Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dylemat ?

Featured Replies

Napisano

miałem okazję pojeździć autem 4x4 i powiem że już to lubię co gorsza że napaliłem się jak szczerbaty na suchary nie mając zielonego pojęcia o terenówkach :facepalm: . Ale koniec pitolenia wracam do tematu i pyt. Potrzebować będę auta na dojazdy do pracy, kręcenie po mieście w okresie letnim wypad co weekend za miasto w teren a więc trzeba wybrać kompromis. Mam typy

1.Suzuki Vitara 3D

2.Nissan Terrano/Ford Maverick 3D

3.Daihatsu Feroza

auta z lat 1997/2003 które będzie najlepsze. I na co zwrócić uwagę oprócz rudzielca na ramie, nadwoziu.??

Ps. Po obejrzeniu kilku filmów jestem w ciężkim :totalszok:  co te auta i ludzie wyprawiają nimi :bzik:

Napisano

1.Suzuki Vitara 3D

3.Daihatsu Feroza

auta z lat 1997/2003 które będzie najlepsze. I na co zwrócić uwagę oprócz rudzielca na ramie, nadwoziu.??

Ps. Po obejrzeniu kilku filmów jestem w ciężkim :totalszok:  co te auta i ludzie wyprawiają nimi :bzik:

Lojalnie ostrzegam, ze apetyt rośnie w miarę jedzenia ;)

Jak załapiesz bakcyla, to przepadłeś.

Vitara jako pierwsze auto jest OK. Łatwo modyfikowalne, względnie tanio.

Terrano/Maverick najprędzej będzie z klimą,

Feroza to taki trochę egzotyk

Osobiście uważam, że nie ma złotego środka. Auto do upalania w terenie, nie nadaję się do jazdy na codzień, aczkolwiek @@sky maltretuje Jeepa i po czarnym, i po bezdrożach.

OT Jakby co sprzedam Patrola :)

Uwagę zwracamy na stan ramy, nadwozie jest elementem wymiennym. Jeżeli chodzi o napędy itd. to już inna bajka. Jak masz jakieś konkretne pytania to zapraszam na priv. Kilka terenówek już miałem, zawszę coś mogę Ci podpowiedzieć.

Napisano
  • Autor

Lojalnie ostrzegam, ze apetyt rośnie w miarę jedzenia ;)

Jak załapiesz bakcyla, to przepadłeś.

Vitara jako pierwsze auto jest OK. Łatwo modyfikowalne, względnie tanio.

Terrano/Maverick najprędzej będzie z klimą,

Feroza to taki trochę egzotyk

Osobiście uważam, że nie ma złotego środka. Auto do upalania w terenie, nie nadaję się do jazdy na codzień, aczkolwiek @@sky maltretuje Jeepa i po czarnym, i po bezdrożach.

Uwagę zwracamy na stan ramy, nadwozie jest elementem wymiennym. Jeżeli chodzi o napędy itd. to już inna bajka. Jak masz jakieś konkretne pytania to zapraszam na priv. Kilka terenówek już miałem, zawszę coś mogę Ci podpowiedzieć.

Potrzebować będę auta bardziej na miasto teren okazjonalnie ale to nie będą poligony czy rozlewiska. najbardziej podoba mi się Vitara np. taka http://olx.pl/oferta/suzuki-vitara-4x4-2-0-hdi-z-niemiec-oplacona-zamiana-CID5-IDg6pEj.html

aczkolwiek terrano 3d też jest fajne

Edytowane przez szyman

Napisano

Potrzebować będę auta bardziej na miasto teren okazjonalnie ale to nie będą poligony czy rozlewiska. najbardziej podoba mi się Vitara np. taka http://olx.pl/oferta/suzuki-vitara-4x4-2-0-hdi-z-niemiec-oplacona-zamiana-CID5-IDg6pEj.html

aczkolwiek terrano 3d też jest fajne

Viertarka to taki trochę archaik już. Jednakże z tym silnikiem może być przyjemna. Jak więcej czarnego niż pobocza, to z Twojej listy Terrano/Maverick jest najbardziej cywilizowane.

Napisano

vitara - bo sporawa w środku wbrew pozorom, dużo części do modzenia i żyjące super forum vitary, można cabrio, bardzo wytrzymałe auta (znajomy kupił 5 lat temu strucla i do tej pory nim śmiga i się cieszy, a nie był to zadbany egzemplarz)

Napisano

miałem okazję pojeździć autem 4x4 i powiem że już to lubię co gorsza że napaliłem się jak szczerbaty na suchary nie mając zielonego pojęcia o terenówkach :facepalm: . Ale koniec pitolenia wracam do tematu i pyt. Potrzebować będę auta na dojazdy do pracy, kręcenie po mieście w okresie letnim wypad co weekend za miasto w teren a więc trzeba wybrać kompromis. Mam typy

1.Suzuki Vitara 3D

3.Daihatsu Feroza

Pamiętaj, że te zabawy w bardzo trudnym terenie  to raczej nie seryjnymi egzemplarzami :)

Vitara i Terrano II są dobrym wyborem na początek, szukaj o prostu dobrego egzemplarza. Jedno i drugie raczej będzie zardzewiałe, pytanie tylko jak bardzo :) Obowiązują normalne zasady jak przy kupnie każdego innego samochodu, trzeba dodatkowo tylko zwrócić uwagę na napędy, bo tu mogą być niespodziewane koszty. Wybrane przez Ciebie modele nie są specjalnie skomplikowane. Najlepiej jak znajdziesz coś ciekawego to podrzuć tutaj linka, w razie czego ktoś na pewno podjedzie i pomoże.

Daihatsu nie znam, pytaj Tomira :)

Napisano

Racja, poza tym trzeba pamiętać że terenówka, zwłaszcza na klasycznym zawieszeniu nigdy nie da takiego komfortu jak osobówka. Jak zacznie się motać (większe opony, lift) to już na czarnym coraz gorzej ...

Z ciekawości - na co się przesiadasz?

Napisano
  • Autor

przeróbki jakie bym planował to podniesienie o 4~6 cm większe opony, wyciągarka, wzmocnić zawieszenie.

Napisano

Z ciekawości - na co się przesiadasz?

To trudne pytanie. Nie wiem, czy chce sprzedać Patrola, ale w tym roku jeździł raptem sześć razy, z czego w terenie był raz. Jeżeli faktycznie się go pozbędę, to przesiądę się za jakiś czas na coś lekkiego, zwinnego, bardziej ekstremalnego, może jakaś zomta ? Sam nie wiem :)

Napisano

przeróbki jakie bym planował to podniesienie o 4~6 cm większe opony, wyciągarka, wzmocnić zawieszenie.

Czyli taki standard. Przepadłeś hehe. Koniecznie uchwyty do szarpania jakieś porządne wpisz na listę.

Później pojedziesz na jakieś upalanie w błoto i górki, spodoba Ci się jeszcze bardziej, będziesz myślał co jeszcze można pomodzić aby było lepiej.

Taki Wróżbita Maciej mi się włączył ;)

Napisano
  • Autor

spokojnie w pierwszej kolejności sprzedać muszę Bravo co będzie nie lada wyzwaniem

Napisano

Ja jeździłem trzy latka Jeepkiem z załącznika. I uważam, że to właśnie jest złoty środek. 32", 5,5" liftu, stal, snorkel, wyciągarka. Jeździłem po poligonach razem z Patrolami a na codzień śmigałem nim do pracy. Skóra, elektryka foteli, szyb. Mocny motor, automatyczna skrzynia i reduktor z Full Time. Żadne inne auto tego nie ma. I wbrew obiegowej opinii wcale nie takie awaryjne. Przez trzy lata ostrego upalania zepsułem raz tylny raz przedni wał (nie, że się urwały, po prostu się zużyły), tylny most (pierwszy wypad po wyjeździe od mechanika, pokrywa była tylko przetarta, żeby wyglądało, że olej wymieniony więc jeepka o to nie winię). Jedna, jedyna wada tego auta to zużycie paliwa. Jak to ktoś kiedyś tutaj napisał "jak pod dystrybutorem nie zgasisz to do pełna nie zalejesz".

post-147249-0-44529300-1467354475_thumb.jpg

Edytowane przez Ketchup87

Napisano

To trudne pytanie. Nie wiem, czy chce sprzedać Patrola, ale w tym roku jeździł raptem sześć razy, z czego w terenie był raz.

ja też mam jakiś kryzys - pewnie przez powrót do nurkowania. No nie rozdwoję się i czasu nie dokupię :ogien:

budę wyspawali na medal, zderzak przedni powstał :ok:

nie mam kiedy odebrać z warsztatu :hehe:

ale nie sprzedam. niech stoi i czeka aż mi się zachce :facepalm:

nie opyla się wymieniać. bo zaraz kupiłbym coś innego. ech..

przykryje kocem i niech się hibernuje :nie_wiem:

Napisano

ja też mam jakiś kryzys - pewnie przez powrót do nurkowania. No nie rozdwoję się i czasu nie dokupię :ogien:

budę wyspawali na medal, zderzak przedni powstał :ok:

nie mam kiedy odebrać z warsztatu :hehe:

ale nie sprzedam. niech stoi i czeka aż mi się zachce :facepalm:

nie opyla się wymieniać. bo zaraz kupiłbym coś innego. ech..

przykryje kocem i niech się hibernuje :nie_wiem:

Zadzwoń jak będziesz miał chwilę wolnego, to przyjadę po Ciebie i zawiozę Cię po Patrola. Lepiej niech stoi w garażu, niż pod chmurką.

• 6 miesięcy później...
Napisano
13 godzin temu, szyman napisał:

Osobiście śmigam Sorento, ale to jest za ciężkie i za słabe silnikowo w teren -> 2.4 139KM na masę, UWAGA! ponad 2T na wadze, a nie z dowodu :facepalm:;]

Do zabawy w teren tylko masz dwie drogi - ciężkie i mocne - Patrol/Jeep

lub lżejsze i zwinniejsze: Suzuki Vitara/Samurai/Jimny

Po środku masz Grand Vitarę i Fronterę i Terrano. Są jeszcze starsze Toyoty i Mitsu krótkie Pajero.

Chcesz pojazd tylko w teren, czy codzienny+ teren?

A tu taka pojeżdżawka z okolic Suwałk ;) :

Co do wyboru, wolałbym Suzuki - tylko rdzę ogarnąć :)

Napisano
  • Autor

auto do codziennej jazdy, weekendowo wypad za miasto i jazda po terenie.

W fronterze martwi mnie masa własna. Najbardziej kusi mnie grand vitara

Napisano
13 minut temu, szyman napisał:

Dokładnie tak, mnie też kusi Vitara lub GV :)

Do codziennej jazdy GV, a do terenu Vitara 1,6 16v krótka ;)

Napisano

GV bierz ale poszukaj jeszcze z 2.5 V6 różnica w spalaniu nie duża a przyjemność już znaczna. Jest w pl gość co ma firmę radzikone i produkuje mody do vitary i teraz ma taką gv 2.5 przerobiona i mówi że daje rade a gość dużo już upalał

Napisano
8 godzin temu, szyman napisał:

Tomir ma frotkę. Daje radę mimo masy ;)

A jak coś, to kolega z firmy ma do sprzedania jeepa. Ino to już jest z tej serii bardziej bulwarowozów.

Edytowane przez _sky_

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, bielaPL napisał:

GV bierz ale poszukaj jeszcze z 2.5 V6 różnica w spalaniu nie duża a przyjemność już znaczna. Jest w pl gość co ma firmę radzikone i produkuje mody do vitary i teraz ma taką gv 2.5 przerobiona i mówi że daje rade a gość dużo już upalał

widziałem. Jak będzie Suzuki to od radzika będę montował lift

• 2 tygodnie później...
Napisano

Przyglądnij się dokładnie jak w terenie działa przednie, niezależne zawieszenie a jak sztywny most. I jakie sa konsekwencje kilku cali liftu w obu przypadkach. Jedyne uniwerslane auto i na autostradę i w gruby teren to Jeep. Powtórzę się - miałem Xja na 5" liftu. W środku skóra i pełna elektryka. latałem nim codziennie do roboty a w weekendy spokojnie jeździłem po poligonie z patrolami. Kumpel ma ZJa na 35" i skoczyliśmy bez zmęczenia ponad 200km na rajd a na rajdzie jeździliśmy w klasie z orurowanymi zmotami. Po rajdzie spokojny i dostojny powrót 200km z dupskiem na skórze i z muzyką z zestawu Infinity.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.