Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Balustrady Q-Railings

Featured Replies

Napisano

Marzy mi sie taka balustrada zewnetrzna na tarasie.

l_easyglasshybrid_4_ocean_view_balcony.j

Ten producent ma gotowe bardzo fajne systemy, tylko cenowo z tego co sie wstepenie orientowalem nie wyglada zbyt zachecajaco.

https://www.q-railing.com

Czy znacie moze jakis inne, podobne systemy balustrad szklanych? Moze jakis godny polecenia dystrybutor, albo firma montujaca? Wszelkie info mile widziane :ok::piwko: 

Napisano

Czym to się różni od hartowanej, klejonej tafli szkła ?

Kolega miał w domu trochę nawisów przy wejściu nad garażem i dawał właśnie coś takiego, kotwione od czoła do żelbetu a potem sama tafla. Mogę popytać ile i gdzie. Wiem, że tanio nie było .. :(

Napisano

Marzy mi sie taka balustrada zewnetrzna na tarasie.

l_easyglasshybrid_4_ocean_view_balcony.j

Ten producent ma gotowe bardzo fajne systemy, tylko cenowo z tego co sie wstepenie orientowalem nie wyglada zbyt zachecajaco.

https://www.q-railing.com

Czy znacie moze jakis inne, podobne systemy balustrad szklanych? Moze jakis godny polecenia dystrybutor, albo firma montujaca? Wszelkie info mile widziane :ok::piwko:

Niestety szkło jest cholernie drogie. Ja zrobiłem zwykła balustrade drewniana, a na niej ma przyjśc poliweglan lity 2,5mm.

Na szklo mnie po prostu nie stac.

Napisano
  • Autor

Jest szansa, ze cene szkla jakos przelkne, ale pod warunkiem, ze reszta elementow systemu nie bedzie zbyt droga. Q-Railing jest fajny jednak cenowo nie wyglada to juz tak kolorowo (przynajmniej w tych miejscach, w ktorych widzialem). Dlatego szukam zamiennika, albo dystrybutora, ktory ma dobre cene zeby wyliczyc koszt calosci. 

Napisano
  • Autor

Czym to się różni od hartowanej, klejonej tafli szkła ?

Kolega miał w domu trochę nawisów przy wejściu nad garażem i dawał właśnie coś takiego, kotwione od czoła do żelbetu a potem sama tafla. Mogę popytać ile i gdzie. Wiem, że tanio nie było .. :(

Tu nie chodzi o szklo tylko jego mocowania. Cala cene robi tunel, ktory mocuje sie do podloza i w nim osadza szybe (bez wiercenia w szkle). Jak sie uprzesz, to nawet pochwytu (czy jak to sie nazywa) na gorze nie potrzebujesz :ok:

Napisano

Tu nie chodzi o szklo tylko jego mocowania. Cala cene robi tunel, ktory mocuje sie do podloza i w nim osadza szybe (bez wiercenia w szkle). Jak sie uprzesz, to nawet pochwytu (czy jak to sie nazywa) na gorze nie potrzebujesz :ok:

Najtańsze będą rotule, w końcu to tylko kotwa, uszczelki, dystanse i nakrętki. Potrzebne wtedy otwory, ale skoro i tak zamawia się szkło to może to jakieś dużej różnicy nie robi. Pochwyt jest opcją i zależy od sposobu mocowania, wielkości szkła i jego grubości. Pochwyt zawsze wzmacnia konstrukcje, ja u siebie mogłem nie dawać, ale chciałem bo imho ładniej to wygląda i bardziej naturalnie.

To mocowanie z listwami jest właśnie drogie,  zabiera miejsce i nie jest tak dobrze podparte jak podwójne rotule (mniejsza dzwignia)

Napisano
  • Autor

Najtańsze będą rotule, w końcu to tylko kotwa, uszczelki, dystanse i nakrętki. Potrzebne wtedy otwory, ale skoro i tak zamawia się szkło to może to jakieś dużej różnicy nie robi. Pochwyt jest opcją i zależy od sposobu mocowania, wielkości szkła i jego grubości. Pochwyt zawsze wzmacnia konstrukcje, ja u siebie mogłem nie dawać, ale chciałem bo imho ładniej to wygląda i bardziej naturalnie.

To mocowanie z listwami jest właśnie drogie,  zabiera miejsce i nie jest tak dobrze podparte jak podwójne rotule (mniejsza dzwignia)

Wszystko sie zgadza, ale u mnie nie mam opcji montazu do czola. Osobnym tematem jest opcja wygladu - zeby mi sie to podobalo, to musialbym zabudowac dol tak zeby sruby mocujace nie byly widocznie. O ile wewnatrz karton-gipsem to ogarniesz, o tyle na zewnatrz to nie jest juz takie proste :( Fakt, ze cenowo na pewno taka rotula wyszlaby najkorzystniej :ok:

Napisano

Wszystko sie zgadza, ale u mnie nie mam opcji montazu do czola. Osobnym tematem jest opcja wygladu - zeby mi sie to podobalo, to musialbym zabudowac dol tak zeby sruby mocujace nie byly widocznie. O ile wewnatrz karton-gipsem to ogarniesz, o tyle na zewnatrz to nie jest juz takie proste :( Fakt, ze cenowo na pewno taka rotula wyszlaby najkorzystniej :ok:

Jeżeli możesz tylko od góry to jedynie listwy systemowe. Ktoś na FM robił to sam, kupując elementy w sklepie internetowych, podobno wyszło tanio (jak na barierkę), niestety te listy sa drogie i nie dają takiego podparcia jak od czoła, więc nawet nie rozważałbym wersji bez pochwytu.

Rotule można zostawić, lub coś nakleić, aby je zasłonić - również na zewn. Choć ładnie zrobione nie wygladją źle.

Napisano
  • Autor

Jeżeli możesz tylko od góry to jedynie listwy systemowe. Ktoś na FM robił to sam, kupując elementy w sklepie internetowych, podobno wyszło tanio (jak na barierkę), niestety te listy sa drogie i nie dają takiego podparcia jak od czoła, więc nawet nie rozważałbym wersji bez pochwytu.

Rotule można zostawić, lub coś nakleić, aby je zasłonić - również na zewn. Choć ładnie zrobione nie wygladją źle.

Wlasnie tak to wyglada w moim przypadku. 
Jakby wpadl Ci w rece jakis konkretny watek z FM to daj znac prosze. Probowalem cos wyszukac, ale znalazlem wlasciwie tylko jedna wypowiedz i to bardzo lakoniczna ;) 
Napisano

Wlasnie tak to wyglada w moim przypadku. 
Jakby wpadl Ci w rece jakis konkretny watek z FM to daj znac prosze. Probowalem cos wyszukac, ale znalazlem wlasciwie tylko jedna wypowiedz i to bardzo lakoniczna ;)

Gość pisze:

Witam,

profile kupowałem w necie na Eskatt.pl

około 1000PLN za 2,5mb

Szkło w firmie VITRE, też w necie - polecam

Profile na schody to stal 304 profil 150x50x5, stopnie z blachy 304 o grubości 2,5mm zamknięte w puszkę.

tutaj, jak to zrobił:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?85508-quot-Doskona%C5%82y-quot-i-quot-Z-Charakterem-quot-z-pracowni&p=6426901&viewfull=1#post6426901

Napisano

Kilka miesięcy temu był podobny temat. Odnośnie szkalnych balustrad wewnętrznych.

Ja wszystkie elementy łączeniowe (narożne i skrajne), poręcz górną mam z kantówki dębowej 6x6cm

Szkło hartowane zamawiane bezpośrednio w Pilkingtonie (mam ich niedaleko)

Nie wyszło to jakoś kosmicznie drogo !

Sąsiad ma wszystkie poręcze szklane a ma tego gdzieś na 25 metrów bieżących długości. Niektóre nawet bardzo grube szkło bez poręczy. Jak jesteś zainteresowany to mogę zrobić fotkę i podesłać jak to wygląda.

Drugi sąsiad też będzie robił coś takiego za kilka dni.

Napisano
  • Autor

Kilka miesięcy temu był podobny temat. Odnośnie szkalnych balustrad wewnętrznych.
Ja wszystkie elementy łączeniowe (narożne i skrajne), poręcz górną mam z kantówki dębowej 6x6cm

Wewnatrz tez sie robi z drewna, ale na zewnatrz jednak sie nie odwazylem na drewniane elementy.

Szkło hartowane zamawiane bezpośrednio w Pilkingtonie (mam ich niedaleko)

Mozesz sprawdzic ile Cie kosztowal m2 u nich? Mam wycene z lokalnej fabryki i chcialem porownac :ok:

Nie wyszło to jakoś kosmicznie drogo !

Drogo, tanio to pojecie wzgledne ;] Tak na szybko liczac to taka balustrada jaka by mnie zadowalalo (tunel na dole i w to szyba) to okolo 1kPLN za mb za same materialy. Mam okolo 10m i sie zastanawiam czy chce wydac te kase na to :hmm:

Sąsiad ma wszystkie poręcze szklane a ma tego gdzieś na 25 metrów bieżących długości. Niektóre nawet bardzo grube szkło bez poręczy. Jak jesteś zainteresowany to mogę zrobić fotkę i podesłać jak to wygląda.

Drugi sąsiad też będzie robił coś takiego za kilka dni.

Jakbys mogl to spytaj jakiego systemu / producenta mocowan uzywaja i gdzie to kupuja :piwko:

Napisano

O dzieki! Na to nie trafilem :)
Sprawdze wspomnianego linka :piwko:

Tak patrzę w swoją oferte i u mnie koszt rotuli to 2500 / 72szt tj 20mb, gdy chciałem przejśc na taki system:

IMG_0983_copy.jpg

Za listwy montażowe qrailing doszło by 7200kzł/16mb czyli prawie +5kzł w stosunku do rotuli