Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podłoga pod zestaw hydroforowy

Featured Replies

Napisano

Mam ja sobie taką małą budkę przyklejoną do ściany domu. Owa psia buda ma mniej więcej 1.5m2mam tam umieścić hydrofor - pytanie jest takie - czy robić pod to wylewkę samopoziomującą czy po prostu wylać zwykły beton i liczyć, że jakoś się równo rozłoży? Teraz jest tam jakieś coś w rodzaju starego betonu ale z małymi dziurkami i pęknięciami oraz cholernie nierównego. Jako, że ja laik w budowlance więc sobie wyobrażam tak: wlewam coś, to zasycha i jest równe, kładę kawałki gumy pod nóżki hydroforu i jest ok :) Ciężko tam cokolwiek równać samemu bo ścianki mają z około metra i słaby jest dostęp. Zdjęcie dla poglądu.

post-169006-0-54346200-1461612066_thumb.jpg

Napisano

Beton niezbyt gęsty wylewasz, ściągasz deską i jest w miarę równo. Dobrze jest wcześniej na ściankach narysować poziome linie :)

A toto będzie jakoś ogrzewane?

Ja zbiornik na wodę mam w obudowie studni 1,5 m pod powierzchnią ziemi. (Pompa głębinowa siedzi w studni na 28 m poniżej gruntu).

Dekiel i obudowa ocieplone styropianem. Zimą nie zamarza :ok:

Napisano

A ja hydrofor mam w piwnicy, ale wracając do tematu to czemu według Ciebie musi on stać na IDEALNIE równym podłożu?

Napisano

To chyba jakiś mały ten hydrofor(pewnie kompaktowy w komplecie z pompą), bo takie standardowy 300 litrowy to raczej tam nie wejdzie.

Tak czy owak największym problemem jest mróz :(

Napisano

Mam ja sobie taką małą budkę przyklejoną do ściany domu. Owa psia buda ma mniej więcej 1.5m2mam tam umieścić hydrofor - pytanie jest takie - czy robić pod to wylewkę samopoziomującą czy po prostu wylać zwykły beton i liczyć, że jakoś się równo rozłoży? Teraz jest tam jakieś coś w rodzaju starego betonu ale z małymi dziurkami i pęknięciami oraz cholernie nierównego. Jako, że ja laik w budowlance więc sobie wyobrażam tak: wlewam coś, to zasycha i jest równe, kładę kawałki gumy pod nóżki hydroforu i jest ok :) Ciężko tam cokolwiek równać samemu bo ścianki mają z około metra i słaby jest dostęp. Zdjęcie dla poglądu.

Jaką masz tam temp zimą ?

Podłoga pod hydro nie musi być super równa bo sobie można zbiornik podkładkami wypoziomować. Jeżeli mas styro to nie zaszkodzi zrobienie zbrojenia /siatki /zbrojenia rozproszonego, chyba że bardzo mały ten zbiornik.

Napisano

Wystarczy zwykła posadzka ściągnięta deską. Jeśli poprzednia podłoga nie jest ocieplona, to może warto by położyć tam z 10 centów styropianu. Choć docelowo to ja bym kombinował jak umieścić taki hydroforek w studni pod ziemią - odpadnie Ci wyciąganie tego tałatajstwa.

Napisano

Ja mam wkopane 3 kręgi w ziemi. Jakieś 1,5 m. Wewnątrz cała aparatura.

Z zewnątrz ocieplenie styropianem i izolacja jak na podmurówce domu. Dekiel od wewnątrz też ocieplony.

Zimą nie zamarza :ok:

W domu też nie spuszczam wody. Mam grzejniki elektryczne by utrzymać temp. powyżej zera, gdy mnie nie ma.

Pierwszej zimy nie ogrzewałem, temp. spadła do -1 i płytki na ścianach odparzyło :no:

Napisano

Ja mam wkopane 3 kręgi w ziemi. Jakieś 1,5 m. Wewnątrz cała aparatura.

Z zewnątrz ocieplenie styropianem i izolacja jak na podmurówce domu. Dekiel od wewnątrz też ocieplony.

Zimą nie zamarza :ok:

Miałem podobnie, pompa była poniżej powierzchni terenu. Ale przy powodzi z końca lat 90 znalazła się pod wodą, więc nadrzuciłem dwa kręgi, pompę podniosłem z pół metra nad teren, a kręgi obsypałem kopcem, z tym że przed zakopcowaniem obłożyłem je oworkami foliowymi wypełnionymi ścinkami styropianu z zebranymi z odpadów ocieplania domu. I też nie zamarzło nawet przy poniżej -25 stopni. Ale baniak mam w kotłowni w domu.