenia tego cholerstwa

przeca pod linkiem jest napisane

http://automatyk.ovh.org/podzespoly/temp/czujnik_temperatury.htm

Napisano

> od jakiegoś czasu nierówno chodzi mi zimny silnik. Odpala bez

> problemu, przez minutę chodzi prawidłowo i po chwili na wolnych

> obrotach telepie silnikiem aż lewarek od biegów lata jak głupi.

> Podczas dodania gazu lub przyśpieszania pracuje normalnie. Po

> nagrzaniu sie wszystko mija. Jak ostygnie znowu to samo - co to

> za cholerstwo może być ? LPG nie ma

no bede sledzil postepy bo ja mama podobne objawy. mam lpg ale gazior nie ma tu nic do rzeczy bo i tak jest odpalane auto na benie. nie jest to wina ani kabli ani swiec.

chwile po odpaleniu na zimnym silniku czuc taka ciezka rytmiczna wibracje calego auta (ja nazywam to efekt traktora zeby.GIF ).

Napisano

> no bede sledzil postepy bo ja mama podobne objawy. mam lpg ale gazior

> nie ma tu nic do rzeczy bo i tak jest odpalane auto na benie.

> nie jest to wina ani kabli ani swiec.

> chwile po odpaleniu na zimnym silniku czuc taka ciezka rytmiczna

> wibracje calego auta (ja nazywam to efekt traktora ).

Ciekawe, bo u mnie jest podobnie. Efekt ten nasila się proporcjonalnie do temperatury powietrza - im niższa tym wibracje są większe. Na rozgrzanym silniku jest ok. Można zabawić się w zgaduj-zgadula jaka jest tego przyczyna: któryś z czujników temperatury, stary (lub trochę za mało) oleju w skrzyni - zanim się rozprowadzi to trochę furę potelepie, może jakieś nieszczelności w układzie wydechowym... itp Może ktoś miał podobny problem i go rozwiązał? Podpowiedzi mile widziane.

Napisano

Mam to samo. Odstawilem auto do serwisu i wiem co jest tego przyczyną. To EGR. Na razie tak jeżdze bo za droga wymiana, a zaślepienie odradzili (większe zużycie paliwa)

sciana.gif

Napisano

watpie zeby to byl egr a tym bardziej zaslepienie go nie powinno spowodowac wzorstu spalania (sprawdzone na wlasnej skorze w poprzedniej astrze c16nz).

jesli chodzi o obecny problem to ja nie mam egr-a.

Napisano

> Mam to samo. Odstawilem auto do serwisu i wiem co jest tego

> przyczyną. To EGR. Na razie tak jeżdze bo za droga wymiana, a

> zaślepienie odradzili (większe zużycie paliwa)

Może i jest to rozwiązanie, ale na pewno nie we wszystkich przypadkach - w mojej asterce nie występuje EGR... a jak pisałem wcześniej, autko po rozruchu na zimnym silniku wpada w wibracje irked.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.