Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy ogniwa guzikowe można lutować?

Featured Replies

Napisano

CR 2032, 3V.

Moja przyłbica spawalnicza postanowiła zrobić mi psikusa i sprawdzić wytrzymałość moich oczu na naświetlanie. Jak się okazuje sama przyłbica (za 300 zł) została zaprojektowana jako jednorazówa bo brak w niej gniazd na ogniwa tylko te są zgrzane z blaszkami idącymi do płytki drukowanej.

Ja oczywiście postanowiłem wymienić baterie tak czy inaczej, i stąd moje pytanie jak "guziki" znoszą lutowanie do nich przewodów?

Napisano

Jeśli będziesz szybki to zniosą. Jeśli nie zdążysz to będzie: "pafff" i "pssst".

Dobrze oczyścić. Dać kroplę kwasu i punktowo dużą mocą na chwilę...

Napisano

a nie lepiej kupić ogniwo ze zgrzanymi wąsami 

a lutować się da - kwestia szybkości jak @@Joki napisał 

Napisano
  • Autor

a nie lepiej kupić ogniwo ze zgrzanymi wąsami 

a lutować się da - kwestia szybkości jak @@Joki napisał 

Nawet nie wiedziałem że takie są. Jak to się fachowo nazywa?

Napisano
  • Autor

albo koszyk na CR2032 :)

Genialne! :piwko::pub:

Napisano

Ale że Esab już ? toż to niemożliwe  ;]  Mój ma 7lat i tylko szkła wymieniam  ;)

Napisano
  • Autor

Ale że Esab już ? toż to niemożliwe ;] Mój ma 7lat i tylko szkła wymieniam ;)

Dedra i ma 3 lata.
Napisano

Nawet nie wiedziałem że takie są. Jak to się fachowo nazywa?

Ogniwo z wąsami? Anna Grodzka...   :hehe::lol:

Napisano

W przypadku cr2032 to bym sie nie pier.. tylko zrobił pakiet z kawałka przewodu i tasmy izolacyjnej.

Napisano
  • Autor

W sklepie mieli cr2032 z wąsami do wlutowania. Cena jak za zwykłe ogniwo, 4 zł sztuka. Wieczorem się pobawię. :)

Napisano

CR 2032, 3V.

Moja przyłbica spawalnicza postanowiła zrobić mi psikusa i sprawdzić wytrzymałość moich oczu na naświetlanie. Jak się okazuje sama przyłbica (za 300 zł) została zaprojektowana jako jednorazówa bo brak w niej gniazd na ogniwa tylko te są zgrzane z blaszkami idącymi do płytki drukowanej.

Ja oczywiście postanowiłem wymienić baterie tak czy inaczej, i stąd moje pytanie jak "guziki" znoszą lutowanie do nich przewodów?

W sklepie w Warszawie na Nowogrodzkiej, gdzie dorabiają pakiety ogniw wszelakich, mają zgrzewarkę do blaszek. Ja to kiedyś robiłem używając zaostrzonego na ołówek bieguna węglowego z baterii paluszkowej prądem z akumulatora, też się trzymało. Oczywiście drugi biegun akumulatora dołączasz do tego samego bieguna pastylki, którą zgrzewasz z blaszką.

Napisano

CR 2032, 3V.

To ja poszedłem na łatwiznę, bo wyciągnąłem na zewnątrz kable i dolutowałem koszyk na 2 akumulatorki w rozmiarze AAA, bo akurat miałem pod ręką.