Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Filtrowanie wody pitnej

Featured Replies

Napisano

Ma ktos u siebie w szafce pod zlewem jakis filterek i do tego kranik na 'kranowke' przy zlewie? Chcialbym kupic zintegrowany 'kranik' z normalna bateria kuchenna, czyli taka baterie trojdrozna. Zastanawiam sie, czy jest sens kupic cos od Brity, czy moze cos mniej markowego sprawdzi sie rownie dobrze, a taniej? Na dzien dzisiejszy widze, ze za baterie trzeba zaplacic prawie tysiac, a filtr kosztuje 200zl i pewnie wystarczy na jakies 4-5 miesiecy. Drogo troche :hmm:

http://www.brita.pl/brita/pl-pl/cms/cpd_explore_baterie_02.grid 

Napisano

Jak juz to Osmozę, wtedy będzie można pić bez strachu.

Napisano
  • Autor

Ale ja sie nie boje pic kranowki, tylko chlor mi w niej przeszkadza :ok: Na co dzien korzystam z Brity w dzbanku i jakosc wody mi odpowiada, tylko upierdliwe jest to przelewanie, wiec jak mam mozliwosc wolalbym kranik :)

Napisano

A nie lepiej pod zlewem umieścić ze 2-3 filtry i podpiac to pod wylewke? Cala zimna woda będzie wtedy filtrowana ale i tak to wyjdzie taniej od brity. Jakis wklad sznurkowy + wegiel aktywny?

Napisano
  • Autor
No wlasnie moze i lepiej. Filtry sznurkowe mam na glownej linii, wiec mechanicznie woda bedzie przefiltrowana. Szukam czegos co mi ja nieco zmiekczy, odchloruje, itp...

Z dzialania Brity (w dzbankach) jestem zadowolony, ale nie jest to najtansza opcja, wiec probuje sie dowiedziec czy jest jakas alternatywa :hmm:

Napisano

Zastanawiam sie, czy jest sens kupic cos od Brity, czy moze cos mniej markowego sprawdzi sie rownie dobrze, a taniej? 

Ja mam trójdrożną Deante. Brita jest przereklamowana, słaba, i koszmarnie droga.

https://www.mall.pl/baterie-kuchenne/deante-chilli-bds-064m-chrom?gclid=CjwKEAjwy6O7BRDzm-Tdub6ZiSASJADPNzYrCX6DuYD8KbqTigsDEv_nbQOk_Ohi1-jkKgVKRwIIHRoCwOrw_wcB

Do tego osmozę.

Chyba następnym razem zamontuję zwykłą wylewkę od filtra bo brakuje mi dwóch rzeczy:

- wyciąganej wylewki. Chcę koniecznie - to był duży błąd, że takiej nie wziąłem

- przy osmozie przydaje się podwójna wylewka - można lać wodę praktycznie demineralizowaną, albo praktycznie mineralną. A do baterii trójdrożnej można podłączyć tylko jedną i mam drugą wylewkę pod zlewem co jest mało wygodne. Osmozę uważam za najlepszy wybór.

O osmozie było tutaj:

https://forum.autokacik.pl/index.php/topic/369956-filtr-uzdatniaj%C4%85cy-wode-w-bloku/

Edytowane przez Kaizen

Napisano

A nie lepiej pod zlewem umieścić ze 2-3 filtry i podpiac to pod wylewke? Cala zimna woda będzie wtedy filtrowana ale i tak to wyjdzie taniej od brity. Jakis wklad sznurkowy + wegiel aktywny?

Ja mam pod zlewem potrojny filtr z jakiejs polskiej firmy, na 3 wkłady 10``. Do tego jest osobna wylewka. Caly zestaw kosztowal ponizej 200 zl. Komplet filtrow to ok 45 zl, zmieniam raz na pol roku. Przy czym wklad zmiekczajacy kosztuje duzo, koło 25 zl. Sznurkowe i weglow są tańsze. Jesli chodzi o czyszczennie samego chloru to podlaczybym to tak jak piszesz, bezposrednio do istniejącej baterii na zimnej wodzie. Wklad zmiekczajacy ma niższą żywotność dlatego mam osobny kranik. Zestaw mam chyba z firmy aquafilter.

Napisano

. Szukam czegos co mi ja nieco zmiekczy, odchloruje, itp...

O ile się nie mylę, to od kilku nie stosuje się chloru w uzdatnianiu wody.

Napisano

O ile się nie mylę, to od kilku nie stosuje się chloru w uzdatnianiu wody.

Nie ma lepszej metody do dezynfekcji wodociągów. O ile samą wodę da się - to potem może ona zostać skażona jak wodociąg, przynajmniej od czasu do czasu, nie zostanie chlorem potraktowany.

Napisano

Nie ma lepszej metody do dezynfekcji wodociągów. O ile samą wodę da się - to potem może ona zostać skażona jak wodociąg, przynajmniej od czasu do czasu, nie zostanie chlorem potraktowany.

Mam akwaria i od kilku lat nie stosuje nic na wytrącenie chloru. Z informacji otrzymywanych z wodociągów o parametrach wody nie ma mowy o chloru. Z moich informacji wynika, że od ładnych paru lat stosuje się ozonowanie.

Jedynym sensownym rozwiązaniem jeśli chodzi o filtrację wody do celów spożywczych jest odwrócona osmoza.Tylko czy przy jakości wody w wodociągach ma sens ?

Napisano

Z informacji otrzymywanych z wodociągów o parametrach wody nie ma mowy o chloru. Z moich informacji wynika, że od ładnych paru lat stosuje się ozonowanie.

A jak dokładnie brzmi ta informacja?

Wody, jako takiej, nie dezynfekuje się chlorem w Warszawie od pewnego czasu. Ale od czasu do czasu na mój nos woda wali chlorem i AFAIK chlor jest dodawany dla dezynfekcji wodociągu. Bo co z tego, że woda jest czysta, jak ozon rozpada się połowicznie w 20 minut (czyli całkowicie w głównych magistralach) i nie ma szans dojść do zakamarków sieci.

Tylko czy przy jakości wody w wodociągach ma sens ?

Załóż sobie chociaż podstawowy filtr mechaniczny, popatrz na niego za miesiąc i powtórz pytanie.

Może i ze stacji uzdatniania wychodzi super woda. Ale sieć jest zasyfiona na wielu zabytkowych odcinkach (nie koniecznie w samych blokach - ale tam chyba najbardziej).

Co do smaku i wyglądu... Może jutro zaparzę herbatę z wody z filtra i z kranu - różnicę widać. W smaku jest też duża (przestałem pijać herbatę u znajomych, bo smakuje mi jak na pomyjach).

Edytowane przez Kaizen

Napisano

Co do smaku i wyglądu... Może jutro zaparzę herbatę z wody z filtra i z kranu - różnicę widać. W smaku jest też duża (przestałem pijać herbatę u znajomych, bo smakuje mi jak na pomyjach).

post-134597-0-13539700-1467206584_thumb.jpg

post-134597-0-11833700-1467206571_thumb.jpg

post-134597-0-05123100-1467206560_thumb.jpg

post-134597-0-73457200-1467206546_thumb.jpg

post-134597-0-18854900-1467206639_thumb.jpg
Napisano

Skąd się bierze ten osad na kubkach?

Google twierdzą, że:

http://oxalis.pl/ciekawostki,33,skad-sie-bierze-osad-na-herbacie?

"Pojawiający się osad wcale nie świadczy źle o herbacie.

Osad pojawia się po połączeniu szczawianów z wapniem z wody. Naturalne barwniki herbaty wiążą się z osadem i osiadają na ściankach kubka. W wodzie przefiltrowanej lub źródlanej ilości wapnia są znikome, więc reakcja połączenia nie zachodzi, tzn. nie ma osadu."