Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak zamontować pasy szelkowe do klatki?

Featured Replies

Napisano

Cześć, od kilku dni zastanawiam się jak zamontować pasy szelkowe do seja z klatka żeby to było bezpieczne i ciężko mi to idzie :hmm: . Ma ktoś może jakieś zdjęcie lub napisze mi co i jak? Mam pasy 3 pkt zakończone takimi metalowymi oczkami, da radę to jakoś zamontować czy lipa?. Z góry dziękuje  :)

Napisano

Lepiej zamontuj w podłodze, w miejscu mocowania tylnych pasów.

Napisano
  • Autor

@@proshotter Problem w tym, że fotel jest trochę blisko kierownicy i pasy są za krótkie żeby skręcić je w mocowaniu tylnych pasów.. :/ Chyba, że ja nie potrafię ich rozwinąć.

Edytowane przez wiszza

Napisano

@@wiszza Masz kompletne pasy ? Razem z tym tylnym krótkim pasem, bo wydaje mi się że to spokojnie powinno starczać.

Napisano

no a co z mocowaniem bocznym?? tylny idzie do jednego oczka a dwa boczne idą jeden w słupek ( seryjny otwór ) drugi otwór musisz sobie zrobić

Napisano
  • Autor

Tylny spokojnie wystarcza do tego mocowania przy kole zapasowym, ale boczne... Jeden przykręcam w słupek i jest dość ciasno, da się przeżyć no ale cienko. Ten drugi gdzie i jak dorobić?

Edytowane przez wiszza

Napisano

Trzeba sobie dospawać mocowanie oczko w podłodze/tunelu

Ew zamontować do szyn fotela

Napisano
  • Autor

@proshotter plytka-z-nakretka-sabelt-do-mocowania-pa coś takiego przyspawać do tunelu?

Napisano

th_12418931_960591687342184_862004052994

Edytowane przez Kooboosh

Napisano

@Kooboosh    słuchaj ja muszę swoje pasy za parę set zł :ogien:  rozciąć by je tak owinąć wokół klatki ????

Napisano

dlaczego chcesz to rozcinać? jakie ty masz pasy?

Edit: ok, doczytałem o metalowych oczkach...

fakt, ja zamawiałem z myślą, że będą zamontowane, jak na zdjęciu...

edit2:

wcześniej miałem schroty, z oczkami, to miałem zamontowane w miejsce, gdzie od tylnej kanapy wchodziły uchwyty do pasów tylnych, posrodku sa dwa otworu na śrubę M10 lub M12.

Ale teraz się zastanawiam, czy był to dobry pomysł... na szczęście bez sprawdzania się obyło.

Edytowane przez Kooboosh

Napisano

@@Kooboosh   sabelt 6 punktowe....i jak patrzyłem to raczej nie złoże tego na rurę bo pasy są zszyte.... 

czyli lipa one muszą być zamocowane do nadwozia....chyba trzeba zaznaczyć jakie się chce pasy ( do czego będą mocowane )

galerie--p--pasy-sabelt-6-punktowe-9_107

Edytowane przez roach

Napisano

@Kooboosh   nie ma tam nic o tym...ale mam inny pomysł :oki:

Napisano

teraz tak mam je zamocowane ale chciałem je zamocować do jednego z pałąków rollbara :oki:

Napisano
  • Autor

Zamówiłem sobie te płytki z nakrętką, je trzeba wspawac od spodu samochodu?

Napisano

tak....choć widziałem ze od góry tez robili :hmm:

Napisano
  • Autor

Czyli od spodu i zrobić dziurę na nakretke?

Napisano

tak....blaszka od spodu nawet jak już wkręcisz śrubę do tej nakrętki to już będzie mocno trzymać....otwór taki by śruba  

przelazła....masz tu jeszcze link zobacz w realu

http://mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=18856

Przechwytywanie.png

Edytowane przez roach

Napisano
  • Autor

@@roach Dzięki wielkie, już ogarniam jak to zrobić :) Czyli spokojnie mogę coś takiego zastosować przykręcając to do tunelu i przejdzie mi to BK na amatorkach bez homo?

Napisano

Czy ten tekst "Śruba powinna pracować na ścinanie" oznacza, że trzeba zastosować specjalną śrubę bardziej wytrzymałą na ścinanie? No bo wydawało mi się zawsze, że zazwyczaj śruby nie specjalnie lubią na ścinanie pracować a lepiej na rozciąganie.

Napisano

Ew zamontować do szyn fotela

Sorry, ale to najgłupsze co można zrobić... W ten sposób auto nie przejdzie też gdzieniegdzie BK    :facepalm:

Edytowane przez Grzechu46

Napisano

]@@Kooboosh   sabelt 6 punktowe....i jak patrzyłem to raczej nie złoże tego na rurę bo pasy są zszyte.... 

czyli lipa one muszą być zamocowane do nadwozia....chyba trzeba zaznaczyć jakie się chce pasy ( do czego będą mocowane )

galerie--p--pasy-sabelt-6-punktowe-9_107

ten "haczyk" co jest śruba na nim po prostu demontujesz, wychodzi to bez prucia pasa i "przewlekasz" przez klatkę   post-167146-0-92117100-1477465098_thumb.jpg

Edytowane przez ksytek

Napisano

Ok sprawdzę to .....dzięki