Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

BzAK - wylewka i ocieplenie w newralgicznych miejscach

Featured Replies

Napisano

Brama garażowa

O ile w całym domu obszar lania wylewki jest ograniczony - lejemy między ściany niczym do basenu, to w garażu jest problem.

Deskę szalunkową dać wzdłuż bramy i wylać "w środku" ? Co wtedy na ścianę fundamentową i jej ocieplenie?

A może ów próg wybetonować?

W projekcie mam 10cm styropianu w garażu, dojechać tym styropianem do owego szalunku czy zakończyć wcześniej?

Czy na zakończeniu wylewki dać jakiś kątownik czy teownik?

Co ze spadkiem w garażu? Najprawdopodobniej zdecyduje się na wylewkę anhydrytową - ponoć nieduży spadek w jedną stronę da się zrobić. Może dać trochę mniej styropianu, żeby było gdzie zrobić ów spadek?

Co z odwodnieniem liniowym - na jakim etapie się to wykonuje?

post-138756-0-96423200-1467024383_thumb.jpg

Kominek

Doprowadzenie powietrza do kominka lepiej dać w warstwie ocieplenia czy na przykład płaskim kanałem w warstwie wylewki?

Czy wylewkę jakoś wzmocnić/zbroić, a może nie wylewać w tym miejscu

Łazienka

W dolnej łazience przewidujemy kabinę prysznicową z odwodnieniem liniowym. Oddzielić miejsce na kabinę od reszty - niech kafelkarz zrobi właściwe spadki?

Schody

Otwór klatki schodowej - styropianem (5cm) dojechać do samej granicy czy przy samym brzegu zrobić grubszą wylewkę od stropu?

Edytowane przez Majkiel

Napisano

Odnośnie garażu.

To zależy czy masz mieć ogrzewany, jak nie to nie ma sensu dawać więcej styro.

Ja w pod bramą miałęm belką podwalinową ocieploną jak ściany fundamentowe styro za zewn od góry też dałem styro a potem poszła już wylewka. Na styro poszła izolacja + gruba blacha, piasek i kostka.

Ściany mam podcinane poprzez zasypaniem pustaków sypką izolacją, tak, że jest przejście izolacja zewn -  pustak z izolacją w środku - styro pod wylewką.

Jeżeli masz już ściany to tego teraz nie odetniesz.

Odwodnie robi się przed wylewką oczywiście, układasz rury ze spadkiem, kupujesz odpływy a ekipa przy robieniu wylewki obsadza Ci kratki i robi odpywy.

Ja mam dwa odpływy po 2m wzdłuż miejsc postojowych + spadek kopertowy, odprowadzone drenażem na zewn pod belką podwalinową.

Teraz bym nawet mniej dał bo spokojnie po 1m starczy, jak się myjni w garażu nie robi :)

Anhydryt to dobry pomysł, ale droższy jak na garaż, pogadaj jak ze spadkami, czy dadzą radę zrobić. Pamiętaj aby to potem zamknąć pow wierzchnią, bo teoretycznie tam jest gips, kótry boi się wilgoci.

Kominek.

Najlepiej dać doprowadzenie pow pod ociepleniem, jak nie możesz to daj w warstwie może właśnie z prostokątnych rur (latwiej dociąć styro później). Nie dawaj w wylewce bo jest ona cienka i może popękać, pozatem może sie wychładzać. Jeżeli masz mieć kominek z PW, pamiętaj o odprowadzeniu wody z chłodnicy.

Pod kominek dobrze jest dać zbrojenie, ale jak masz mieć anhydryt to nie daje się tam zbrojenia, sama wylewka jest na tyle mocna że jest to zbędne. JA dałem dwa cm mniej styro, wieć mam 8cm wylewki anhydrytowej pod kominkiem.

Łazienka.

Zdecydowanie tak ! Pogadaj z nim jak sobie woli to zrobić, ja ze swoim się trochę nie dogadałem i daliśmy pod kabiną niżej o 1cm + włożyli styro gdzie miałbyć odpływ. Z 1cm różnicy zrobiło się ok 0,5cm i bylo mało, gość od wykonczenia skuł wylewkę pod kabiną i zrobił po swojemu. Mówił że lepiej nie dolewać tam i on sobie sam zawsze wylewa kawałek i poziomuje.

Schody

Zależy od konstrukcji, jeżeli masz samonośną to musisz pogadać z prod schodów jak ma zamiar zamocować schody. U mnie udało się zakotwić do wylewki. W tej okolicy nie dawałem rurek od podłogówki.

Napisano

W garażu zrobiłem identycznie jak w całym domu z tym, że zamiast styropianu styrodur i dodatkowo zazbroiłem wylewkę stalową siatką. Wylewką i styrodur dochodzą aż do zewnętrznej części fundamentu.

Rurę doprowadzającą powietrze dałem pod chudziakiem bo tak mi pasowało. Działało doskonale.

Napisano

Doprowadzenie powietrza do kominka lepiej dać w warstwie ocieplenia czy na przykład płaskim kanałem w warstwie wylewki?

Ja bym dał pod ociepleniem albo jeszcze dodatkowo zaizolował. Po co ma mi zimne powietrze posadkę chłodzić.