Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana rozrządu w 1.2 16V tylko w ASO???

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

jako że przy zakupie nowego/używanego autka wypada zmienić rozrząd więc i ja pozostaję wierny zasadom smile.gif

Zakupiłem pasek Gates'a i napinacz SKF (razem 180zł).

Teraz problemem jest znalezienie kogoś kto to zrobi.

W ASO postraszyli mnie dzisiaj (pewnie za to im płacą zakrecony.gif ) , że w tym silniku wymiana rozrządu to wyższa szkoła jazdy i nie radzą mi tego robić w pierwszym lepszym warsztacie.Mamrotali coś o jakiś nanomierzach grinser006.gif, rozwalonych zaworach etc.

Prawda li to?Za samą robotę w ASO śpiewają 350-500zł.W warsztacie, w którym robili mi zawsze renówki zaśpiewali ok.150zł.

ASO tak kasuje czy mój warsztat nie wie co czyni i stąd ta cena?

Pomóżcie proszę smile.gif

Napisano

To tylko kwestia Twojej odwagi i zaufania do nieautoryzowanego warsztatu.Fachowiec u którego serwisuję moje cacko jest specjalistą od Audi VW i innych zachodnich kiedyś za wymianę rozrządu zażyczył sobie 50PLN i wiem że żadne ASO lepiej nie zrobi a już napewno nie szybciej.

Z kolei wszelkie robótki blacharsko-lakiernicze lepiej mu nie zlecać-fachura od mechaniki i koniec.

Napisano
  • Autor

> To tylko kwestia Twojej odwagi i zaufania do nieautoryzowanego

> warsztatu.

Być może zaryzykuję i zrobię to poza ASO.

Muszę oszczędzać na nową maglownicę

spineyes.gif

Napisano

> ASO tak kasuje czy mój warsztat nie wie co czyni i stąd ta cena?

> Pomóżcie proszę

W zeszłym roku wymieniałem rozrząd w moim komarku.Za cześci+robocizne zapłaciłem 380 zł.ASO w Łagiewnikach koło Bytomia

Napisano

Wymiana paska to żadne tam halo, każdy dobry fachura to zrobi. Rzecz rozbija się o gwarancję, bo paski, niestety czasami "strzelają", przed czasem. zlosnik.gif Najbardziej bezpieczna metoda to, zlecenie tematu /części i robocizna/ ASO.

Napisano

W zeszłym roku sam wymieniałem rozrząd u siebie. Należy uważać przy wymianie bo nie ma żadnych znaków na kołach w celu prawidłowego ustawienia. Miałem trochę stracha ale wszystko działa bez problemu. Po wymianie pytałem się mechanika ile kosztuje wymiana u niego 100zł

Napisano

Ja robilem po za ASO zaplacilem za robocizne 150zl i chodzi juz pol roku zlosnik.gif

Napisano

A ja nic nie zapłaciłem za robociznę (nie licząc 2 piwek i kilku fajek) bo z kumplem wymienialiśmy to na parkingu. Nie ma chyba prostszego rozrządu w autach niż w 1,2. Za pasek i rolkę dałem 180 zyli. 15000km przejechałem i wciąż działa grinser006.gif

Napisano

> Zakupiłem pasek Gates'a i napinacz SKF (razem 180zł).

> Teraz problemem jest znalezienie kogoś kto to zrobi.

> W ASO postraszyli mnie dzisiaj (pewnie za to im płacą ) , że w tym

> silniku wymiana rozrządu to wyższa szkoła jazdy i nie radzą mi

> tego robić w pierwszym lepszym warsztacie.Mamrotali coś o jakiś

> nanomierzach , rozwalonych zaworach etc.

> Prawda li to?Za samą robotę w ASO śpiewają 350-500zł.

Cena z kosmosu . Ode mnie w trójmieście ASO zażyczyło sobie za samą robotę 200 zł a w mojej metropoli 180 .

W jednym ASO dwóch "fachowców" też uświadamiało mnie co to za skomplikowana praca bo 16v dwa koła rozrzadu , konieczność blokowania wałków itp.

Jak usłyszałem że posiadam dwa kółka rozrządu to jak odzyskałem głos ze zdumienia to szybko podziękowałem za usługę.

Napisano

>. Nie ma chyba

> prostszego rozrządu w autach niż w 1,2. Za pasek i rolkę dałem

> 180 zyli. 15000km przejechałem i wciąż działa

Jak poradziłeś sobie z ustawieniem, blokowałeś wałki czy metodą znakowania markerem.

Napisano

hehe niekoniecznie w ASO ja mieszkam w Tychach i mi wszystkie naprawy robi mechanik z centrum sprzedaży FIAT AUTO POLAND w Tychach i koszt samej robocizny wyniósł mnie 80 pln i jestem zadowolony skromny.gif

Napisano

> hehe niekoniecznie w ASO ja mieszkam w Tychach i mi wszystkie naprawy

> robi mechanik z centrum sprzedaży FIAT AUTO POLAND w Tychach i

> koszt samej robocizny wyniósł mnie 80 pln i jestem zadowolony

Witam

Może dasz namiary na niego - przyda mi sie bo również stoję przed dylematem wymiany rozrządu smile.gif ASO czy nie ASO smile.gif

mad.gif

Napisano

> W jednym ASO dwóch "fachowców" też uświadamiało mnie co to za

> skomplikowana praca bo 16v dwa koła rozrzadu , konieczność

> blokowania wałków itp.

> Jak usłyszałem że posiadam dwa kółka rozrządu to jak odzyskałem głos

> ze zdumienia to szybko podziękowałem za usługę.

Też nie jestem entuzjastą ASO, ale 1.2 posiada dwa wałki rozrządu. napędzane paskiem jest jeden z nich i ten przez koło zębate znajdujące się pod pokrywą zaworów (czyli niewidoczne) napędza drugi wałek. Pewnie o to im chodziło.

Napisano

> Nie ma chyba

> prostszego rozrządu w autach niż w 1,2.

Zgodzę się ale tylko w przypadku gdy nie musisz odkręcać koła rozrządu lub koła zębatego na wale korbowym np w celu wymiany uszczelniaczy. Wtedy nie zrobiłbyś tego na parkingu z kolegą i nawet paczka fajek by ci nie wystarczyła. ja tak miałem i wierz mi nieźle się wrrr.gif

Napisano

oszalales chyba jesli chcesz za taka robote glupiego dac 300zl. rorzad to sam wymienisz bez problemu zadnego . powiem tak w aso za uszczelke pod glowica i rozrzad zaspiewali mi 1200zl dasz wiare sama robota za 1200zl do tego koszt czesci i szlif glowicy - nie do wiary to bylo z ojcem sami zrobilismy cala robote i trylko za czesci zaplacilem - opanuj sie z aso !!!

Napisano

> Być może zaryzykuję i zrobię to poza ASO.

> Muszę oszczędzać na nową maglownicę

Wymiana rozrządu w silnku 1,2 jest miarę prosta ale uważaj na cos innego. Nie wiem jak teraz ale jak ja wymieniałem 2 late temu pasek to Gates nie produkował prawidłowego paska pasującego do tego silnka. Niby w katalogu, na opakowaniu pisało że jest to do silnika 1,2 jednak zupełnie inny był profil zębów. oryginalnie jak pamiętam profil zębów jest trapezowaty a Gates miał półokrągły ( albo było na odwrót). A ta niby mała różnica powoduje ścięcie zębów na pasku i same kłopoty. W sklepie wymieniałem pasek z Gatesa na Contitecha. Porównaj sobie profil zębów tego paska co masz w silniku i tego Gatesa

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.