Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alarm o przekroczonym ciśnieniu...

Featured Replies

Napisano

Próbuje zaprojektować sobie małą automatykę do podlewania ogródka sterowaną zdalnie (przez WWW) i poszukuje czujnika który poda sygnał jak ciśnienie w instalacji będzie na odpowiednim poziomie. Ot chodzi o to aby wiedzieć czy można używać wody bezpośrednio z wodociągu czy trzeba odpalić dodatkowo pompę podnoszącą ciśnienie. Idealny byłby jakiś manometr który ma dodatkowo zestyk elektryczny który zmieni stan po przekroczeniu ciśnienia. 

Nie potrzebuje przez to puszczać jakiś dużych napięć - wejście w elektronice wykrywa zwarcie do masy i tyle.

Ostatecznie mogę użyć jakiegoś wyłącznika ciśnieniowego do hydroforu ale mało eleganckie to..

Krawiec

Napisano

Nie lepiej poprostu zastosować zwykły sterownik hydroforowy, można w min ustawić ciśnienie on oraz off ?

To jest sprawdzone rozwiązaniu i potrafi pracować latami. Jak zaczniesz dobierać czujniki, może pojawić się problem z różnymi napięciami, jest ryzyko że coś się wykrzaczy i będzie po pompie albo i gorzej.

Do std Pi/ Andruino widziałem tylko czujniki ciśnienia atmosferycznego.

Napisano
Musisz poszukac u chinczyka, bo dedykowane, sprawdzone rozwiazania dla przemyslu pewnie zabija Cie cena (no chyba, ze znajdziesz jakas uzywke gdzies). Jedyne napiecie o jakie musisz sie martwic, to napiecie zasilania (najczesniej bedzie 24VDC) - nie wiem nawet czy sa jakies w 100% mechaniczne czujniki, ktore nie wymagaja zasilania. Na wyjsciu dostaniesz NO/NC styki beznapieciowe, wiec sobie je podepniesz do czego chcesz. 

Szukaj w necie pod haslem 'clean water pressure switch'. 

Napisano

Nie lepiej poprostu zastosować zwykły sterownik hydroforowy, można w min ustawić ciśnienie on oraz off ?

To jest sprawdzone rozwiązaniu i potrafi pracować latami. Jak zaczniesz dobierać czujniki, może pojawić się problem z różnymi napięciami, jest ryzyko że coś się wykrzaczy i będzie po pompie albo i gorzej.

Do std Pi/ Andruino widziałem tylko czujniki ciśnienia atmosferycznego.

Jest to rozwiązanie brane pod uwagę ale ma wadę. Wyłączniki te mają przedział ciśnienia w którym zwierają zestyki, a  ja potrzebuje się dowiedzieć czy ciśnienie będzie powyżej określonej wartości. Niestety wodociąg jest na tyle niestabilny że "normalne" ciśnienie jest około 2bar (powinno być więcej ale to inna bajka) ale są epizody że potrafi być i 6. Przy wyłączniku hydroforowym jak będzie 6 to będę miał sygnalizacje taką samą jak przy 2 co mnie nie urządza bo "system" nie będzie wiedział czy ciśnienie jest za duże czy za małe. 

Zasilanie zraszaczy i tak będzie przez reduktor ale tu głównie chodzi o to czy pompa podnosząca ciśnienie ma się uruchomić czy nie. Generalnie chciałbym podlewać w nocy. A jak odpali się pompa przy ciśnieniu 6 bar to będzie kwas.

Krawiec

Napisano

Link mi nie działa.

Tapatalked

Mnie z blaszaka otwiera się bez problemu.

Napisano

Ale to jest funkcjonalnie to samo, co presostat.

Napisano

Jest to rozwiązanie brane pod uwagę ale ma wadę. Wyłączniki te mają przedział ciśnienia w którym zwierają zestyki, a  ja potrzebuje się dowiedzieć czy ciśnienie będzie powyżej określonej wartości. Niestety wodociąg jest na tyle niestabilny że "normalne" ciśnienie jest około 2bar (powinno być więcej ale to inna bajka) ale są epizody że potrafi być i 6. Przy wyłączniku hydroforowym jak będzie 6 to będę miał sygnalizacje taką samą jak przy 2 co mnie nie urządza bo "system" nie będzie wiedział czy ciśnienie jest za duże czy za małe. 

Zasilanie zraszaczy i tak będzie przez reduktor ale tu głównie chodzi o to czy pompa podnosząca ciśnienie ma się uruchomić czy nie. Generalnie chciałbym podlewać w nocy. A jak odpali się pompa przy ciśnieniu 6 bar to będzie kwas.

Krawiec

Jeżeli dobije do 6 a odcięcie masz nastawione na 6 to rozłączy pompę i tyle. Możesz po drodze dać reduktor, żeby nie przekroczyć max ciśnienia.

U mnie podlewanie na 3-5bar działa dobrze, bo tak jakoś jest ustawiony hydrofor. Mój system mimo, że wykorzystuje mnóstwo info, to danych o ciśnieniu nie ma, poprostu zakładam że woda jest a regulator zajmuje się utrzymaniem nastawionego przedziału ciśnień.

Napisano

Pompę można zdławić regulatorem na wyjściu? Nie spali się?

Zakładam ustawienie ciśnienia na 3,5 regulatorem. Pompa dajmy na to ma max 5,5 bara...

A co jak podłączę linie kroplujaca która ma stosunkowo mały przepływ? Najchętniej to dałbym sama pompę bez zbiornika + jakiś sterownik wykrywający odkręcenie zaworu.

Krawiec

Napisano

Pompę można zdławić regulatorem na wyjściu? Nie spali się?

Zakładam ustawienie ciśnienia na 3,5 regulatorem. Pompa dajmy na to ma max 5,5 bara...

A co jak podłączę linie kroplujaca która ma stosunkowo mały przepływ? Najchętniej to dałbym sama pompę bez zbiornika + jakiś sterownik wykrywający odkręcenie zaworu.

Krawiec

Hydraulikiem nie jestem, ale ogranicznik ciśnienia max powinien być chyba na wejściu sieci, potem dokładasz jak rozumiem hydrofor. Regulator załączy pompę i wyłączy w ustawionym zakresie ciśnień jakie są w zbiorniku na wodę.

Ja mam krople podłączone pod taki sam zawór jak inne obwody, ale ... sam tego nie składałem, pamiętam że szukaliśmy linii od kropli, bo mówili, że trzeba dać filtr, nie wiem czy tam nie ma ograniczka - jakies kryzy.

Edytowane przez Sherif

Napisano

Hydraulikiem nie jestem, ale ogranicznik ciśnienia max powinien być chyba na wejściu sieci, potem dokładasz jak rozumiem hydrofor. Regulator załączy pompę i wyłączy w ustawionym zakresie ciśnień jakie są w zbiorniku na wodę.

Ja mam krople podłączone pod taki sam zawór jak inne obwody, ale ... sam tego nie składałem, pamiętam że szukaliśmy linii od kropli, bo mówili, że trzeba dać filtr, nie wiem czy tam nie ma ograniczka - jakies kryzy.

Z hydroforem to problemu nie ma.. ale są wynalazki bez zbiornika (a zbiornik to kłopot na zimę bo cała instalacja jest w małej piwniczce w skarpie), z elektronicznym czujnikiem ciśnienia/przepływu. Jak ciśnienie spada to pompa się uruchamia i tu pytanie czy reduktor ciśnienia na wyjściu nie zabije pompy.. W sumie na chłopski rozum skoro takie hydrofory działają w domach gdzie pompa się uruchamia jak się odkręci tylko jeden kran i problemu nie ma to i tu być nie powinno. Ale diabli wiedzą jak pompa zniesie 2h pracy ze zraszaczami albo linią kroplującą która faktycznie ma ogranicznik ciśnienia zamontowany na 2bary.. Znów przy klasycznym hydroforze i podlewaniu to pompa będzie startowała i zatrzymywała się pewnie ze 2 razy na minute, a zbiornika większego niż 80l nie wcisnę...

Krawiec

Napisano

Z hydroforem to problemu nie ma.. ale są wynalazki bez zbiornika (a zbiornik to kłopot na zimę bo cała instalacja jest w małej piwniczce w skarpie), z elektronicznym czujnikiem ciśnienia/przepływu. Jak ciśnienie spada to pompa się uruchamia i tu pytanie czy reduktor ciśnienia na wyjściu nie zabije pompy.. W sumie na chłopski rozum skoro takie hydrofory działają w domach gdzie pompa się uruchamia jak się odkręci tylko jeden kran i problemu nie ma to i tu być nie powinno. Ale diabli wiedzą jak pompa zniesie 2h pracy ze zraszaczami albo linią kroplującą która faktycznie ma ogranicznik ciśnienia zamontowany na 2bary.. Znów przy klasycznym hydroforze i podlewaniu to pompa będzie startowała i zatrzymywała się pewnie ze 2 razy na minute, a zbiornika większego niż 80l nie wcisnę...

Krawiec

Na zimę będziesz musiał spuszczać wodę. U mnie pompa albo chodzi z przerwami, albo praktycznie cały czas te kilka-kilkanaście minut przy większym obciążeniu. Sprawdz czy producent pompy nie dał jakiś ograniczeń w danych tech, jak nie to powinna dać radę.

Napisano

Na zimę będziesz musiał spuszczać wodę. U mnie pompa albo chodzi z przerwami, albo praktycznie cały czas te kilka-kilkanaście minut przy większym obciążeniu. Sprawdz czy producent pompy nie dał jakiś ograniczeń w danych tech, jak nie to powinna dać radę.

Na zimę to ja planuje pompę schować w cieple.. a resztę jak co roku potraktować sprężonym powietrzem. 

A pompy jeszcze nie wybrałem. Na razie skłaniam się ku IBO ale waham się pomiędzy MH 1500 (strasznie ciężko znaleźć w jakimś sklepie) albo MHI 1800 SS. Boje się tylko czy tą mocniejszą mi instalacja elektryczna uciągnie. 

Krawiec