Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

olej vectra b jaki.

Featured Replies

Napisano

hej. Młoda dostała wectre B 1,8 w benzynie. Bagnet suchy ,kontrolka nie swieci  .Na kartce było olej opel 5w-30 .Ile musze tam wlac aby cos było na połowie scali albo max.I jaki ?5w,10W chodzi tylko o to aby jezdziła bo to sama rdza ;l

Napisano

Kup 4 litry i wlej, nawet jak coś zostanie to i tak pewnie pójdzie przy eksploatacji auta :D

Napisano
  • Autor

Kup 4 litry i wlej, nawet jak coś zostanie to i tak pewnie pójdzie przy eksploatacji auta :D

10w-40?

Napisano

Może być, będzie taniej niż 5W-40 a jeżeli to jest jeżdżący trup to szkoda coś lepszego kupować...

Napisano

Może być, będzie taniej niż 5W-40 a jeżeli to jest jeżdżący trup to szkoda coś lepszego kupować...

Tak do tego podchodząc to jeszcze taniej 15W40 będzie ;]

Napisano

hej. Młoda dostała wectre B 1,8 w benzynie. Bagnet suchy ,kontrolka nie swieci  .Na kartce było olej opel 5w-30 .Ile musze tam wlac aby cos było na połowie scali albo max.I jaki ?5w,10W chodzi tylko o to aby jezdziła bo to sama rdza ;l

Leję 10W40 GM do 1.6 16V. Wciąga niemało, ale obracam około 20k rocznie

Napisano

10W40 GM będzie spoko. Leje taki sam do swojej 1.4, brat mojego znajomego leje ten sam do 1.8 i sprawdza się ok 

Napisano

Tak do tego podchodząc to jeszcze taniej 15W40 będzie ;]

Hydraulika w zaworach, więc nie bardzo  ;)

Jak pisali Koledzy powyżej, 10W40 od GM daje radę. Mój pije tak w porywwach nawet litr na 2-3  kkm, ale ja mam prawie pół miliona na liczniku i większośc robię w trasach, często przekraczam 3 tys. RPM.

Butelka 5L kosztuje 55 zł, wchodzi coś ciut ponad 3,5 L do silnika.

Napisano

Syf (olej) GM lejecie, współczuję waszym silnikom

Jakieś argumenty na poparcie ......wyniki badań laboratoryjnych lub coś innego wiarygodnego????

Napisano

Ja przejechałem Vectrą na tym oleju 100kkm i nic z silnikiem się nie dzieje, pali do strzała, ciśnienie oleju trzyma, DPF się wypala regularnie w sumie ma przejechane 250kkm. Oczywiście nie kupuje oleju na allegro a w sprawdzonej hurtowni. Ostatnio czytałem same superlatywy o Liqui moly podobno po zalaniu zobaczę kolosalną różnice........pod koniec marca zmienię olej na pewno zdam relację. Nie spodziewam się cudów bo zalaliśmy Astrę G X16XEL Liqui moly 10W40 i żadnej różnicy w pracy silnika nie stwierdziliśmy :hehe: :hehe: :hehe: :hehe: :hehe: :hehe:

Napisano

To musicie iść na badania lekarskie jak nie widzisz różnicy między LM a GM

Napisano

Po za ceną nie...kolor obydwu podobny, konsystencja czy tam gęstość też...... silnik pracuje tak samo ani głośnie ani ciszej??????? a co miał zacząć świecić, śpiewać czy złoto miało polecieć z wydechu?????? na co mam się leczyć???? Bo nie rozumiem Twojej sugestii.

Napisano

A ja tam leję LOTOS 10W40. Lałem do Omegi A, astra i corsa też się smaruje tym olejem i wszystko OK. Corsa się wyciszyła a myślałem że rozrząd do roboty.

Napisano

U mnie LM w porównaniu do GM to dużo cichszy silnik ciepły zimny pod różnymi obciążeniami dużo żwawszy i elastyczniejszy zresztą to nie tylko u mnie, wszyscy których namówiłem to czują i słyszą

Napisano

Tak jak napisałem w Astrze G  X16XEL generalnie nie widzimy różnicy może dlatego ze to dopiero kupiony samochód głośność pracy silnika się nie zmieniła, z tym że nie wiem czym był zalany w niemcowni. Więcej będę mógł powiedzieć jak zaleję swoja Viki LM 5w30 dexos 2, ale to dopiero gdzieś pod koniec miesiąca.

Napisano
  • Autor

Czym zalejesz Viki?

Podaj nr LM

Kupiłem lotosa 10w-40 .Z racji ze było tam pusto ,zobaczymy ile wypije na 1000km.

Napisano

ja na nasz klimat raczej wybieram w40, szczególnie jak przypomnisz sobie ubiegłe lato