Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wskaźnik poziomu gazu na butli

Featured Replies

Napisano

Witam! Jako, że wielu próbuje przerobic wskaźnk poziomu benzyny żeby pokazywał ilośc gazu zastanawiam się, czy nie wystarczy po prostu odkręcić tego wskaźnika, co jest na butli i przenieśc go do kabiny? Jeśli gadam jakieś bzdury to proszę sprowadźcie mnie szybko na ziemię. Ale skoro jest to wskaźnik elektryczny to czy ma znaczenie w którym miejscu jest, skoro dociągniemy mu kabelki? Coś mi się to wydaje zbyt proste, aby było prawdziwe, a jak jest naprawdę?

P.S. jeśli ma to znaczenie (a pewnie tak) to moja instalacja to BRC.

Napisano

Nie przeniesiesz go z butli bo wskazowka rusza sie za pomoca magnesu w butli na allegro sa dostepne takie moduly ktore dajesz zamiast wskaznika ciagniesz kable do dechy i zwykly wskaznik paliwa robi na gazie za wskaznik gazu.

Napisano

> Nie przeniesiesz go z butli bo wskazowka rusza sie za pomoca magnesu

> w butli na allegro sa dostepne takie moduly ktore dajesz zamiast

> wskaznika ciagniesz kable do dechy i zwykly wskaznik paliwa robi

> na gazie za wskaznik gazu.

Jeśli ma się czujniki oprowe (np. BRC 0-90ohm) to można kabelek podciągnąć do wskaźnika noPB. Umnie działa rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> Jeśli ma się czujniki oprowe (np. BRC 0-90ohm) to można kabelek

> podciągnąć do wskaźnika noPB. Umnie działa

Ale tak po prostu ?? Potrzebny chyba jest jakis układ dopasowujący - chyba że wskaźnik benzyny działa w takim samym zakresie jak ten od gazu.

Napisano

> Ale tak po prostu ?? Potrzebny chyba jest jakis układ dopasowujący -

> chyba że wskaźnik benzyny działa w takim samym zakresie jak ten

> od gazu.

U mnie wskaźnik noPB działa w większym zakresie i w drugą stronę niż lpg. Wskazanie lpg działa mi w zakresie połowy wskaźnika noPB. Nakleiłem naklejkę do wskazania lpg i wygląda tak jak na rysunku poglądowym.

276760018-wska%BCnik_lpg.JPG

Napisano

> Witam! Jako, że wielu próbuje przerobic wskaźnk poziomu benzyny żeby

> pokazywał ilośc gazu zastanawiam się, czy nie wystarczy po

> prostu odkręcić tego wskaźnika, co jest na butli i przenieśc go

> do kabiny?

Daj se siana w temacie.

Ja mam wskazanie na wskaźnik paliwa i tylko mnie wkurza, bo nie wiem dokładnie ile jest ani gazu, ani benzyny. A jeździ się i tak na mały licznik.

Napisano
  • Autor

Właśnie to, że nie wiem dokładnie ile jest gazu w butli skłania mnie do modyfikacji. Dostęp do tego małego wskaźnika mam utrudniony. Żeby się tam dostac muszę wyjąc koło zapasowe wepchnięte na ścisk do bagażnika i podnieść podłogę crazy.gif

Co do pomysłu z podłączeniem bezpośrednim: z serwisówki Matiza (bo takie mam auto) wynika, że wskaźnik benzyny pracuje w zakresie:

Resistance check for the Fuel Level Sensor.

Empty = 100 ohms or over.

Half full = about 32.5 ohms.

Full = 10 ohms or less.

czyli prawie tak jak ten od gazu (0-90 ohm) tylko że jak widać charakterystyka jest nieliniowa, bo na pół zbiornika wypada 32,5 ohm. Chyba stąd efekt po zatankowaniu do pełna, że najpierw wskazówka opada bardzo szybko a potem coraz wolniej.

Pozostaje już tylko sprawdzić w praktyce jak to wyjdzie. Zapowiada się obiecująco.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.