Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Croma olej do wspomagania kierownicy

Featured Replies

Napisano

Czeka mnie wymiana oleju  wspomagania kierownicy w moim cromowozie. Po pierwsze płynu jest za mało bo poziom nie sięga nawet do końcówki bagnetu

Drugie płyn przypomina brązowo- czerwoną breję, z tego co się doczytałem to oryginalny płyn miał mieć kolor żółto-zielony. To co jest wlane na pewno nie jest w tym kolorze

Jaki płyn wlać wlać, ewentualnie jaki zamiennik i ile tego oleju zakupić.

Czy wystarczy samo kilkukrotne wyciągnięcie płynu ze zbiornika wraz z wymianą na nowy

Napisano

Instrukcja podaje że ma być TUTELA GI / R (kolor zielony) .

Z praktyki wynika , że nawet jak kilka razy odciągasz płyn z układu i dolewasz świeży to idealnie nie będzie - i tak potem wymiesza się z resztkami starego i ściemnieje , no ale to i tak lepiej niż jazda na zużytym  :oki:

Napisano
  • Autor

Faktycznie po ściągnięciu płynu okazało się że ma kolor zielony, kiedy świeciłem w nocy latarką płyn wyglądał na ciemny. 

Pytałem dlatego że doczytałem się że w Alfach na początku produkcji układ wspomagania zalewano Tutela GI/ E czerwony

Dopiero potem po problemach wprowadzono akcję serwisową i po płukaniu układu wymieniono płyn na zielony.

Myślałem że podobną akcję robiono w Fiacie

Ale płyn wymieniłem chyba w ostatnim momencie, pompa pracuje zdecydowanie ciszej

Płyn wyciągałem elektryczną pompką, udało mi się odessać grubo ponad pół litra. płynu było za mało więc podejrzewam że w układzie mogły pozostać resztki

Ale generalnie wymiana pomogła

• 2 tygodnie później...
Napisano

U mnie pompa pracuje jeszcze cicho , ale olej jest już wizualnie w kiepskiej kondycji .

W/z z powyższym nabyłem w celu zmiany tej sytuacji 1l nowego  :oki:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.