Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[508, 3008] Carnąć się chciałem

Featured Replies

Napisano

Czy jest w Warszawie lub okolicach jakaś dobra dusza, która zrobiłaby mi mały pokaz w/w aut?

Odwdzięczę się kratą/kartonem piwa.

Najbardziej intere mnie "wołowatość" 1.6HDI w tych autach oraz poziom hałasu autostradowego (140km/h).

Walory użytkowe oraz wady obu aut już mniej więcej ogarniam po wizytach w salonie. W grę wchodzą roczniki 2011-2013.

Napisano

Czy jest w Warszawie lub okolicach jakaś dobra dusza, która zrobiłaby mi mały pokaz w/w aut?

Najbardziej intere mnie "wołowatość" 1.6HDI w tych autach oraz poziom hałasu autostradowego (140km/h).

Walory użytkowe oraz wady obu aut już mniej więcej ogarniam po wizytach w salonie. W grę wchodzą roczniki 2011-2013.

3008  - do 120 jest prawie cicho, do 140 całkiem znośnie, potem już jest głośno.

1,6hdi  w tym samochodzie wystarcza do sprawnego przemieszczania się. sportowo nie będzie 

Napisano
  • Autor

3008  - do 120 jest prawie cicho, do 140 całkiem znośnie, potem już jest głośno.

1,6hdi  w tym samochodzie wystarcza do sprawnego przemieszczania się. sportowo nie będzie 

Powyżej 140 jeżdżę okazjonalnie - jeżeli pozom hałasu nie będzie wyższy niż w s-max, to to akceptuję.

Analogicznie do dynamiki - jeżeli będzie na podobnym poziomie jak w s-max 125KM, to też nie będzie tragedii - wyrosłem ze sprintów spod świateł i pierwsze skrzypce gra teraz u mnie ilość schowków i możliwość zagospodarowania wnętrza.

Napisano

....... wyrosłem ze sprintów spod świateł i pierwsze skrzypce gra teraz u mnie ilość schowków i możliwość zagospodarowania wnętrza.

To szukaj C4 picasso lub C4 Grand Picasso. Zwłaszcza ostatnie 3 słowa :)

Napisano

Powyżej 140 jeżdżę okazjonalnie - jeżeli pozom hałasu nie będzie wyższy niż w s-max, to to akceptuję.

Analogicznie do dynamiki - jeżeli będzie na podobnym poziomie jak w s-max 125KM, to też nie będzie tragedii - wyrosłem ze sprintów spod świateł i pierwsze skrzypce gra teraz u mnie ilość schowków i możliwość zagospodarowania wnętrza.

nie wiem ja w Smax bo nie miałem przyjemności  ;)

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Z braku odzewu zdecydowałem się na radykalny krok i zamówiłem jazdę testową 3008 w salonie.

Fantastycznie miła Pani miała zaklepać mi jazdę 3008 1.6 HDI, na miejscu okazało się że jest 1.2 turbo benzyna 3-cylindry :facepalm:

Nic - nie będę wybrzydzać skoro już przejechałem te 15km do salonu to się carnę.

Wsiadam, przekręcam kluczyk, zegary ożyły, silnika nie słychać... :oki: Pierwszy impuls - nie włączył się, już sięgam do kluczyka żeby powtórzyć procedurę startową, ale przed tym lekko przegazowuję - nie! Jednak żyje, choć nadal go nie słychać i tylko wskazówka obrotomierza wskazuje, że jednak silnik pracuje.

O wnętrzu nie będzie nic - bo nie o to kaman, choć napiszę tylko że jest fajnie wykończone, ma kilka ciekawych akcentów, trochę schowków i niestety; małe kieszenie w drzwiach (Sorrry, przyzwyczajenie z S-max'a) i naprawdę DODUPNY schowek przed pasażerem (jakaś bulwa ogranicza go skutecznie).

Jedziemy: przypominam 1,2 turbo-benzyna, 3-cylindry i ZTCP 130KM. Na ulicach jest OK, dynamika/elastyczność podobna do aktualnego samochodu (1.8 tonowy van, 125KM, diesel), choć trzeba przyznać że turbo-dziura jest lekko wyczuwalna, ale do pominięcia. Fajne przyspieszenie od 2,5 do 3,5 tysiąca, potem czuć spadek "ciągu", ale ciągle jest nieźle. Wyjazd na S8 - rewelacja, coś o co mi chodziło: cisza!!! Spokojne "żeglowanie" ze 140km/h na liczniku i tempomacie - 1.2 daje radę. Spalanie chwilowe przy tej prędkości to 6,2l/100km.

Czy nadal upieram się przy dizlu? Po przejażdżce tym 1.2 już niekoniecznie, tym bardziej że o tym że to 3-cylindry raczej dowiemy się z katalogu, a nie z dźwięków dostarczanych przez silnik.

Ceny: 105.000zł za wersję którą jechałem (wszystko oprócz skóry, niestety nawet w opcji w 3008 nie dostanie się stolików dla 2go rzędu), ale...Pani proponuje "używany, analogiczny model z 2015, zarejestrowany w marcu 2016 z przebiegiem 5000km" za 80.000zł :hmm:

Edytowane przez el_guapo

Napisano

ale...Pani proponuje "używany, analogiczny model z 2015, zarejestrowany w marcu 2016 z przebiegiem 5000km" za 80.000zł :hmm:

Za tyle to kupiłem 5008 Allure + dołożone 7 miejsc, navi, head-up, czujniki przód,  bez przebiegu z wyprzedaży rocznika ;)

Napisano
  • Autor

Za tyle to kupiłem 5008 Allure + dołożone 7 miejsc, navi, head-up, czujniki przód, bez przebiegu z wyprzedaży rocznika

Zamieniam się w słuch? Dizel/benzyna? Panorama?

Jak to lata?

Napisano

Zamieniam się w słuch? Dizel/benzyna? Panorama?

Jak to lata?

Bena 160 KM, nie zamula, panorama w standardzie jest w Allure

Tylko, ze teraz jedynie 1,2 :no: 130 KM

a i jeszcze lakier biała perła był

identyczny jak ten

826410245_5_1080x720_peugeot-5008-e-hdi-

Napisano

Ceny: 105.000zł za wersję którą jechałem (wszystko oprócz skóry, niestety nawet w opcji w 3008 nie dostanie się stolików dla 2go rzędu), ale...Pani proponuje "używany, analogiczny model z 2015, zarejestrowany w marcu 2016 z przebiegiem 5000km" za 80.000zł :hmm:

Jak nie masz cisnienia to poczekaj bo doslownie za chwile wchodzi nowy model 3008.

Wiec rabaty na obecna generacje beda duzo leeeeepsze :)

Napisano

Bena 160 KM, nie zamula, panorama w standardzie jest w Allure

Tylko, ze teraz jedynie 1,2 :no: 130 KM

Poki co to ten 1,2T wydaje sie byc duzo lepsza opcja niz 1,6 THP ;)

Napisano

Poki co to ten 1,2T wydaje sie byc duzo lepsza opcja niz 1,6 THP ;)

Duzo lepsza? Dla mnie nie :(

Napisano

Duzo lepsza? Dla mnie nie :(

Mialem na mysli, ze nie slychac, zeby sprawial tyle problemow co THP.

Napisano

Mialem na mysli, ze nie slychac, zeby sprawial tyle problemow co THP.

Byc moze, ale mi chodzi o to, ze najmocniejsza benzyna teraz to tylko 130 KM, do tego 3 cylindry. To jakas paranoja, zobacz, że PSA nie ma zadnego sensownego silnika benzynowego teraz, nie wspominajac, że w takiej budzie to ja dziekuję, . Moze 308 jeszcze ujdzie, choć co to za wybor. W takiej skodzie masz w czym przebierac, a tu max 130 KM, to samo w Renault :facepalm:

Napisano

Byc moze, ale mi chodzi o to, ze najmocniejsza benzyna teraz to tylko 130 KM, do tego 3 cylindry. To jakas paranoja, zobacz, że PSA nie ma zadnego sensownego silnika benzynowego teraz, nie wspominajac, że w takiej budzie to ja dziekuję, . Moze 308 jeszcze ujdzie, choć co to za wybor. W takiej skodzie masz w czym przebierac, a tu max 130 KM, to samo w Renault :facepalm:

Wiem, gdyby mieli jakis sensowny silnik noPB to juz dawno jezdzilbym C5-ka ;]

W Renault masz chociaz 1,6T noPB :ok:

Napisano

Wiem, gdyby mieli jakis sensowny silnik noPB to juz dawno jezdzilbym C5-ka ;]

W Renault masz chociaz 1,6T noPB :ok:

No masz w Megane, ale tylko GT, pozostałe trzeba kija by sie odepchnąć, gdzie chociaz 150 KM? . Talisman masz 150 KM, dopiero w wyzszych wersjach 200 KM, gdzie doplata 8000 zł, no dobra ale jest. Scenic? 130 KM tez potrzeba kija. Zobacz na VW, Skode, czy Opla jaki wybór silników. Gdybym miał teraz kompakta kupić? Pewnie Astre 150 a moze 200 KM, Zafira? tez jest wybór

Napisano
  • Autor

Gdybym miał teraz kompakta kupić? Pewnie Astre 150 a moze 200 KM, Zafira? tez jest wybór

Dobra - nie róbcie mi chlewu w wątku ;]

A co powiecie nt. 508 - używany ofkors. Jako przeciwnik wspomniany 3008

Napisano

Dobra - nie róbcie mi chlewu w wątku ;]

A co powiecie nt. 508 - używany ofkors. Jako przeciwnik wspomniany 3008

508 chciałem kupic, mi sie podoba, jest fajny w srodku.

Napisano
  • Autor

jest fajny w srodku.

Akurat środek w 508 skutecznie mnie zniechęca, a konkretnie absolutny brak użytecznych schowków/uchwytów.

Reszta jak najbardziej przemawia za 508 - no może poza pozycją za wolantem, bo preferuję pozycję "vanową" ze względu na plecy.

Napisano

Akurat środek w 508 skutecznie mnie zniechęca, a konkretnie absolutny brak użytecznych schowków/uchwytów.

Reszta jak najbardziej przemawia za 508 - no może poza pozycją za wolantem, bo preferuję pozycję "vanową" ze względu na plecy.

Pezo ogólnie ma we wszystkich modelach problem z uchwytami i schowkami

Napisano

A C4 Picasso Ci nie podejdzie?

Napisano
  • Autor

A C4 Picasso Ci nie podejdzie?

Brzydal :hehe:

ezo ogólnie ma we wszystkich modelach problem z uchwytami i schowkami

A możesz mi powiedzieć co jest w tej "bulwie" w schowku przed pasażerem?

Edytowane przez el_guapo

Napisano

Ten nowy jest bardzo fajny :ok:

Napisano

Ten nowy jest bardzo fajny :ok:

Jeden i drugi jest ponadczasowo nowoczesny, a funkcjonalnością wnętrza zabija każde inne auto na rynku :)

Napisano

A możesz mi powiedzieć co jest w tej "bulwie" w schowku przed pasażerem?

Nie pamietam, chyba nic, albo od nawiewu cos