Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

2 rodzaje skrzyni? Corolla E12 1.4

Featured Replies

Napisano

Chciałem kupić uzywaną skrzynię po remoncie w sklepie skrzynie.com, sprzedawca chciał od mechanika zdjęcia mocowań bo podobno są dwa rodzaje. Mechanik zrobił zdjęcie mocowania skrzyni zamocowanej w aucie, sprzedawca zdjęcie skrzyni którą mają, sprzedawca porównał i się okazało, że są rózne. 

Czy coś wam wiadomo na ten temat, żeby były dwa różne rodzaje mocowań skrzyni, albo rózne typy skrzyni do E12 1.4 ? Bo ja pierwsze słyszę.

Napisano

Chciałem kupić uzywaną skrzynię po remoncie w sklepie skrzynie.com, sprzedawca chciał od mechanika zdjęcia mocowań bo podobno są dwa rodzaje. Mechanik zrobił zdjęcie mocowania skrzyni zamocowanej w aucie, sprzedawca zdjęcie skrzyni którą mają, sprzedawca porównał i się okazało, że są rózne.

Czy coś wam wiadomo na ten temat, żeby były dwa różne rodzaje mocowań skrzyni, albo rózne typy skrzyni do E12 1.4 ? Bo ja pierwsze słyszę.

Są różne - japońska i angielska (z tym że do angielskiej później wkładali japońską ale nie pamiętam czy pasują p&p). Różnica z zewnątrz jest w obudowie mechanizmu różnicowego i deklu.
Napisano

Przypomnij się na priv wieczorem to dowiem się wiecej.

Napisano
  • Autor

Zdjęcia skrzyni którą chciałem kupić: 

2r78y03.jpg

Zdjęcia mojej skrzyni i mocowania:

2wfmoog.jpg

10o2yaa.jpg

Jest jakaś róznica, ale będę wdzięczny za wszelkie info albo zdjęcia.... 

Napisano
  • Autor

Co mi potrzebne to informacja, czy przypadkiem oba typy nie będą pasowac, pod warunkiem podmiany mocowania poduszki skrzyni. No bo nie wierzę, że były np. inaczej wwiercone otwory w nadwoziu, podejrzewam, że była stosowana inna poduszka/mocowanie w zależności od skrzyni. 

Szkoda że juz nie ma fotek na stronie Toyo DIY... 

Napisano

Co mi potrzebne to informacja, czy przypadkiem oba typy nie będą pasowac, pod warunkiem podmiany mocowania poduszki skrzyni. No bo nie wierzę, że były np. inaczej wwiercone otwory w nadwoziu, podejrzewam, że była stosowana inna poduszka/mocowanie w zależności od skrzyni. 

Szkoda że juz nie ma fotek na stronie Toyo DIY... 

Są na http://japan-parts.eu/  :oki:

Napisano
  • Autor

Czy ma ktoś dostęp do dobrego katalogu części i mógłby znaleźć, jak wyglądają górne (lewe) poduszki skrzyni biegów (wchodzące w to miejsce jak na fotkach powyżej) i je porównać? Albo wrzucić jakieś linki, fotki, rysunki do porównania? Podejrzewam, że różnią się mocowaniem od strony skrzyni, a od drugiej strony są takie same. Wtedy wystarczyłoby razem ze skrzynią wymienić poduszkę. 

Napisano

Poszukaj numeru na toyodiy.

Numer części wrzuć w Google. Szukaj na stronach .ru

Tam można znaleźć schematy, które kiedyś były tez i na toyodiy dostępne.

Napisano
  • Autor

Na toyodiy ani na  http://japan-parts.eu/  nie mogę znaleźć. W ogóle nie ma poduszek skrzyni tam, albo nie widzę... pomożecie mi szukać? 

A tu filmik, od 4:30 widać jak to wygląda. 
Napisano

Na toyodiy ani na  http://japan-parts.eu/  nie mogę znaleźć. W ogóle nie ma poduszek skrzyni tam, albo nie widzę... pomożecie mi szukać? 

A tu filmik, od 4:30 widać jak to wygląda. 

A patrzyłes w dziale: Tool / Engine / Fuel => Mounting

Napisano
  • Autor

Nie, jak widzisz tam cisza :D

W ogóle z katalogu mi wynika (po VIN), że skrzynia którą ja mam to 0300-1E110 czyli C150. Nie była ona montowana w poprzednim modelu Corolli i ma ona mocowania takie, jak dwa ostatnie zdjęcia które wrzuciłem. Natomiast takie mocowania jak skrzynia sklepu, ma skrzynia z poprzedniego modelu o oznaczeniu 30300-1A730 i wg. katalogów nie było przypadków, że była ona montowana do mojego modelu Corolli! Rzeczywiscie po podmianie łapy/poduszki będzie pasować, ale jestem ciekaw czy to ktoś ich wprowadził w błąd oddając/sprzedajac skrzynię z Corolli E11 jako skrzynię do E12, czy to oni mi coś wciskają. Działają tak, że biorą  skrzynie i je remontują, kupując oddajesz starą, więc może ktoś im oddał skrzynię z poprzedniego modelu... 

Ale baaardzo możliwe że się mylę całkowicie. Jakbym tylko mógł znaleźć wszystkie typy skrzyń montowane w tej Corolli :/