Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wrangler do miasta na codzień?

Featured Replies

Napisano

Heja,

Z powodów zmian "zawodowych" najprawdopodobniej będziemy musieli dokupić kolejne auto.

Jako że żona zaklepała Lexusa na dojazdy - ja mogę sobie wymyślić coś do kupienia (i pewnie sprzedamy E38).

I tak mnie naszło żeby spełnić marzenie z dawien dawna - kupić sobie Wranglera.

Temat utrzymania amerykana, do tego 4x4 jest mi zupełnie obcy. W sumie to jechałem takim raz w życiu i to jak byłem mały :) Ale kit z tym...

Kupiłbym jakiegoś dziadka za powiedzmy 15-25 tys (automacik, silnik bez znaczenia). Spalanie - powiedzmy ze do 12l w miescie do zaakceptowania (benzyny - lpg to dowolnie).

Włożył pakiet startowy + dorzucił hak... ew. przysposobił do offroadu może w przyszłosci...

Jak taki wranglers wychodzi z utrzymaniem na codzień vs inne auta?

Jak tam rynek tych aut? kupiłbym w PL coś normalnego? Czy trzeba importować samodzielnie?

Dałoby radę jezdzic tym w sezonie jesien - wiosna do roboty codziennie? można na tym polegać że odpali (przyjmuję że będzie zadbany ponadprzeciętnie w moich rękach)?

Napisano

Czyli celujesz w YJ (prostkatne swiatla z przodu) .. 20-latek .. na bank bedziesz musial sprawdzic rame i bude.

Jedyny sluszny silnik to 4.0HO ale w miescie to on nie spala 12l .. w sumie w trasie tez nie  ;l Sa jeszcze bynzny 2.5l ale slabe i nie ciagnie .. a pali podobnie. Z tego co pamietam skrzynia przy 4.0 bedzie przewaznie manualna niestety, ale ludzie motaja i przerabiaja na automat z XJ. Automaty wystepuja 3-biegowe ale ciezko dostepne na naszym rynku. Zreszta 2.5l to samo.

Musisz wiedziec ze YJ jest na resorach .. to mocno wplywa na komfort jazdy. Da sie przerobic na sprezyny i amortyzatory, ale moze lepiej po prostu szukac od razu TJ (okragle swiatla z przodu). Tylko nie wiem czy ci budzet styknie.

Srednia predkosc przelotowa Wranglera na kolach 33-35'' nie przekracza 70-90km/h .. raz ze niezbyt komfortowo a dwa ze i niezbyt bezpiecznie bo przy takich kolach robisz lift budy wiec srodek ciezkosci sporo sie podnosi  ;) W zimie hamowanie na terenowych oponach nie wystepuje, wiec jezdzisz tym jak pociagiem hamujac 2km wczesniej :phi:

Mi telepanie, halas, wiatr i woda by nie przeszkadzaly, bo jazda zmotanym kultowym Jeepem sama w sobie jest klimatyczna i ciezko ja porownac do czegos innego. Mialem  przez 3 lata XJ i pomimo ze gruchotalo w nim wszystko to bylo to wpiasne w charakterystyke tego auta i jadac nim po prostu o tym nie myslales ... cieszyles sie kazda gorka, koleina czy blotem po progi ;)

Kwestie kosztow pomine - auto bedzie mialo swoje lata, a do tego przy zmianie zawieszenia i dolozeniu duzych kol dzialaja na nie zupelnie inne sily, dlatego wymiany pewnych elementow beda czestsze zeby nie napisac czeste - to juz zalezy od twojego stylu jazdy i czy butujesz na asfalcie mielac przy okazji mosty :P Ja w swojego Cherokee wsadzilem ponad 40tys, ale robilem go na tip-top na oryginalnych czesciach MOPARa a nie zamiennikach Crowna ktore sa dosc tanie. Moze to glupie, no ale co poradzic :P W Jeepach wszystko kosztuje albo 50zl albo 500zl ... plus jest taki na forum jeep.org sa ludzie ktorzy trudnia sie rozbieraniem aut i sprzedawaniem do nich uzywanych czesci. Na allegro tez troche tego jest. 

Coz ci moge poradzic - kupuj! Ale pamietaj ze zawsze taniej kupic juz zmotane auto do terenu niz robic to samemu, bo np. za komplet dobrych opon 35'' zaplacisz ok 4tys, za lift zawieszenia od 6 do 15tys .. stalowe zderzaki 2tys, wyciagarka 2tys ... i wcale nie pisze o cenach za topowe rzeczy ;)

@ moze sie tu troche wypowiedziec bo ujezdza Wranglera zabawowo, a ogolnie to polecam http://www.jeep.org.pl/forum/index.php .. tylko sie nie przestrasz  :hehe:

Napisano
  • Autor

Czyli celujesz w YJ (prostkatne swiatla z przodu) .. 20-latek .. na bank bedziesz musial sprawdzic rame i bude.

no wlasnie im wiecej czytam tym bardziej jednak poszedłbym w 2gen ;)

co do kół - jakbym miał się bawić w offroad (opcjonalnie narazie), to kupiłbym 2 komplety. Na codzien bylyby jakies ladne (murzyńskie) alu na asfalt.

co do kosztów - zdaje sobie sprawę, że egzotyka i zabawa kosztuje (mam E38 kupione za 8 tys, w które władowałem tyle co Ty w Cheroka ;) -

w sumie to wychodzi mi ze kazdy przejechany kilometr E38 (bez liczenia paliwa), kosztował mnie 4 PLN - bo zrobiłem nim 10 tys przez 5 lat...

Napisano

Tez bym radził TJ - zmotany egzemplarz zrobiony tak jak sztuka motania nakazuje dostaniesz w okolicach 35-40tys. Oczywiscie mowa o straszych rocznikach .. ale w tym autach nikt nie patrzy na roczniki i przebiegi  :phi:

Dwa komplety kół to mało wygodny zestaw, lepiej kupić AT ktorymi mozesz jezdzic cały rok i w terenie tez dadza rade.

Napisano
  • Autor

cena zdeko... do negocjacji - z włascicielem i żoną :)

narazie wstępnie się orientuję. ale sama mysl o zakupie - sprawia radość ;)

jeszcze oglądam na Cziroki.. tez mam słabość - ale w tym wypadku TYLKO XJ:)

Napisano

Mając Czirokiego ogladalem sie za Wranglerami .. podejrzewam ze majac Wranglera oglada sie za XJ  :phi: Przewaga XJ jest na pewno jego wielkosc - 5 drzwi i duzy bagaznik sprawiaja ze mozesz smignac tym na wycieczke w kilka osob. Wrangler 3-drzwiowy bagaznika nie posiada. Sztywny dach to zaleta bo jest ciszej w XJ, ale za to latem we Wranglerze dach sobie po prostu zdejmujesz ... no tego w XJ nie zrobisz  ;l

Jesli kiedys wroce do terenowek to kupie albo LandCruisera albo Wranglera.

Napisano

Ja bym sie w YJ nie pchal...ze wzgledu na wiek, piorowe zawieszenie i pare innych. 

Kup zdrowego NIEMOTANEGO TJ - pisze nie motanego bo motane jesli sa zmotane dobrze to w 99% byly katowane w terenie a jesli sa zmotane do bulwaru to najczesciej najtanszym kosztem " bo i tak w teren nie bedzie jezdzil" co odbija sie mocno na komforcie jazdy. 

Nie patrz wogole na silniki inne niz 4.0 - ten wrangler z ogloszenia Czachy jest ladny ale niestety silnik nie ten. Na forum jeepa jest multum tematow na temat jak podniesc moc w 2,5l - wszystkie koncza sie tym ze takie auto trzeba albo sprzedac albo wsadzic do niego silnik 4.0 - innej mozliwosci nie ma.

Niezawodnosc - srednio zadbany TJ nie sprawi ci problemow....serio! Ja w swoim urwalem i popsulem wiele rzeczy ale wszystko to bylo w trudnym terenie i bylo bezposrednim skutkiem katowania....nie mialem jeszcze awarii na drodze czy przypadku ze auto nie odpalilo rano a mam go od 2004 roku. 

Co do skrzyn biegow - ja mam manuala NV3550 - skrzynia niezniszczalna. Teraz wybral bym automata ale to ze wzgledu na skaly i rockcrawling. Ale nawet przez mysl mi nie przeszlo zeby motac sie ze zmiana manuala na automat w moim aucie. Mam to co mam...skrzynia jest niezniszczala....czasem pomaga a czasem utrudnia jazde ale sie przyzwyczailem i przynajmniej wiem ze skrzyni raczej nie zniszcze.

Komfort jazdy - pare lat jezdzilem jeepem codziennie do pracy...o kazdej porze roku...problemow brak. Trzeba tylko miec dobrze zrobione zawieszenie, odpowiednio do kol dobrane przelozenia w mostach, wiedziec kiedy zaczac hamowac na oponach MT i nie ma problemu. Przejechalem tez jeepem trasy dlugosci 900 mil w jeden dzien - tez sie da i to bez ogluchniecia - ja na takie trasy i na jazde na codzien zakladalem twardy dach i twarde drzwi. Dalo sie nawet sluchac radia. 

I powiem ci jeszcze jedno....mimo ze mam go od 2004 roku....mimo ze zdarzaja sie okresy po 4-5 miesiecy ze go nawet nie dotykam to za kazdym razem jak do niego wsiadam pojawia mi sie wielki banan na mordzie - cos czego nie mialem z zadnym innym autem. 

Napisano

Bierz wranga będzie radość. Ja kupiłem niedawno grand vitare i mimo że gorzej jeździ od drugiego auta to mam z niej więcej frajdy. Jedyny minus wranga jak dla mnie to brak silnika V. Jak chcesz innego Jeepa to grand cherokee zj z 98 r z silnikiem 5.9 . 25 lpg zre ale spod świateł ciężko znaleźć coś co go dogoni.

Napisano

I tak mnie naszło żeby spełnić marzenie z dawien dawna - kupić sobie Wranglera.

Nie wiem, jak starsze mają się do JK - ale miałem dwa egzemplarze JK, krótkiego i długiego, obydwa kupiłem nowe. W tych samochodach absolutnie ZAWSZE było coś do naprawy, niby drobiazgi, ale jednak: a to wycieraczka nie działa, a to hardtop przecieka, a to pompka spryskiwacza szyby padła, a to fotel się rozpadł, itp. Mechanika działała w miarę niezawodnie. Obydwa też całkiem nieźle rdzewiały - i rama i podłoga.

Po tych doświadczeniach do Wranglerów jestem uprzedzony.  ;]

Napisano
  • Autor

hehehe. dzięki za odpowiedzi. teraz pozostaje poczekać aż żona znajdzie nową pracę i ocenić czy będziemy kupować czy nie (wszystko zależy od lokalizacji). ale jak tylko temat wraca na tapetę - będize jeep.

btw. wybraziłem sobie sytuację jak "małżonka" pożycza Wranglera i jedzie do roboty :) Tam generalnie na parkingu pewnie masa leasingów BMW, Audi itp - same kołnieżyki... i wjeżdza coś takiego jak z ogłoszenia co Czacha podlinkował :) i wysiada babka 1.6m wzrostu w gajerze :)