Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwny problem z hamulcami

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam dosyć dziwny problem z hamulcami w moim 007,

Pierwsze hamowanie po kilku godzinach postoju kończy się blokowaniem tylnych kól (zazwyczaj prawego). Jak troszkę się pohamuje to problem na jakiś czas zanika. Odczucie jest takie, jakby cała siła hamowania szła na jedno koło (jak jest sucho to przy lekkim naciśnięciu na hamulec auto staje jak wryte). Problem jest o tyle denerwujący, że już 3 mechaników nie potrafiło go rozwiązać. A oto co wymieniono:

1. Bębny tylnych hamulców,

2. Tłoczek w prawym kole,

3. Reduktory siły hamowania,

4. Tarcze osłon bębnów.

Dodam, że przód zachowuje się poprawnie (nie odczuwam żadnego ściągania na kierownicy), autko po prostu obraca na śliskim. Proszę o jakąś podpowiedź, co to może być bo mnie się pomysły skończyły.

Pozdrawiam.

Napisano

a może pompa hamulcowa fixuje?

icon_eek.gif

Napisano

> Witam,

> Mam dosyć dziwny problem z hamulcami w moim 007,

> Pierwsze hamowanie po kilku godzinach postoju kończy się blokowaniem

> tylnych kól (zazwyczaj prawego). Jak troszkę się pohamuje to

> problem na jakiś czas zanika. Odczucie jest takie, jakby cała

> siła hamowania szła na jedno koło (jak jest sucho to przy lekkim

> naciśnięciu na hamulec auto staje jak wryte). Problem jest o

> tyle denerwujący, że już 3 mechaników nie potrafiło go

> rozwiązać. A oto co wymieniono:

> 1. Bębny tylnych hamulców,

> 2. Tłoczek w prawym kole,

> 3. Reduktory siły hamowania,

> 4. Tarcze osłon bębnów.

> Dodam, że przód zachowuje się poprawnie (nie odczuwam żadnego

> ściągania na kierownicy), autko po prostu obraca na śliskim.

> Proszę o jakąś podpowiedź, co to może być bo mnie się pomysły

> skończyły.

> Pozdrawiam.

po pierwsze sprawdzić płyn i stan całego układu po drugie jak bardzo jest zapowietrzony jest układ po trzecie niedysponując specjalną maszyną ręczne odpowietrzanie przebiega w ściśle określonej kolejności dla kół (bardzo ważne) jeśli po odpowietrzeniu nadal hamulce nie równo hamują mimo dobrych okładzin tarcz i bębnów to sprawdzić

czy nadal się zapowietrza się układ i\lub nie ubywa płynu jeśli tak sprawdzić pompę przewody oraz przednie i tylne tłoczki nie może być żadnych wycieków

Napisano

ja bym jeszcze raz wymienil szczeki hamulcowe... u mnie w takim samym przypadku okazalo sie ze zastatla sie ta "samoregulacja" zlosnik.gif

Napisano

> Istnieje duże prawdopodbieństwo wewnętrznej nieszczelności pompy hamulcowej, tzn. tłoczki jednej sekcji nie trzymają - tej z przodu pompy i część ciśnienia przechodzi do sekcji drugiej. Stąd tendencja do blokowania jedengo koła. Układ jest podzielony na krzyż. Sprawwdż, czy przewody hamulcowej z przedniej sekcji ida do tego koła z tyłu, które nie blokuje. Jeśli tak jest to to jest prawdopodbną przyczyną. Warto również sprawdzić hamulce na rolkach, przy wewnętrznej nieszczelności pompy jedno z przednich kół powinny mieć mniejsza silę hamowania Zakładam ,że wszelkie nparawy zostały przeprowadzone poprawien (wymiana bębnów korektorów itd). Nie można wykluczyć również wady szczęki hamulcowej, która znajduje się w kole mającym tendencję do blokowania. Miałem podobny przypadek w maluchu po zamonotwaniu szczęk rzemeiślniczej produkcji. Jedno z kół miało tendencje do blokowania przy pierwszym hamowania po przejechaniu dłuższego odcinka po mokrej jezdni. Kolejne hamowania już były OK.

Powodzenia, daj znać jak to się skończyło.

Darek

Napisano
  • Autor

Zapowietrzenie wykluczam - sprawdzanie nie raz. Na rolkach też był, nic dziwnego nie stwierdzono - przegląd też przeszedł, ale zaznaczam, że hamulce były "rozruszane". Przewody elastyczne na razie wykluczam, chyba nie te objawy. W najbliższym teminie (czas) zmienie szczęki i zobaczę czy pomoże. W każdym razie, do kiedy mogę sam coś zrobić omijam fachowców machaników. Wielkie dzieki za podpowiedzi i dam znać o rezultatach.

Napisano

koniecznie napisz jak zalatwiles problem, w moim cc900 oba tylne kola blokowaly przez jakies 3 lata, nic nie pomoglo zadne pompy, przewody elestyczne, korektory, serwo no nic a nic - robilem takie sztuki ze w glowie sie nie miesci a woz jak blokowal na tyle tak blokowal zlosnik.gif ostatecznie zalatwilem problem ze mam mniej okladziny na szczekach niz fabrycznie na dlugosci i blokowanie poszlo do lamusa. przod igla 3% roznicy w sile hamowania a tyl juz nie blokuje i ma 5% zlosnik.gif zycze powodzenia z rozwiazaniem tego problemu i daj znac jak go rozwiazales zlosnik.gif ja stracilem wene, czas i cala cierpliwosc i dlartego mam takie rozwiazanie jakie mam - dodam ze sprawdza sie super zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.