Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Konserwacja i pozbywanie sie rudej

Featured Replies

Napisano

Witam

Panowie mój 17 letni SC zaczyna gnić i chce go reanimować. Będe wymieniał progi nadkola tylne itp generalnie to co sie da wytnę i wstawie nowe a co sie nie da lub ma drobne oznaki rdzy  chce skutecznie odnowić.

W związku z tym mam kilka pytań: 

1 Czym najlepiej wyczyścić drobne oznaki korozji przed malowaniem (po czyszczeniu mechanicznym szczotka) bo wiadomo ze cos tam zostaje.

2 Czym najlepiej zakonserwować profile zamknięte typu progi itp.

3 Wnętrze tzn podłogę i inne metalowe  niewidoczne elementy mam zamiar pomalowac hameraitem czy to wystarczy czy isc inna droga jesli tak to jaka?

4 Czym skutecznie zakonserwować spód Myślałem o pomalowaniu hameraitem a póżniej na to bitex . Ewentualnie corina + bitex. Ewentualnie jakies inne skuteczne preparaty i kombinacje?

Wszelkie sugestie podpowiedzi itp mile widziane czasu jeszce troche jest bo na razie jestem na etapie dewastacji wnetrza i podzespołów wiec myśle że łacznie z wymianą blacharki zejdzie do konca miesiąca

Napisano

dobrze wyczyścisz piaskiem.
Zadne hamerjaty, dwuskladnikowy epoksyd 2razy, pozniej albo jakas farba poliuretanowa albo dobra masa natryskowa, cortaniny i bitexy to kupa.
Do profili jakis dobrej jakosci wosk

Napisano
  • Autor

Piszesz o spodzie czy o wnetrzu Ewentualnie jakies nazwy itp

Napisano

Jedyne skuteczne rozwiązanie to piaskowanie. Generalnie rudzielec oczyszczony do gołego metalu, odtłuszczony z pyłu, podkład epoksydowy w dobrych proporcjach, w miejsca spawów i łączeń masa uszczelniająca, na to konserwa valvoline a w profile wosk.

ps. jeźeli jesteś tam zarejestrowany to w mojej galerii masz całą relację ;l

http://www.seicento.pl/viewtopic.php?t=371563&start=0

Napisano

Ja używam oryginalnej tzw okrętówki i jakoś nie narzekam

Napisano

Mam takiego znajomego (sąsiad garażowy), który od dawna jeździ zabytkiem 1940 a teraz robi drugi bodaj 1939 i wielokrotnie wychwalał fertan. Zżera rdzę jak żaden inny ponoć :oki: