Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ubezpieczenie po kupnie auta

Featured Replies

Napisano

Witam,

Kupilem nowego furaka. Przerejestrowalem go juz, mam nowe blachy i tymczasowy DR. Sprzedajacy (szwagierka) zgodzila sie zostawic mi swoje ubezpieczenie - wazne do wrzesnia 2016. Czy moge legalnie jezdzic na jej ubezpieczeniu? I jak to sie ma do tego, ze na ubezpieczeniu sa inne blachy niz ja mam teraz. trzeba dopelnic jakichs formalnosci - powiadomic ubezpieczyciela?

Kopie w necie ale cos nie moge doszukac sie wlasciwych informacji, pomozecie?

dzieki za porady.

Napisano

Skontaktuj się z ubezpieczyciele, który wystawił polisę. Albo wystawi Ci nową na okres trwania aktualnej z danymi na Ciebie, albo aneks do polisy, którą masz. Tak, możesz legalnie jeździć na ubezpieczeniu OC bo ono idzie z autem.

Napisano

Skontaktuj się z ubezpieczyciele, który wystawił polisę. Albo wystawi Ci nową na okres trwania aktualnej z danymi na Ciebie, albo aneks do polisy, którą masz. Tak, możesz legalnie jeździć na ubezpieczeniu OC bo ono idzie z autem.

Z tego co pamiętam ubezpieczyciel może wyliczyć od nowa składkę i może wyjść dopłata ze względu na zniżki, wiek kierowcy czy miejsce zamieszkania.

Napisano

Z tego co pamiętam ubezpieczyciel może wyliczyć od nowa składkę i może wyjść dopłata ze względu na zniżki, wiek kierowcy czy miejsce zamieszkania.

Mi kiedyś w ten sposób wyszła taka sama kwota dopłaty za chyba 4 msc, jak składka roczna u innego ubezpieczyciela.

Napisano

Rekalkulacja składki zawsze jest możliwa. Jak on się nie zgłosi to się zgłosi ubezpieczyciel bo sprzedawca zgłasza do niego sprzedaż i podaje adres nabywcy.

Napisano

Kopie w necie ale cos nie moge doszukac sie wlasciwych informacji, pomozecie?

dzieki za porady.

Zrób tak jak kolega @@spad Ci radzi. Skontaktuj się z ubezpieczycielem. Czasami po rekalkulacji może się okazać, że lepszą (tańszą) opcją będzie wypowiedzenie aktualnego OC i zawarcie nowego w innej firmie.

Napisano

Rekalkulacja składki zawsze jest możliwa. Jak on się nie zgłosi to się zgłosi ubezpieczyciel bo sprzedawca zgłasza do niego sprzedaż i podaje adres nabywcy.

Tylko nie wiem, czy ubezpieczyciel nie może zgłosić się później i żądać jakichś "chorych" pieniędzy po rekalkulacji. Chyba bezpieczniej samemu zgłosić się do ubezpieczyciela i w razie "w" wypowiedzieć polisę i zawrzeć w innej firmie.

Napisano

Tylko nie wiem, czy ubezpieczyciel nie może zgłosić się później i żądać jakichś "chorych" pieniędzy po rekalkulacji. Chyba bezpieczniej samemu zgłosić się do ubezpieczyciela i w razie "w" wypowiedzieć polisę i zawrzeć w innej firmie.

Zgodnie z prawem masz 30 dni na przejęcie polisy lub wypowiedzenie. Jak nic nie zrobisz to ubezpieczyciel uzna, że przyjąłeś i może rekalkulować.

Napisano

A wystarczy przeczytać dwa paragrafy z ustawy o ubezpieczeniach OC ...

30 dni to było w ubiegłym dziesięcioleciu.

OC z mocy ustawy przechodzi na nowego właściciela, więc szwagierka łaski Ci nie zrobiła. Kupiłeś jej OC razem z samochodem.

Szwagierka ma 14 dni na poinformowanie ubezpieczyciela o sprzedaży i przekazanie mu Twoich danych.

Ubezpieczyciel ma prawo do dokonania rekalkulacji składki.

Jeśli dopłata wynikająca z rekalkulacji Cię nie satysfakcjonuje to możesz wypowiedzieć OC w dowolnym momencie, nawet na dzień przed jego zakończeniem. Ubezpieczycielowi przysługuje kasa z rekalkulacji liczona za dni od zakupu do wypowiedzenia.

Polisa OC kupiona razem z samochodem wygasa dniem końca lub dniem wypowiedzenia. Wygasając z dniem końca nie przedłuża się automatycznie i musisz pamietać o zawarciu nowego OC zachowując ciągłość.

Dopisanie swoich danych na polisie załatwisz u agenta danego TU lub w oddziale TU.