Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Długo nie odpalany silnik

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam mozliwośc kupienia silnika 1,2 75km z punto z przebiegiem niecałe 70tys za  dobre pieniądze ale jest pewnien mankament silnik stoi w garazu od ponad 5 lat bez odpalania Z zewnatrz silnik wyglada Ok jak nówka ale obawiam sie czy w środku bedzie z nim wszystko OK dlatego pytam bardziej doświadczonych w tym temacie czy warto sie pchac a moze lepiej odpuścić Ewentualnie jest mozliwośc sprawdzenia jakos bez rozbierania silnika czy gładzie nie zardzewialy? 

Odpalic nie da rady bo silnik bez auta wiec nawet zakrecic nie ma jak 

Wszelkie rady sugestie mile widziane

Napisano

Jeśli jest zalany olejem, to myślę że problemu nie powinno być.

Napisano
  • Autor

Silnik z auta wypadkowego jeżdzącego wiec z olejem ale bardziej obawiam sie o gładzie cylindrów i pierścienie bo wilgoc pewnie swoje zrobiła

Napisano

eh...zlać olej zalać nowym nie odpalać od razu tylko tyle by ciśnienie dobrze nasmarowało wszystko...i ogień....ostatnio tak Adam w kup i zrób zrobił.....

Napisano
  • Autor

Byłem dzis zobaczyc ten silnik i mam wątpliwości bo krecac kołem pasowym jakos tak wszystko lekko chodzi Rozrzad sie kręci tłoki chodza  ale jakos tak kompresja słaba . Powiedzcie czy to normalne ze mozna obrócic wałem  krecąc za koło pasowe praktycznie z minimalnym oporem tym bardziej w silniku który według własciciela sta nieodpalany 5 lat ? 

Czy mozna zmierzyc cicnienie na silniku wyjetym z auta bez odpalania jesli tak to jak . Na pewno przyrzadem wkreconym zamiast świecy to wiem .

Napisano

jak nie ma świec to będzie się lekko kręciło. Ze świecami i kompresją sprawną obracanie silnika rękami raczej powinno być bardzo kłopotliwe. Co do sprawdzenia silnika na zewnątrz. to bierzesz akumulator dobry i miernik i podłączasz rozrusznik na "krótko" i mierzysz kompresje na poszczególnych cylindrach. Ja tak robiłem jak kupowałem swoje 1.2  (oczywiście silnik zalany olejem )

Napisano
  • Autor

Świece sa i dlatego było to dla mnie dziwne ze tak lekko chodzi

Napisano

jak nie ma świec to będzie się lekko kręciło. Ze świecami i kompresją sprawną obracanie silnika rękami raczej powinno być bardzo kłopotliwe. Co do sprawdzenia silnika na zewnątrz. to bierzesz akumulator dobry i miernik i podłączasz rozrusznik na "krótko" i mierzysz kompresje na poszczególnych cylindrach. Ja tak robiłem jak kupowałem swoje 1.2  (oczywiście silnik zalany olejem )

Pamiętasz ile nadmuchał na cylindrach?

Edytowane przez ar2rek

Napisano

qrde już nie pamiętam dokładnie ale było dość równo coś koło 12 chyba

Napisano

reka to ty kola pasowego nie przekrecisz przy dobrej kompresji.

Napisano
  • Autor

Tez tak myslałem wiec odpuszczam dzieki 

Jak by ktos słyszał lub miał zdrowy dół od 1,2 176A8000 to był bym zainteresowany

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.