Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Strój motocyklisty a bezpieczeństwo

Featured Replies

Napisano

Witam brać motocyklową ;)

Nie posiadam co prawda motocykla (boję się tych szatańskich wynalazków ;)  ) ale mam kilka pytań o dbanie o bezpieczeństwo kierowników 2 kółek.

Będę wdzięczny za wasze opinie wskazówki.

Zakładamy że kierownik jeździ mocnym ścigaczem i w pełni korzysta z jego mocy.

1. Czy kask się czymś zapina na głowie?

2. Czy jeśli doszło do kolizji a kask poleciał w zupełnie inną stronę niż kierownik, to oznacza że go nie zapiął?

3. Są jakieś wymogi prawne lub ubezpieczeniowe odnośnie stroju motocyklisty?

Z góry dzięki za Wasze opinie :ok:

Napisano

2. Czy jeśli doszło do kolizji a kask poleciał w zupełnie inną stronę niż kierownik, to oznacza że go nie zapiął?

żeby w pełni korzystać z możliwości ścigacza, musi być trochę lepszy niż aktualna czołówka mistrzostw ;)

ale to tak, na marginesie

1 tak, zapina sie (i to obowiązkowo, jeśli się nie mylę)

2 nie wiem

3 tylko kask musi być obowiązkowo

Napisano

Najczęściej zatrzask albo podwójne D (DD). DD jest najlepszym zapięciem. Wygooglasz sobie szczegóły.

Napisano

Witam brać motocyklową ;)

Nie posiadam co prawda motocykla (boję się tych szatańskich wynalazków ;)  ) ale mam kilka pytań o dbanie o bezpieczeństwo kierowników 2 kółek.

Będę wdzięczny za wasze opinie wskazówki.

2. Zależy, czy z głową, czy bez...

Napisano

3 tylko kask musi być obowiązkowo

o ile nie ma pasów bezpieczeństwa :) z pasami nie musi być kasku :)

Napisano
  • Autor

2. Zależy, czy z głową, czy bez...

Zakładamy że głowa jest przy kierowniku, kask nie pękł, głowa też nie pękła, kierownik żyje i wraca do zdrowia ;)

Napisano

Zakładamy że nie ma żadnych pasów.

a co oględziny kasku mówią? nie wyrwało paska? nie przetarło? skorupa jak wyglądała?

Napisano
  • Autor

a co oględziny kasku mówią? nie wyrwało paska? nie przetarło? skorupa jak wyglądała?

Rozważania teoretyczne.

Napisano

Zakładamy że głowa jest przy kierowniku, kask nie pękł, głowa też nie pękła, kierownik żyje i wraca do zdrowia ;)

Może też być za duży rozmiar kasku (lub wyrobione wnętrze w tańszym sprzęcie) i/lub za luźno zapięty pasek.

Napisano

Rozważania teoretyczne.

to teoretycznie: tak lub nie.

Napisano

Nie wyobrazam sobie zeby po zapieciu kasku ..czy DD czy microlock ... czy inny paten ... nawet przy za luznym pasku ... kask sam bez niczyjej pomocy zszedl z glowy kierownika.

Nie probowalem tego .. ale nie wyobrazam sobie tego.

- Kask szczekowy - ciezko jest go zdjac bez podniesienia szczeki, rowniez w przypadku zapietego i zbyt luznego paska

- Kask integralny - nie sadze zby dalo rade zdjac integrala nawet przy zbyt luznym pasku.

- Kask otwarty - tu sobie wyobrazam ze taki kask zejdzie mimo zapietego paska, pytanie -  czy warto jezdzic w otwartym kasku na scigaczu ?

PS.

Probowalem zdjac szczekowy (XLite) przy luzno zapietym pasku i zamknietej szczece - nie dalem rady - szkoda mi glowy

Probowalem synowi zdjac kask krosowy (jest wiekszy niz integralny) z luzno zapietym paskiem ... wrzeszczal ze chce mu glowe urwac.

Napisano

Nie wyobrazam sobie zeby po zapieciu kasku ..czy DD czy microlock ... czy inny paten ... nawet przy za luznym pasku ... kask sam bez niczyjej pomocy zszedl z glowy kierownika.

- Kask szczekowy - ciezko jest go zdjac bez podniesienia szczeki, rowniez w przypadku zapietego i zbyt luznego paska

- Kask integralny - nie sadze zby dalo rade zdjac integrala nawet przy zbyt luznym pasku.

- Kask otwarty - tu sobie wyobrazam ze taki kask zejdzie mimo zapietego paska, pytanie -  czy warto jezdzic w otwartym kasku na scigaczu ?

PS.

Probowalem zdjac szczekowy (XLite) przy luzno zapietym pasku i zamknietej szczece - nie dalem rady - szkoda mi glowy

Probowalem synowi zdjac kask krosowy (jest wiekszy niz integralny) z luzno zapietym paskiem ... wrzeszczal ze chce mu glowe urwac.

ja tam widzialem jak babka na kursie zdejmowała zapięty kask :) sam raz próbowałem i prawie mi się udało (Shark RAW) :)

Pzdr

BM

Napisano

W MotoGP było kilka wypadków, gzie kask spadał z głowy, niestety kwestia siły z jaką się go chce zdjąć :( 

Napisano

Piesi przy uderzeniu wypadają z butów, więc łatwo sobie wyobrazić sobie to samo z kaskiem.

Napisano

PS.

Zobaczymy jak się skończy śledztwo w sprawie wypadku Krystiana Rempały.

Jeżeli okaże się, że miał zapięty kask, a mimo to spadł, to będzie oznaczało, że jest to możliwe (zapewne może to być kwestia niewłaściwego, zbyt luźnego zapięcia).

Napisano

Nie posiadam co prawda motocykla (boję się tych szatańskich wynalazków   ) ale mam kilka pytań o dbanie o bezpieczeństwo kierowników 2 kółek.

Motocyklista to niechroniony uczestnik ruchu drogowego.

IMHO strój motocyklisty to nie magiczna zbroja, w praktyce chroni tylko przed czynnikami zewnętrznymi (deszcz, wiatr, słońce), ewentualnie przed skutkami szlifowania po asfalcie.

Nie ma co sie oszukiwać - z kaskiem jest trochę podobnie, wprawdzie osłania czaszkę, ale za to odcinek szyjny kręgosłupa jest niczym nie chroniony.