Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pompa CO - dylemat zakupowy

Featured Replies

Napisano

Moja obecna pompa CO dogorywa. Był niedawno znajomy hydraulik i proponował wymianę na pompę elektroniczną.

Instalacja jest grawitacyjna z piecem zasypowym (sterowanym klapką). Przewertowałem mnóstwo stron z pompami i nie wiem co wybrać.

Właściwie mam dwa typy:

1. LFP Experia L 25/40

2. IBO Beta 25/40

Ta pierwsza ma różne tryby pracy, ale bez autoadaptu, zaś ta druga ma Autoadapt i pozostałe tryby pracy jak ta pierwsza. Tylko nie wiem którą wybrać - renomowaną, ale uboższą czy chińczyka z przyzwoitą opinią, ale "na wypasie"...różnica w cenie to 100 zł (IBO jest tańsza)...co wybrać, poratujcie proszę?

Edytowane przez Romeczek

Napisano

Moja obecna pompa CO dogorywa. Był niedawno znajomy hydraulik i proponował wymianę na pompę elektroniczną.

Instalacja jest grawitacyjna z piecem zasypowym (sterowanym klapką). Przewertowałem mnóstwo stron z pompami i nie wiem co wybrać.

Właściwie mam dwa typy:

1. LFP Experia L 25/40

2. IBO Beta 25/40

Ta pierwsza ma różne tryby pracy, ale bez autoadaptu, zaś ta druga ma Autoadapt i pozostałe tryby pracy jak ta pierwsza. Tylko nie wiem którą wybrać - renomowaną, ale uboższą czy chińczyka z przyzwoitą opinią, ale "na wypasie"...różnica w cenie to 100 zł (IBO jest tańsza)...co wybrać, poratujcie proszę?

Ja mam 2 szt pompy Diamond http://www.diamond.pl/pl/node/912

Jedna 4m (25W) do grzejników oraz 6m (40W) do podłogówki.

Po prostu działają na ustalonym biegu i pokazują ile W zużywają. Są ciche i po prostu pompują wodę.

Zwróć uwagę, w jakim trybie ma działać taka pompa, bo np. w tej nie jest w ogóle opisany tryb automatyczny i nocny działania.

Dzwoniłem do producenta i powiedzieli mi, że tryba automatyczny ma tylko sens, gdy pompa ma działać w trybie ciągłym - a jak jest praca sterowana sterownikiem zewnętrznym (np. termostatem pokojowym), to trzeba ustawić po prostu konkretny bieg lub tryb pracy o stałej wydajności lub ciśnieniu, bo autoadaptacja nie działa. Podobnie też z podłogówką - jak mam zasilanie podłogówki 30 stopni, to pomiędzy brakiem zasilania i zasilaniem jest za mała róźnica temperatur, aby pompa zmieniała prędkości i musi działać cały czas na konkretnym biegu lub programie.

Autoadaptacja zadziała, gdy masz kocioł który ma okresu grzania i nie grzania a pompa obiegowa działa cały czas. Wtedy potrafi zwolnić gdy kocioł nie grzeje i zwiększyć wydajność, jak kocioł zacznie grzać.

Ten sterownik silnika (czyli cała logika) mają chyba wszystkie tanie pompy na rynku - inne są tylko obudowy. Poznasz po ilości diodek, ich opisach i przyciskach.

Edytowane przez maras77

Napisano
  • Autor

Właśnie nie do końca rozumiałem tą opcję Autoadapt, tak więc dzięki za wyjaśnienie. A długo kolega ma te pompy Diamond?

Napisano

Właśnie nie do końca rozumiałem tą opcję Autoadapt, tak więc dzięki za wyjaśnienie. A długo kolega ma te pompy Diamond?

3 lata. Ale chodzą cały rok (praca przerywana).

Napisano

Wilo Yonos ;)

PICO ;]

na grzejniki ustawić dtp a na podłogę dtc i pozamiatane.

dlaczego, choćby dlatego, że jak coś walnie to na wyświetlaczu będzie kod błędu...

Że o marce już nie wspomnę...