Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hamulec reczny w astrze F...

Featured Replies

Napisano

Witam!

To juz nie pierwsza astra, przy ktorej trafilo mi sie, ze po zacignieciu recznego kola sie nie zatrzymuja w miejscu tylko powoli zwalnia...

Pytanie do Was czy TTTM, czy moze jest na to jakis sposob?!

Ew,. co jest powodem i jak zapobigac...?

Z gory dzieki za info!

Napisano

> Witam!

> To juz nie pierwsza astra, przy ktorej trafilo mi sie, ze po

> zacignieciu recznego kola sie nie zatrzymuja w miejscu tylko

> powoli zwalnia...

> Pytanie do Was czy TTTM, czy moze jest na to jakis sposob?!

> Ew,. co jest powodem i jak zapobigac...?

> Z gory dzieki za info!

TTT razej nie ma, u mnie sie blokuja.

Linke mam tak ustawiona ze juz na pierwszym zabku reczny łapie ale do zablokowania kół z wiekszej predkosci musze do 3 zabka zaciagnac.

Napisano
  • Autor

> TTTM razej nie ma, u mnie sie blokuja.

> Linke mam tak ustawiona ze juz na pierwszym zabku reczny łapie ale do

> zablokowania kół z wiekszej predkosci musze do 3 zabka

> zaciagnac.

No wlasnie... chyba musze zajrzec do tych bebenkow... ale co wtedy zrobic...?!

MI zaczyna hammowac od 3 zabka, ale nawet jak zaciagne z uzyciem sily dosc mocno, to ich nie blokuje... wlasnie nie wiem co jest grane... chcialem sie ostatnio obrocic na mokrym asfalcie i dupa...

Napisano

Trzeba by obejżeć samoregulator luzu szczęk (wygląda jak nakrętka z ząbkami blokowana blaszką, jest nakręcona na rozpieracz szczęk) musi się łatwo obracać.

Napisano
  • Autor

> Trzeba by obejżeć samoregulator luzu szczęk (wygląda jak nakrętka z

> ząbkami blokowana blaszką, jest nakręcona na rozpieracz szczęk)

> musi się łatwo obracać.

OK... przy weekendzie sprawdze!!!

Chodz jezeli chodzi o sile z jaka zaciagam reczny, to jest ona w normie... nie musze sie zbytnio wysilac...

Napisano

> nie zatrzymuja w miejscu tylko powoli zwalnia...

> Pytanie do Was czy TTTM, czy moze jest na to jakis sposob?!

Po wymianie szczęk robiłem próby czy ręczny bierze jednakowo na oba koła: przy prędkości około 20 km/h zaciągałem ręczny na drodze żużlowej. Koła blokowały i zostawiały dwa równe ślady na żużlu.

Dziś, po ponad pół roku od tamtych testów zrobiłem to ponownie i koła nie zablokowały się, tylko autko dość raptownie wyhamowało do zera. Zaznaczam, ze samoroegulatory przy wymianie szczęk oczyściłem, przesmarowałem delikatnie i obracały się lekko.

Nie wiem czy brak blokowania jest wadą, bo skoro blokowanie miałoby to być zaletą to po co wymyslono ABS... smile.gif

Dla mnie najważniejsze jest jedno: zaciągam na czwarty ząbek i nie jestem w stanie ruszyć jedynką z miejsca a tył przy tym obsiada równomiernie (lewo-prawo).

Pozdroofka

Napisano

apropos tego co kolega przed chwila napisal, bede wlasnie zmienial szczeki i bebny z tylu, jak potraktowac dokladniej te samoregulatory, co przesmarowac co i jak zrobic zeby bylo dobrze smile.gif pozdrawiam

Napisano

> jak potraktowac dokladniej te samoregulatory, co przesmarowac

Samoregulator sam ci wypadnie kiedy wyjmiesz szczęki, to taka długa śruba rozwidlona na końcach z nakręconą nakrętką. Dokładnie oczyścić gwint, delikatnie przesmarować (zaraz ktoś podpowie jakim dokładnie smarem - ja nie pamietam już a nie chcę wprowadzać w błąd), poskładać do kupy. Przed załozeniem bębna tak podkręcić nakrętkę zamoregulatora aby bęben wchodził z oporem. Będzesz miał nówki bebny więć nie przesadź z tym oporem - po kilku naciśnięciach pedału szczęki się ułożą i koło ma się obracać bez oporów. Za drugim, trzecim razem tak dobierzesz ustawienie nakretki, ze oporów już nie będzie. Przy starych bębnach jest próg, więc można ten "opór" ustawić sobie dość spory, szczęki i tak bedą miały luz kiedy miną próg przy zakładaniu. Na forum koledzy pisali, że to ustawienie można skorygować dłubiąc srubokretem przez otwór "z drugiej strony", ale mi jakoś to nie udawało się smile.gif Ustawiałem tak jak opisywałem i jest OK.

Ktoś kiedyś zapodawał manuala wymiany szczęk. Były fotki, pamietam, że bębny były pomalowane na czerwono... smile.gif

Napisano

Jak jest możliwość to trzeba przetoczyć bębny lub wymienić na nowe a potem regulować samoregulatorami. A test na żużlowej drodze to tylko dla oriętacji bo na asfalcie będzie inaczej.

------------------

Astra F X16SZ 95 lpg

Napisano

> Jak jest możliwość to trzeba przetoczyć bębny lub wymienić na nowe

Eeeetam... Próg 0,5 mm, po co sobie psuć bębny.... A samoregulatatory, jak sama nazwa wskazuje są po to, zeby ustawić szczęki. Wstępne ustawienie jest po to aby miały mniej roboty smile.gif Im mniejszą szczelinę zostawisz tym szybciej wyregulują. W zasadzie można wcale nie regulować, same to zrobią... po kilku tysiącach naciśnięciach pedału zlosnik.gif

> A test na żużlowej drodze to

> tylko dla oriętacji bo na asfalcie będzie inaczej.

Co znaczy "bedzie inaczej"? Nagle jedno koło przestanie hamować? Robiłem test na żużlówce żeby pozostały ślady abym mógł porównać czy jednocześnie się zaczynają i jednocześnie kończą. Pełne sprawdzenie siły hamowania zrobiłem u kolegi na diagnostyce.

Napisano

To podłączę się pod wątek ze swoim problemem. Otóż 2 miesiące temu zmieniałem hamulce - w tym bębny i szczęki z tyłu. 2 tygodnie po zmianie miałem przegląd techniczny. Na przeglądzie przy analizie siły hamowania tylne hamulce działały w miarę równomiernie, przy czym 1 strona dawała bardzo lekkie skoki na wykresach siły hamowania. Ale problem był z ręcznym - 1 strona hamowała 2x mocniej niż druga! Diagnosta przepuścił, bo znajomy, ale zalecił żeby to naprawić. I tu pytanie - czy ta sytuacja mogła być spowodowana tym, że szczęki nie ułożyły się jeszcze na samoregulatorach (2 tyg. od wymiany)? Czy może macie jeszcze jakiś inny pomysł, co mogło/może takie działanie ręcznego powodować?

Pozdrawiam,

sebak

Napisano

Możesz spróbować zrzucić ten bęben, który słabiej hamuje i podkręcić trochę samoregulator aby bardziej dosunął szczęki. Wtedy sprawdź. Jeżeli okaże się, że jest chocby niewielka poprawa, to znaczy, ze metoda jest dobra i kręć dalej smile.gif

Napisano

Czy podczas wymiany odtłuściłeś bębny? są one zwykle powleczone olejem, żeby nie rdzewiały. Radziłbym, jak kolega wspomniał zdjąć bęben i podkręcić regulator, ale przy okazji sprawdzić czy okładzina szczęk nie zaszlichciła się. Można też ew przetrzeć ją delikatnie grubszym papierwm ściernym.

Napisano

> Czy podczas wymiany odtłuściłeś bębny? są one zwykle powleczone

> olejem, żeby nie rdzewiały. Radziłbym, jak kolega wspomniał

> zdjąć bęben i podkręcić regulator, ale przy okazji sprawdzić czy

> okładzina szczęk nie zaszlichciła się. Można też ew przetrzeć ją

> delikatnie grubszym papierwm ściernym.

W zasadzie to zmieniali mi to w warsztacie. Podejrzewam, że odtłuścili bębny. Ale jak już pisałem problem był w zasadzie tylko z ręcznym. Tak więc może to jednak coś innego, niż samoregulatory?

Napisano

a moze musisz na lince podciagnac z jedlej lub drugiej strony, sprawdz potem na zuzlowce ktore bierze wczesniej i mocniej

Napisano

A dlatego ( było u mnie) że po założeniu nowych szczęk - nie dolegały na całej powierzchni do bębna i ocierały o rant (widocznie szerokość szczęk nie jest robiona z mikro dokładnością) . Tak że u mnie to dopiero wymiana bębnów pomogła i teraz hamulec ręczny jest żeleta ( od pażdziernika 2005).

-------------

Astra F X16SZ 95 lpg

Napisano

a może zwyczajnie linka się z jednej strony zapiekła

Napisano

No musiałbym to sprawdzić Wasze podpowiedzi. Ale czy linka nie jest umocowana na 'kółku', że w zasadzie ciągnąc za dźwignię oba powinny hamować tak samo?

Pozdrawiam,

sebak

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.