Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

bark oleju w silniku czy to jego koniec

Featured Replies

Napisano

Ludziw ja zwaruje już. Proszę poradźcie bo po prostu wyjde z siebie.

jestem 400km od domu. Cos mi nie pasowało bo tył samochodu w oleju i kapie z niego. Szybko do bagneta a on caly suchy. No trafi mnie chyba. Okazalo sieeże wykręcił sie korek od pierwszego napelniania pompy oleju. Po pristu popuszczal olwj i odkrecony byl moze z trzy obroty. W każdym razie sucho. Dolalem z 2 litry oleju tyle chyba wyciekło bo po tylu bagnet caly mokry.

Powiedzcie czy silnik złom czy remont. Jak sprawdziv czy nie ma przetarcia w silniku.

Co najgorsze w tej wersji 1.2 to spradzilem ze cienienie kontrolka pokazuje tylko przy starcie silnika. Jak chodzi i odlacze przewod od czujnika to pokazuje ok nie zapala sie wiec pewnie dlatego nic niepokojacego w drodze nie bylo. Wiem że panikuje i mecze Wad ale dotad silkik byl jak igla cacy a to mi tak nerwy psuje ze mam ochote nawet remont robic.

Napisano
  • Autor

Ale pracował bez oleju. Jak sprawdzic czy cos sie nie przytarło.? Dlaczego ta kontrolka w ogóle nie wykazała problemu?

Napisano

Ale pracował bez oleju. Jak sprawdzic czy cos sie nie przytarło.? Dlaczego ta kontrolka w ogóle nie wykazała problemu?

A wiesz dokładnie ile pracował bez oleju? Jak się miało przytrzeć to już się przytarło, żeby sprawdzić to trzeba by rozebrać silnik

Napisano

Jak wystygnie, odpal znowu i zrób kika przygazówek. Jak nie dymi na zimnym to raczej nic się nie stało.

Napisano
  • Autor

Trochę pracował. Z domu wyjechałem o 7 i jeden postoj po drodze. Jazda spokojna około 5 godz.

Cjednoznaczny wyniket suchy instrukcji czszcze miec olej.? Z tego korka pewnie nie lalo się jak z kranu pomimo ciśnienia. W instrukcji piszą ze jak zapala sie kontrolka w czasie jazdy przerwać. Tylko co z tego skoro ona i tak tego nie sygnalizuje! Głupota.

Co nieco i tak rozkrece aby zobaczyć jak wyglada. Pytanie czy panewki korbowe i walek rozrzadu da jednoznaczny wynik

Napisano

Nie panikuj jak silnik pracuje normalnie i itp to jest ok, na razie obserwuj. To że na bagnecie nie było oleju, nie oznacza że silnik nie miał smarowania. Smok ssawny pompy jest nisko zanurzony więc i pewnie przy połowie stanu oleju czyli  ~2l silnik smarowanie miał.

Napisano
  • Autor

Zgodze sie ze z 1.5 litra zostało bo jak wlale 2 to jest full a przy pracujacym na 2 kreskach. Z tego co pamiętam na pracującym jest jedna albo w ogóle ale to musze na innym zobaczyć.

Wiesz panikuje bo nie wiem czy mozna ufac mu teraz w dalszą droge. A jaki byłby objaw ze jednak chodzil na sucho?

Ps może cos tam było oleju ale jak wjeżdżalem pod górki ( w gorach jestem) to chyba nie mial co zassysac

Napisano
  • Autor

Ale ja głupi. Z tego wszystkiego zapomnialem jak dziala czujnik oleju. Co do pracy bez oleju to moj brat w mrecedesie mowil ze jak jechal kiedys bez oleju bo korek spustowy wypadł to dosc długo jechał i silnik nie zatrzymal sie.

Czy na walku rozrządu jakby nie było smarowania będą jakiś ślady czy tylko na panewkach?

Napisano

Corsa c 1,2 może jechać na suchym bagnecie i to długo, tzn kilka tyg używania nic jej nie zaszkodziło

Tylko zawory będą klekotac przy starcie.

To znak, że już jest sucho

Edytowane przez hefi

Napisano

...może cos tam było oleju ale jak wjeżdżalem pod górki ( w gorach jestem) to chyba nie mial co zassysac

Jeśli nie była to podróż przez całą Polskę z prędkościami autostradowymi to i górki nie powinny zaszkodzić. Byle się ta mała ilość oleju nie przegrzała. Przy spokojnej jeździe raczej do tego nie doszło.

Napisano
  • Autor

Temperatura zawsze była 90 i nie szło wiecej. A jak dlugo przez ekspresowke jechałam na suchym to nie wiem bo na miejscu dopiero zobaczyłem.

Napisano
  • Autor

A ma zWas ktos kolo siebie silnik x12xep z olejem pod koniec bagnetu i moglby sprawdzic ile jest na nim w czasie pracy?

Napisano

Temperatura zawsze była 90 i nie szło wiecej. A jak dlugo przez ekspresowke jechałam na suchym to nie wiem bo na miejscu dopiero zobaczyłem.

Temperatura silnika nie jest tożsama z temperaturą, szczególnie resztki oleju.
Napisano

A ma zWas ktos kolo siebie silnik x12xep z olejem pod koniec bagnetu i moglby sprawdzic ile jest na nim w czasie pracy?

ty, jak podczas pracy???

kto normalny sprawdza stan oleju na uruchomionym silniku

Napisano
  • Autor

No ale nie biorę tego jako stan przy dolewkach. To logiczne. To jest informacja ile jest w misce podczas pracy

Napisano
  • Autor

A temp oleju ni jak do temp silnika ale jak sie przyciera to ona rośnie

Napisano
  • Autor

Zmierzyłem ciśnienie oleju

Silnik zimny 5 bar

silnik rozgrzany bieg jałowy 2.5bara a przy 4tys obr/min 5.5bara

Nie ma wiem czy to dobrze ze na jałowym ma 2.5 bo niby powinno byc 1.5 silnik byl goracy choc dokładniej tem oleju nie mialem czym sprawdzić.

Jedno zauważyłem. Siadł rozrząd. Charczy jak diesel po odpaleniu

zmierzyłbym kompresję ale chciałbym sie upewnić. Mierzy sie na rozgrzanym. Ale zabronione jest odkrecanie swiec na goracym silniku z obawy o gwint swiecy. Wiec jak sie to robi?

Edytowane przez slawek55

• 5 miesięcy później...
Napisano

Witam

" Mierzy sie na rozgrzanym. Ale zabronione jest odkrecanie swiec na goracym silniku z obawy o gwint swiecy. Wiec jak sie to robi? ''

Moze ktos podpowiedziec jak z tego wybrnac ?

Mam zamiar poluzowac swiece, rozgrzac silnik i wtedy dopiero wykrecic i mierzyc kompresje - ma to sens ?

Pozdr

elriv

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.