Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problemy Rover

Featured Replies

Napisano

Potrzebny mi kontakt z kimś kto jeździ takimi autami, dokładnie Rover 216

Przypadłość:

Wycieki płyny chłodniczego

Szarpanie po dłuższym postoju

Dotychczasowa kuracja:

Wymienione UPG,

Rozrząd kpl

Wymienione przewody wodne

Efekt:

Nadal ubywa płyn, ktoś to opanował?

Własne wnioski:

Znów padło UPG po pół roku od wymiany, inne przyczyny.

Szukam naprawdę dobrego mechanika który to zrobi lub pomysły gdzie szukać.

Najmilej widziane wypowiedzi ludzi jeżdżącymi autami tej marki, Rover to jak na nasz rynek specyficzne auto więc dywagacje co i jak odpuście sobie, proszę o konkretny warsztat Śląsk gdzie robią takie auta lub mechanik z powołania ewentualnie własne doświadczenia z tym modelem

Napisano

Wg mnie pozostają dwie opcje. 

1. Chłodnica ma nieszczelność i cieknie tylko przy wyższych ciśnieniach, na postoju nie będzie ciekło a wystarczy że kawałek się przejedziesz i będzie kapać. 

2. Uszkodzona sama głowica. Chodź pewnie ktoś ja sprawdzał, ale np znajomy miał taki problem że przeciekało (nie wiem gdzie wiec nie będę wymyślał) i pomimo zrobienia UPG to nadal ciekło. Woda wydostawała się razem ze spalinami. I co najciekawsze auto nie kopciło.

Edytowane przez matadorRS

Napisano
  • Autor

ad 1 raczej nie, bo jeździłem nawet bez korka i też znikało (korek tylko lekko przykręcony aby nie tworzyło się ciśnienie)

ad 2 też tego się boję bo jak na zimnym odpale to szarpie jakby cykle wypadały ale nie mam jak sprawdzić czy po zgaszeniu po paru godzinach w cylindrach nie ma płynu. Jeżeli tak to znaczy że upg znów padło a ten silnik wrażliwy ponoć na przegrzania

Napisano

Po dłuższym postoju wykręć wszystkie swiece i zakręć silnikiem. Jesli odpali bez problemu lub/i będzie chlapac woda to masz odpowiedz.

Napisano
  • Autor

odpalać odpala bez problemu tylk ododanie gazu powoduje że zachowuje sie jakby paliwa mu braklo po czym startuje, i tak rzez chwile, więc zachowuje się jakby płyn był. ech auto trzeba zrobić, zacząłem inwestować więc teraz bardziej opłaca się go zrobić niż złomować

Napisano

A w tych silnikach przy wymianie UPG nie trzeba nowych śrub ząłożyć - innych niż fabryczne żeby problem się nie powtarzał?

Napisano

odpalać odpala bez problemu tylk ododanie gazu powoduje że zachowuje sie jakby paliwa mu braklo po czym startuje, i tak rzez chwile, więc zachowuje się jakby płyn był. ech auto trzeba zrobić, zacząłem inwestować więc teraz bardziej opłaca się go zrobić niż złomować

A ja świece wyglądają?

Napisano

A w tych silnikach przy wymianie UPG nie trzeba nowych śrub ząłożyć - innych niż fabryczne żeby problem się nie powtarzał?

Chyba nie, wymienia się szpilki za każdym razem przy wymianie uszczelki na nowe i tyle.

Pytanie do autora: były wymieniane?

Miałem 1,6 16v w 400 i u mnie przy wymianie upg nie wymieniono szpilek. Wystarczyło na pół roku.

Napisano
  • Autor

Nie wiem czy wymieniane nie byłem przy tym, możliwe ze efekt jest jak u Ciebie akurat było by pół roku, uszczelke mam grubszą niby wzmocniona, zalecana przy LPG na stronach fanów modelu, rozważam opcję zdjęcia zaworów i dokręcenia lekko głowicy jak dawniej się robiło, co do wycieku pekł mi przewód pod ssącym dlatego nie widziałem bokapało po bloku, póki nie siadł całkiem, większość przewodów już leciwa w dłoni, pytanie gdzie bytom okolice dorwać przewody zdaje się fi16 to bym hurtem wymienił wszystkie na nowe