Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ogrodzenie z klinkieru

Featured Replies

Napisano

Hej,

muszę w chałupie w Szczecinie wymienić ogrodzenie, bo stare jest już w ruinie, na nowe. Żona i ja jesteśmy zgodni, że chcemy z klinkieru, z wypełnieniem przęsłami stalowymi i bramą rozwieraną, takie coś:

0_0_productGfx_3fe06c48a316f732fd29c6621

i przęsła:

500_500_productGfx_c6944ac18441dd25add3e

narysowałem szkic ogrodzenia, i tak się zastanawiam:

- czy słupek klinkierowy musi być co każde przęsło, czy może być co dwa ?

- czy słupek wystarczy z dwóch cegieł, czy raczej cztery ?

- ile może kosztować wykonanie takiego ogrodzenia ? może ktoś robił i zna koszty ?

post-132154-0-19509000-1459189959_thumb.jpg

Napisano

Źle wygląda co drugi słupek  ;)  Cena to może być rozrzut ponad 100% za stal do tego  ;]  Zależy czy robisz na wieki czy na pokaz  :phi:

Napisano

słupek moze byc na 2 cegły tylko w srodek trzeba dac ze 2 prety.

słupek do bramy musi byc na 4 cegły - co bedzie jak za kilka lat wymienisz brame na solidniejszą? bedziesz przerabiał słupek?

Ty chcesz kupic gotowe ogrodzenie z marketu?

Wiesz te przesła nie sa na "lata", maja cienkie scianki

Napisano

słupek moze byc na 2 cegły tylko w srodek trzeba dac ze 2 prety.

słupek do bramy musi byc na 4 cegły - co bedzie jak za kilka lat wymienisz brame na solidniejszą? bedziesz przerabiał słupek?

Ty chcesz kupic gotowe ogrodzenie z marketu?

Wiesz te przesła nie sa na "lata", maja cienkie scianki

Slupek na 2 cegły?

Murowanie klinkieru, w zależności od miasta i ekipy od 1 zł za sztukę.

Wybierz dobrą zaprawe, co by nie było za kilka miesięcy wątku "jak usunąć białe wykwity z klinkieru" ;-)

Napisano
  • Autor

Slupek na 2 cegły?

Murowanie klinkieru, w zależności od miasta i ekipy od 1 zł za sztukę.

Wybierz dobrą zaprawe, co by nie było za kilka miesięcy wątku "jak usunąć białe wykwity z klinkieru" ;-)

na dobrej ekipie mi bardzo zależy, bo cegła będzie antracytowa. Więc wszystkie wykwity będą bardzo widoczne.

Napisano

Jakbyś chciał słupki wylać z betonu/wymurować z bloczków betonowych/zwykłych cegieł i oblepić klinkierem, to mam na sprzedaż 25m2 płytek klinkierowych ;)

Napisano
  • Autor

Jakbyś chciał słupki wylać z betonu/wymurować z bloczków betonowych/zwykłych cegieł i oblepić klinkierem, to mam na sprzedaż 25m2 płytek klinkierowych ;)

nie chcę. Płytkami będę miał zrobiony cokół domu, na słupki muszą być cegły. Płytki na słupach mi się nie podobają.

Napisano

nie chcę. Płytkami będę miał zrobiony cokół domu, na słupki muszą być cegły. Płytki na słupach mi się nie podobają.

Bierz na cokol :) Tez mialy byc u mnie na cokole, ale mi sie koncepcja zmienila i musze je opchnac - zal wyrzucac 1540 plytek.
Napisano
  • Autor

Bierz na cokol :) Tez mialy byc u mnie na cokole, ale mi sie koncepcja zmienila i musze je opchnac - zal wyrzucac 1540 plytek.

jak masz antracyt to może się dogadamy.

Napisano

No niestety sa ciemne brazowe, ale fajne, takie strukturalne :)

Napisano

toć to bedzie drozsze niz wymurowanie z klinkieru.

Napisano

Twoje pieniądze - twój wybór ale ogrodznie z klinkieru z co drugim słupkiem i do tego na 2 cegły to jakbys sobie baner powiesił: chciałem ogrodzenie na wypasie ale mnie nie stać.

Napisano
  • Autor

Twoje pieniądze - twój wybór ale ogrodznie z klinkieru z co drugim słupkiem i do tego na 2 cegły to jakbys sobie baner powiesił: chciałem ogrodzenie na wypasie ale mnie nie stać.

takie komentarze zawsze w cenie  :hehe: pytam o radę, mi się akurat nie podobają masywne słupki do delikatnego ogrodzenia.

Napisano

takie komentarze zawsze w cenie  :hehe: pytam o radę, mi się akurat nie podobają masywne słupki do delikatnego ogrodzenia.

Pytasz o radę to ci (całkiem serio) napisałem. Z zastrzeżeniem, że nie musisz mojej opinii podzielać i zrobisz co uznasz za stosowne.Mówiąc szczerze nie pamiętam żebym widział gdziekolwiek słupki klinkierowe na dwie cegły (bok = 1 cegła) ... Zawsze są na 4 (czyli bok równy 1,5 cegły).

Napisano

takie komentarze zawsze w cenie :hehe: pytam o radę, mi się akurat nie podobają masywne słupki do delikatnego ogrodzenia.

takie delikatne, to tylko sie na Twoim rysunku wydaje - z proporcji te przesla musialyby miec ok. 5m wysokosci ;)