Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szkło przednich świateł-dlaczego nie jest gładkie?:)

Featured Replies

Napisano

obecnie produkowane samochody maja szkla przednich swiatel gladkie, nasz asterki i wiekszosc innych samochodow maja od wewnatrz na swiatlach takie jakby kreski, siatke linii, co sprawia zenie saidealnie gladkiei przezroczyste, mam nadzieje zewiecie o co mi chodzi, te dzisiaj produkowane reflektory sa ladniejsze. Moze sa to jakies czesci soczewek ktore skupiaja swiatlo? moze dzisiejsze swiatla maja jakies inaczej skonstruowane odblysniki ze mozna to bylo pominac? Ale Przeciez bmw z serii 3 (te starsze nawet) maja szkla przezroczyste a odblysniki w srodku wygladaja normalnie niczym z fiata125 okragle bez rewelacji grinser006.gif

czy ktos moze zastanawial sie nad tym tematem ? palacz.gif bo przyznam ze wolalbym miec klosze gladkie, nawet widzialem na allegro ostatnio usluge taka ze wygladzaja klosze pod instalacje pseudo ksenonowa zlosnik.gif zeby bylajasnosc ja nie chce zakladac takich "ksenonow" chce tylko zeby autko fajnie wygladalo

Pozdrawiam

Napisano

witam

niestety naszych astrowych reflektorow nie da się tak z ''tuningować'' .Jeśli byś zamiast tego szkła ktore jest wstawił gładkie to Twoje światla oślepialyby wszystkich i nie spełniały swojej funkcji .Szkło zastosowane na reflektorach (starszego typu czyli naszych) ma za zadanie ukierunkować promien swiatla generowany przez zarówke .Stań gdzies przed ścianą i spojrz w jaki sposob swiatlo z reflektorow na nią pada ..taki efekt daje własnie to ''kreskowane szkło'' heh przepraszam za prosty język ale fizykiem nie jestem grinser006.gif mam nadzieje ze kolege w jakimś stopniu oświeciłem 270751858-jezyk.gif

Napisano

Kolego - reflektor, reflektorowi nie równy.... Większość tych z gładkim kloszem ma albo xenony, albo soczewki albo jakieś ew. nakładki na żarówkach bądź nietypowe te ostatnie...

Szlifowanie szkieł tylko dla lansu mija się z celem bo w końcu ktoś te przetłoczenia stworzył w jakimś celu.

O jakim bmw mówisz? Chyba się nie przyjrzałeś dokładnie... masz tu kilka zdjęć poglądowych...

98028079.jpg

98517936.jpg

99563902_2.jpg

100272348.jpg

Ja tu widzę same żłobione klosze tongue.gif

PS. Nawet fiat 125 miał żłobione klosze.

99817392.jpg

Więc w gruncie rzeczy zbyt pochopnie wyciągasz wnioski cfaniaczek.gif

Chcesz żeby auto lepiej wyglądało? Umyj, wypoleruj, polakieruj plastiki, alusy załóż ale zostaw światła w spokoju. One mają działać a nie wyglądać.

Parę osób na forum ma reflektory astry przerobione np na soczewki i przezroczyste klosze. Podejrzewam że nie każdy to oficjalnie powie ale przeważnie lepiej wyglądają niż świecą... O to chodzi?? Chyba nie...

Napisano
  • Autor

i wszystko jasne, bez urazy nie mam wcale zamiaru tuningowac auta kosztem lamania przepisow i niszczenia dobrze swiecacych reflektorow, to bylo pytanie czysto teoretyczne, chcialem poprostu wiedziec o co chodzi cool.gif

w takim wypadku co powiesz o np peugeot 206 lub np 307 po liftingu ? maja gladkie szkla i nie maja xenonow. Czy to chodzi o te nakladki na zarowki ?

Napisano

Ze stwierdzeniem, że pod gładkim szkłem kryją się najczęściej ksenony albo soczewki, stanowczo się nie zgodzę. Póki co, nie są to standardowe rozwiązania powszechnie używane. Pod gładkim kloszem najczęściej kryje się zestaw pod tytułem wieloczęściowego odbłyśnika i żarówy H7. Właśnie ten specjalnie skonstruowany odbłyśnik, przejął zadani rowkowanego szkła, czyli ukierunkowuje wiązkę światła.

Co do lepszego świecenia nowoczesnych lamp, to nie muszę przekonywać (choć pewnie i są wyjątki) bo widać to dobrze na drogach w nocy.

Napisano

> i wszystko jasne, bez urazy nie mam wcale zamiaru tuningowac auta

> kosztem lamania przepisow i niszczenia dobrze swiecacych

> reflektorow, to bylo pytanie czysto teoretyczne, chcialem

> poprostu wiedziec o co chodzi

> w takim wypadku co powiesz o np peugeot 206 lub np 307 po liftingu ?

> maja gladkie szkla i nie maja xenonow. Czy to chodzi o te

> nakladki na zarowki ?

Nie trzeba szukac daleko wśród francuzów

w astrze G są gładkie reflektory

i nie jest to szkło, to jakieś tworzywo sztuczne :-)

żarówki są H7

w vectrze B sprzed liftu też chyba są h7,a reflektory ma "żebrowane",po lifcie już gładkie

Napisano

> Nie trzeba szukac daleko wśród francuzów

> w astrze G są gładkie reflektory

> i nie jest to szkło, to jakieś tworzywo sztuczne :-)

> żarówki są H7

> w vectrze B sprzed liftu też chyba są h7,a reflektory ma

> "żebrowane",po lifcie już gładkie

A mozna znaleźć jeszcze bliżej smile.gif W astrze H są gładkie światła. Mimo że nie ma kseonów.

Napisano

> A mozna znaleźć jeszcze bliżej W astrze H są gładkie światła. Mimo

> że nie ma kseonów.

Chyba mnie źle zrozumieliście... Czy ja gdzieś napisałem że gładkie klosze = ksenony??

Trochę się zapędzacie. Chodzi mi o to że jest wiele sposobów rozpraszania czy kierunkowania strumienia światła. Wspomniana astra H czy peugeot 206/307 mają np. załamania na zwierciadłach... nie są to idealnie gładkie sfery... Takie można znaleźć chyba najwyżej w latarkach itp. gdzie najważniejsze jest skupienie światła w jednym punkcie.

Co do tego czy nowe światła świecą lepiej od starych nie będę polemizować bo odpowiedź jest jasna ale jest różnica między światłem nowym a światłem starszego typu "przerabianym" na nowe (np. soczewki w astrze F)... no.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.