Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Poduszki powietrzne - trwałość a wiek

Featured Replies

Napisano

Zainteresowałem się tym tematem ponieważ zbliżam się do konkretnej renowacji tapicerki skórzanej i chciałbym wcześniej mieć z głowy wymiany wszystkich wadliwych elementów. 

Poduszek mam sztuk 6, główne są w desce rozdzielczej i kierownicy, po jednej w przednich słupkach i po jednej w drzwiach przednich.

Dzwoniłem do ASO BMW, poinformowali mnie że od kilku lat ich poduszki nie mają określonej trwałości, są uznawane jako bezterminowe pod warunkiem że sam system nie wykryje nieprawidłowości. Nie wiedzą natomiast jak traktowali poduszki w 2000 roku, z którego moje auto pochodzi - Pan stwierdził że nie ma jak sprawdzić, nie dziwię mu się, pewnie pierwszy raz słyszał takie pytanie. 

Jedyną okazję testowania sprawności miałem w 9 letnim Clio, wystrzeliły wszystkie potrzebne ratując nam tyłki.

Orientujecie się jak to jest z trwałością takich poduch? 

Ile kosztuje ewentualna wymiana? W BMW gość też nie wiedział, z ciekawości zapytałem znajomego który pracował niedawno w Citroenie i powiedział że ok 700 zł, więc w sumie gra warta świeczki... 

Ktoś coś przybliży?

Napisano

Nie wiem jak w BMW ale fiat/lancia w modelach z końcówki lat 90-tych zalecał wymianę po 10 latach, potem przedłużono do lat 15-stu ale podejrzewam, ze zadziałają i po 30-stu :ok: Natomiast producent auta woli dmuchać na zimne i stąd zalecenia wymiany :phi:

Nie zapominaj o napinaczach pasów, bo tam jest też ładunek pirotechniczny i jak już chcesz wymieniać to wypadało by wszystko :)

Naklejki żadnej nie masz w aucie na temat terminu "ważności" poduszek :hmm:

Tylko pytanie jest jeszcze jedno-jest w ogóle możliwość kupienia nowych i jednocześnie "świeżych" (znaczy wyprodukowanych w tym czy zeszłym roku a nie 10 kat temu) poduszek i napinaczy do auta, które przestano produkować naście lat temu :hmm: 

Myślę, że od tego trzeba by zacząć a gdyby nawet była taka możliwość to cena może Cię zdziwić 8]  

Napisano

po jednej w przednich słupkach

Jeśli mówisz o kurtynach to zaczynają się w słupku A a kończą w słupku C a większa ich część siedzi na skraju podsufitki.

po jednej w drzwiach przednich.

A przypadkiem nie w oparciach foteli?

Ile kosztuje ewentualna wymiana? W BMW gość też nie wiedział, z ciekawości zapytałem znajomego który pracował niedawno w Citroenie i powiedział że ok 700 zł, więc w sumie gra warta świeczki...

700zł to rozumiem, że robocizna? Komplet 6 nowych poduszek do Twojego samochodu przekroczy jego wartość, chyba że jakimś cudem BMW sprzedaje w cenie 1/18 ceny poduszek od każdej innej marki.

Pamiętaj, że BMW nie produkuje poduszek, robi to kilka innych firm, z których co najmniej jedna jest zlokalizowana w PL (chyba Tomaszów Maz.).

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Jeśli mówisz o kurtynach to zaczynają się w słupku A a kończą w słupku C a większa ich część siedzi na skraju podsufitki.

A przypadkiem nie w oparciach foteli?

700zł to rozumiem, że robocizna? Komplet 6 nowych poduszek do Twojego samochodu przekroczy jego wartość, chyba że jakimś cudem BMW sprzedaje w cenie 1/18 ceny poduszek od każdej innej marki.

Pamiętaj, że BMW nie produkuje poduszek, robi to kilka innych firm, z których co najmniej jedna jest zlokalizowana w PL (chyba Tomaszów Maz.).

Pozdrawiam BAS

Poduszki mam w drzwiach przednich na pewno, nie w oparciu fotela, też byłem zdziwiony.

Robocizna nie jest problemem, sam wymieniałem poduszkę w Clio (wymieniałem taśmę poduszki ale poduszkę wyciągałem) i normalnie zadziałała podczas kolizji.

Napisano
  • Autor

Nie wiem jak w BMW ale fiat/lancia w modelach z końcówki lat 90-tych zalecał wymianę po 10 latach, potem przedłużono do lat 15-stu ale podejrzewam, ze zadziałają i po 30-stu :ok: Natomiast producent auta woli dmuchać na zimne i stąd zalecenia wymiany :phi:

Nie zapominaj o napinaczach pasów, bo tam jest też ładunek pirotechniczny i jak już chcesz wymieniać to wypadało by wszystko :)

Naklejki żadnej nie masz w aucie na temat terminu "ważności" poduszek :hmm:

Tylko pytanie jest jeszcze jedno-jest w ogóle możliwość kupienia nowych i jednocześnie "świeżych" (znaczy wyprodukowanych w tym czy zeszłym roku a nie 10 kat temu) poduszek i napinaczy do auta, które przestano produkować naście lat temu :hmm:

Myślę, że od tego trzeba by zacząć a gdyby nawet była taka możliwość to cena może Cię zdziwić 8]  

Nie znalazłem żadnej naklejki, a mam chyba wszystkie fabryczne, może coś przeoczyłem, poszukam jeszcze. Zakładam że jeśli BMW przewidywało wymianę, to poduszki nadal sprzedaje, pytanie czy też nie ze stanów magazynowych 15 letnie:)

O pasach też myślałem, ale zapomniałem dopytać. Pogrzebię jeszcze po necie, a potem podjadę do ASO i do kumatego warsztatu, ciekawe co mi powiedzą.

Napisano

W instrukcji jest napisane, że 15 lat. Ale jest to raczej dupochron dla producenta. Myśle, że nawet po 30 latach powinny zadziałać, w końcu to dosyć prosta technika - materiał wybuchowy i sama poduszka. Tam nie ma zużywających się części. Jeżeli nie ma błędów (kontakty i takie tam), to ja bym się nie przejmował. 

Napisano

W instrukcji jest napisane, że 15 lat. Ale jest to raczej dupochron dla producenta. Myśle, że nawet po 30 latach powinny zadziałać, w końcu to dosyć prosta technika - materiał wybuchowy i sama poduszka. Tam nie ma zużywających się części. Jeżeli nie ma błędów (kontakty i takie tam), to ja bym się nie przejmował. 

Na początku lat 90-tych każdy Mercedes z poduszkami miał naklejkę że system SRS ma trwałość 10 lat. Później Mercedes wydał dokument że przedłuża do 15 lat a gdzieś od drugiej połowy lat 90-tych stwierdzili że trwałość jest bezterminowa.

Szczerze mówiąc jeśli już miałbym coś wymienić w starym aucie to wymieniłbym nie poduszki, ale moduł sterujący + instalacja najnowszego oprogramowania. Wymiana pasów w zależności od zużycia i poprawności działania.

Napisano

Miesiąc temu byłem swoją e46 w aso na wymianie poduszki pasażera. Robili to w ramach akcji serwisowej, bo podobno mogła być wadliwa. Przy okazji z rozmowy dowiedziałem się, że airbagi nie mają terminu ważności.