Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przytkana pompa w zmywarce.

Featured Replies

Napisano

Drugi raz mi się już zdarzyło, tym razem bez zwarcia. Coś przytkało pompę i nie mogła odpompować wody, a następne w programie było dolanie wody. No i dolała sobie tyle, że się zaczęło przelewać. Tak się składa, że Beko ma taki durny system, że nie wykrywa nie odpompowanej wody zawczasu, a przelewa ją piętro niżej - przestaje dolewać, jak wykryje przeciek mechanicznie - styropianowy korek się unosi i zwiera styk, a zawór zamyka dopływ. Wszystko byłoby git, gdyby... Była możliwość spuszczenia/odpompowania wody z tej części, ale nie - trzeba wysunąć zmywarkę, odkręcić część obudowy i spuścić wodę na podłogę.

Czy inni producenci też mają tak kretyńskiej rozwiązania???

Napisano

A nie przypadkiem hydrostat się zatyka?

Obrócić rozpisać węże wyczyścić przedmuchac nie zepsuć skręcić :D

Napisano
  • Autor

Znalazlem, ze da sie odkrecic tylko przednia dolna klapke. Ciekawe, ze serwisant poprzednim razem taka rozpierduche w kuchni zrobil. Wybralem sciera tyle wody, ile sie dalo i ruszylo.

Ten hydrostat powinien byc w srodku? Tutaj niczego takiego nie ma.

Napisano

Mam tak w Indesicie. Co gorsza ze dwa razy zdarzyło się, że styropian był tak dobrze przylepiony do dna, że woda go nie podniosła i poszła na podłogę. Dobrze, że byłem wtedy w domu i dało się szybko zareagować. Od tego czasu nie uruchamiam zmywarki jak nikogo nie ma.

Napisano

Hmm... Przy zablokowaniu pompy to nie wiem, bo mi się nie zdarzyło ale np. zatkanie odpływu skutkuje wyświetleniem błędu i zatrzymaniem mycia (Amica ZIM629E).

Napisano
  • Autor

Z tą pompą, to moje przypuszczenie oparte na tym, co mówił serwisant - wg niego, mimo filtrów, siateczek itd., czasem dostanie się do pompy jakis odpad jedzenia, czy np. ziarenko pieprzu i przyblokuje na jakis czas (póki się nie rozmięknie) pompę.

Napisano

Nie. W moim Boschu dwa razy pompa stanęła z powodu dostania się zanieczyszczenia i dopiero jak odessałem wodę i oczyściłem pompę mogłem go ponownie uruchomić.
Napisano

Znalazlem, ze da sie odkrecic tylko przednia dolna klapke. Ciekawe, ze serwisant poprzednim razem taka rozpierduche w kuchni zrobil. Wybralem sciera tyle wody, ile sie dalo i ruszylo.

Ten hydrostat powinien byc w srodku? Tutaj niczego takiego nie ma.

Electrolux ma dwa hydrostaty obok siebie. Jeden wykrywa osiągnięcie normalnego poziomu wody, a drugi jego przekroczenie i odcina dolewanie wyrzucając błąd pompy. W hydrostatach potrafią "zapyzieć" styki wewnętrzne. U mnie pomogło założenie na hydrostat plastikowej rurki (żeby go nie wybebeszać ze zmywarki) i kilkunastokrotne mocne przedmuchanie ustami, żeby sobie "pocykał" stykami. Mimo czarnowidztwa na HP, działa poprawnie już blisko rok.

Napisano

Jeśli pompa się przytyka to niemal na pewno zasyfiony jest cały układ. Dlatego hydrostat nie działa (jest zatkany) i zmywarka przelewa.

Trzeba wszystko rozebrać, przepłukać i prawdopodobnie wymienić sitko bo mimo, że wygląda na całe to pewnie jest szczelina na krawędzi siateczki?

To jest pierwotna przyczyną usterki. Reszta to tylko skutki.

Napisano
  • Autor

Obecnie wygląda sytuacja tak, że wypompowuje bez problemu, ale nalewa paręnaście sekund, zamyka zawór, czeka kilka minut i powtarza operacje - i tak poki nie wykryje, że zaczyna się przelewać, po czym odpompowuje i nie bardzo ma pomysł, co dalej. Sitko w wężu czyste, wąż niezagnieciony, serwisant przez telefon mowi, że musi sprawdzić wąż, moduł (elektronika) i "licznik wody".

Napisano

Miałem na myśli sitko na dnie. Ten koszyczek...

Napisano
  • Autor

Ale wypompowuje bez problemu.

Napisano

Obecnie wygląda sytuacja tak, że wypompowuje bez problemu, ale nalewa paręnaście sekund, zamyka zawór, czeka kilka minut i powtarza operacje - i tak poki nie wykryje, że zaczyna się przelewać, po czym odpompowuje i nie bardzo ma pomysł, co dalej. Sitko w wężu czyste, wąż niezagnieciony, serwisant przez telefon mowi, że musi sprawdzić wąż, moduł (elektronika) i "licznik wody".

"Przecykaj" hydrostaty, tak jak opisalem wczesniej

U mnie też przez nie wywalalo błąd pompy usuwajacej wodę, mimo ze nic nie miała z tym wspólnego.

Napisano

Będzie wypompowywać. Nieszczelne sitko obiegu wewnętrznego nie blokuje odpływu tylko zasyfia obieg i hydrostat.
Napisano

Ale to bydrostat infornuje sterownik o tym, że woda została wypompowana. Jezeli jest zasyfjony i tego nie zrobi, pompa pracuje dalej, upływa limit czasowy jej pracy ustawiony w programie i sterownik wyrzuca błąd pompy wyłaczając i ją i resztę funkcji.

Napisano
  • Autor

Serwisant mówi, że kontaktron, który pewnie robi funkcję hydrostatu. Musi zamówić.