Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

półosie cc/uno

Featured Replies

Napisano

Próbuję poukładać wiedzę przed rozpoczęciem swapa Marbelli (stara Panda) na silnik ze Sieny 1.2.

Wszytsko fajnie w teori ale przeguby.... Bo seat ma o 8,7cm mniejszy rozsrtaw osi niż uno. Czyli skrzynka z przegubami z una wymagała by skracania półosi, a tego chcę uniknąć. Bo plan miałem wstawić długą skrzynkę z Uno do emeryckiej jazdy. 

Mogłbym zostawić skrzynię sieny. Do skrzyni sieny 1.2 podchodzą kielichy półosi seja? Nie umiem znależść wymiarów półosi. Bo np przegub seja zewnetrzny ma wyjście na 20zebów półoś (czyli tak samo jak Uno-Marbella). Ilość zębów taka s ama ale czy kąty zębów i średnica półośki jest taka sama? 

Przeguby z seja do Marbelli nie pasują bo to starsza konstrykcja fiata (takie jak w Uno), w piascie jest 20 zębów a nie 22 jak w sej/cs.

Napisano

Mogłbym zostawić skrzynię sieny. Do skrzyni sieny 1.2 podchodzą kielichy półosi seja? 

podchodzą

Napisano
  • Autor

podchodzą

To jeszcze zaczekamy może ktoś wie czy koniec półosi po stronie przegubu ewnetrznego jest taki sam w uno/tipo   /  cs/ss bo wtedy  z matematyki tak na oko to rozstaw kol marbella/ sej to tylko 3,3 cm roznicy...

Napisano

Jeśli w marabelli jest taka sama piasta jak w uno to półoś jest inna od jej storny. Inaczej mówiąc od strony skrzyni jest jak w sc/punto, a przy piaście jak w uno. Tak się skłąda, że mam w piwnicy właśnie taką długą półoś, której nie wykorzystam  :phi:

Kumpel robił w maluchu centrala na bazie uno i właśnie potrzebował półosi, które od storny skrzyni są jak z sc, a od piast jak z uno i znalazł pod Warszawą sprzedawcę specjalizującego się w fiatach, któremu leżały takie właśnei półosie 7 lat, bo w uno była taka rzeźba jedynie na rynek włoski podobno. a gość to sprowadził do Polski i nikt tego nie chciał....

Napisano
  • Autor

Jeśli w marabelli jest taka sama piasta jak w uno to półoś jest inna od jej storny. Inaczej mówiąc od strony skrzyni jest jak w sc/punto, a przy piaście jak w uno. Tak się skłąda, że mam w piwnicy właśnie taką długą półoś, której nie wykorzystam  :phi:

Czyli znaczy nie podejdą? To że liczba zębów jest taka sama (20z) nie znaczy że średnica półosi będzie taka sama...

Napisano

Czyli znaczy nie podejdą? To że liczba zębów jest taka sama (20z) nie znaczy że średnica półosi będzie taka sama...

Dokładnie tak. Różnią się średnicą. A przez to możliwe, że i ilością zębów.

Napisano
  • Autor

Dokładnie tak. Różnią się średnicą. A przez to możliwe, że i ilością zębów.

Byłem w sklepie. Dotykałem przegub uno i sejczento. Od strony półosi nie ma różnicy na moje oko. Czyli w teorii powinno podejść! 

Napisano

Szczerze mówiąc nie rozumiem co dotykałeś. To, czego jestem pewien, to to, że fragment półosi wchodzący w piastę ma inną średnicę w uno i sc.

Napisano
  • Autor

Szczerze mówiąc nie rozumiem co dotykałeś. To, czego jestem pewien, to to, że fragment półosi wchodzący w piastę ma inną średnicę w uno i sc.

Pisałem wyżej. Chodzi o fragment przegubu co wchodzi w półoś a nie w piastę. Plasty uno/sej są zupełnie inne.

Napisano

Plasty uno/sej są zupełnie inne.

Dokładnie tak, dlatego półosie są inne. Przepraszam cię, ale w dalszym ciągu nie rozumiem sformułowania "fragment przegubu co wchodzi w półoś". Na półosi jest frez i NA półoś nachodzi potrójne łożysko o rozstawie 120 stopni. W samą półoś nic nie wchodzi.....

Napisano

Jemu chyba chodzi od strony koła, półoś wchodzi w przegub. Tak ja to rozumie.

Napisano

Znaczy niekompletna półoś? Bez przegubu? To tego nei wiem jaki jest frez w przegubie. Ja mam kompletną półoś - od skrzyni aż po nakrętkę piasty. 

Napisano

Jak niekompletna? Półoś to półoś a przegub to przegub, wiem że dla Ciebie to całość i nazywasz to półosią i prawidłowo, ale jedno i drugie występuje też osobno jako część zamienna. Kolega oglądał przguby i tam gdzie wchodzą do nich półosie zarówno od uno i sc wyglądają tak samo.

Napisano
  • Autor

Znaczy niekompletna półoś? Bez przegubu? To tego nei wiem jaki jest frez w przegubie. Ja mam kompletną półoś - od skrzyni aż po nakrętkę piasty. 

No właśnie jak kto co rozumie. więc chodzi o frezy na półosi łączące z przegubem zewnętrznym (nie frezy na przegubie łączące go z piastą) :-)  Bo wychodzi że frez seiczento/uno może być taki sam...