Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra G X16SZR wibracje nadwozia na zimnym

Featured Replies

Napisano

Witam,

Astra G X16SZR 75KM ok 300tyś. przebiegu z LPG II generacji. Na zimnym po odpaleniu przenoszą się drgania na karoserię. Narywa lewarkiem jak w starym Ikarusie a kierownica bije na boki. Wydaje mi się jakby nie palił na wszystkie gary. Przy delikatnym podnoszeniu obrotów na zimnym mam wrażenie, że pierdzi z wydechu i jakoś mu ciężko je podnieść. Po rozgrzaniu wibracje na wolnych czasami występują, czasami nie. Na benzynie wydają się być ciut mniejsze niż na LPG. Od siebie wymieniłem świece, podmieniłem kable WN na inne, wyminiłem filtr LPG i wyregulowany jest gaz u gazownika. Mechanik twierdzi, że trzeba sprawdzić kompresję bo może być słaba choć aut 4 lata temu i 50kkm temu miał robioną kompletną głowicę i pierścienie. Poduszki silnik nie są powyrywane. W sobotę zmierzę ze znajomym kompresję, może cewka? Dolot szczelny, gdzie jeszcze byście szukali? Mam całą sobotę więc mogę kopać w garażu. A auto jak na swoją moc jest dynmiczne, kręci do 6rpm przy rozpędzaniu, nie przerywa. Op com nie wyrzucił jakiegokolwiek błędu.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

Edytowane przez Lukass186

Napisano

Zobacz co pokazuje lambda, jakie są korekty paliwa, gdy silnik kuleje.

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Powodem wibracji była wydmuchana uszczelka pod kolektorem ssącym. Po wymianie auto chodzi jak zegarek  ;]

Napisano

W jaki sposób doszedłeś do tego że to uszczelka pod kolektorem ssącym?

Edytowane przez Ralfik77

Napisano
  • Autor

W jaki sposób doszedłeś do tego że to uszczelka pod kolektorem ssącym?

W jednym warsztacie chcieli zrzucać głowicę bo podejrzewali że UPG ma przedmuchy. W końcu pojechałem gdzie indziej i jakoś do tego doszli. Może po tym, że na zimnym auto wydobywało się jakby syk/ dzwonienie- ja myślałem że to graty w katalizatorze dzwonią. Nie mam pojęcia jak doszli do tego. Jak odbierałem auto nie było mechanika który to robił. Koszt 300zl.

Napisano

W jednym warsztacie chcieli zrzucać głowicę bo podejrzewali że UPG ma przedmuchy. W końcu pojechałem gdzie indziej i jakoś do tego doszli. Może po tym, że na zimnym auto wydobywało się jakby syk/ dzwonienie- ja myślałem że to graty w katalizatorze dzwonią. Nie mam pojęcia jak doszli do tego. Jak odbierałem auto nie było mechanika który to robił. Koszt 300zl.

Dzięki za info, w takim razie może będę musiał sprawdzić też uszczelkę pod kolektorem ssącym. Jest już podejrzenie pęknięcia kolektora wydechowego, może warto zajrzeć też do ssącego.

Dla zainteresowanych mój problem opisałem pod adresem: https://forum.autokacik.pl/index.php/topic/427143-z18xe-dziwny-poranny-rozruch-i-wolne-obroty/

Może ktoś będzie miał jakiś pomysł.