Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pomoc przy wyborze płyty indukcyjnej i piekarnika

Featured Replies

Napisano

Zastanawiam się nad wyborem dwóch płyt:

AMICA PI 7551 RSTK

http://www.amica.pl/produkty/produkt/5202-Plyta_indukcyjna--PI7551RSTK

oraz IKEA:

HÖGKLASSIG

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/60303933/

Do tego pierkarnik AMICA:

EB622MA+ IN

http://www.amica.pl/produkty/produkt/7088-Piekarnik_do_zabudowy-Amica_IN-EB622MA_IN

Za Ikeą przemawia pięcioletnia gwarancja i osobne suwaki regulacji mocy, za Amicą:

Polski producent, 250zł rabatu przy zakupie kompletu (co akurat "zeżre" pięcioletnia gwarancja w jednym z elektrosklepów), sygnalizacja na uchwycie obecności ciepła resztowego.

Który możecie doradzić ?

Napisano

Co do suwaka to zobacz electroluxa płyty.

Mogę jeszcze zasugerować ramkę metalową wokół tafli szkła. U mnie syn walnął w róg płyty i pęknięcie poszlo po calej tafli :(

Napisano

Co do suwaka to zobacz electroluxa płyty.

Mogę jeszcze zasugerować ramkę metalową wokół tafli szkła. U mnie syn walnął w róg płyty i pęknięcie poszlo po calej tafli :(

Płyty Ikea to właśnie też Electrolux. Zdecydowanie polecam te osobne "suwaki" do sterowania polami grzewczymi, są niezwykle praktyczne. A metalowe ramki w płytach już chyba odeszły w niepamięć- co gorsza krawędzie płyt są obecnie często dodatkowo fazowane (jak przednia krawędź w tej Amice powyżej), co zwiększa ryzyko uszkodzenia. U siebie również wymieniałem pęknięte szkło (przewrócona butelka z winem stuknęła w fazowaną krawędź płyty Electroluxa)- identyczny model z IKEA teoretycznie mógłby to przeżyć, bo nie miał żadnej fazy. Szkła w płytach Electrolux firmowanych przez Ikea są zupełnie inne od oryginałów- wyglądają na bardziej pancerne i mają zaokrąglone narożniki.

Edytowane przez Wasylek

Napisano

Ramki są dostępne w Elektroluxie i Aeg.

Kupowałem miesiąc temu, bo młody stłukł tak jak pisałem wyżej.

Napisano

Zastanawiam się nad wyborem dwóch płyt:

AMICA PI 7551 RSTK

http://www.amica.pl/produkty/produkt/5202-Plyta_indukcyjna--PI7551RSTK

oraz IKEA:

HÖGKLASSIG

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/60303933/

Do tego pierkarnik AMICA:

EB622MA+ IN

http://www.amica.pl/produkty/produkt/7088-Piekarnik_do_zabudowy-Amica_IN-EB622MA_IN

Za Ikeą przemawia pięcioletnia gwarancja i osobne suwaki regulacji mocy, za Amicą:

Polski producent, 250zł rabatu przy zakupie kompletu (co akurat "zeżre" pięcioletnia gwarancja w jednym z elektrosklepów), sygnalizacja na uchwycie obecności ciepła resztowego.

Który możecie doradzić ?

Mam podobną amicę, tylko z prostym sliderem. Dramat obsługowy. Już lepsze były by przyciski +/-

Miałem wcześniej electroluxa z takimi sliderami - bardzo wygodne, nawet moja matka i babcia żony umiały od razu obsłużyć.

Rozważ ramkę stalową na około płyty - nic się nie zleje jak wykipi. W Amice mam ramkę i i daje radę. W electroluxie nie miałem ramki, ale też było ok.

Napisano

Szukałem szerokiej płyty, mam HÖGKLASSIG, ale użytkuję dopiero od tygodnia i jest to moja pierwsza indukcja, więc póki co uczucia mieszane, bo jeszcze nie wyczaiłem dobrze ustawień mocy.

Zauważyłem jeden minus - na prawym dolnym polu (naturalnie wychodzi, że jest to główne pole do gotowania) jeśli da się dużą patelnię (28cm), to łatwo nią niechcący aktywować górne pole, bo dno krzywo odłożonej patelni lekko nachodzi na panel sterowania

Napisano

Szukałem szerokiej płyty, mam HÖGKLASSIG, ale użytkuję dopiero od tygodnia i jest to moja pierwsza indukcja, więc póki co uczucia mieszane, bo jeszcze nie wyczaiłem dobrze ustawień mocy.

Zauważyłem jeden minus - na prawym dolnym polu (naturalnie wychodzi, że jest to główne pole do gotowania) jeśli da się dużą patelnię (28cm), to łatwo nią niechcący aktywować górne pole, bo dno krzywo odłożonej patelni lekko nachodzi na panel sterowania

To jest wada czterech sliderów - zajmują miejsce, gdzie normalnie powinno być pole grzejne.

Napisano

Mam mniejszą płytę z czterema sliderami, ale zasada jest ta sama- okrągłe cewki indukcyjne mają średnicę zbliżoną do tych "krzyży" na szkle ( w przypadku Electroluxa są to koła).

To jest najmniejsze pole na tej płycie (średnica 18cm)- ustawianie tam dużej patelni, czy jakiegokolwiek naczynia o średnicy większej niż ten "krzyż" na szkle to nieporozumienie.

Pola nad sliderami z racji małej powierzchni grzania używam rzadko, bo jedynie do najmniejszych naczyń, na pewno nie jest to "główne pole do gotowania". :skromny:

Duże naczynia są przewidziane na którymś z lewych pól, tym bardziej, że ta płyta ma na lewej połowie potężne, łączone pola.

Edytowane przez Wasylek

Napisano

Mam mniejszą płytę z czterema sliderami, ale zasada jest ta sama- okrągłe cewki indukcyjne mają średnicę zbliżoną do tych "krzyży" na szkle ( w przypadku Electroluxa są to koła).

To jest najmniejsze pole na tej płycie (średnica 18cm)- ustawianie tam dużej patelni, czy jakiegokolwiek naczynia o średnicy większej niż ten "krzyż" na szkle to nieporozumienie.

Pola nad sliderami z racji małej powierzchni grzania używam rzadko, bo jedynie do najmniejszych naczyń, na pewno nie jest to "główne pole do gotowania". :skromny:

Duże naczynia są przewidziane na którymś z lewych pól, tym bardziej, że ta płyta ma na lewej połowie potężne, łączone pola.

Pewnie kwestia przyzwyczajenia, całe życie na kuchenkach gazowych akurat pole w tym miejscu było dla mnie głównym :)

Co do łączonych pól, to jeśli dobrze patrzę w dane techniczne, to one pojedynczo akurat mają słabszą moc o kilkaset W od tych pojedynczych.

Napisano

Co do łączonych pól, to jeśli dobrze patrzę w dane techniczne, to one pojedynczo akurat mają słabszą moc o kilkaset W od tych pojedynczych.

Coś źle patrzysz, bo pola łączone to 2x2400W, średnie to 2300W i najmniejsze 1800W :hmm:

Napisano

Coś źle patrzysz, bo pola łączone to 2x2400W, średnie to 2300W i najmniejsze 1800W :hmm:

Faktycznie :)

Aczkolwiek nie pokrywa mi się to z testami czasu gotowania 1l wody, muszę to dokładniej sprawdzić. Chyba że montażysta jakoś na pół gwizdka podłączył (da się tak w ogóle?)

Napisano

Generalnie w przypadku indukcji ważną rolę odgrywa dopasowanie średnicy naczynia do wielkości pola.

Instrukcja dość dokładnie to opisuje. Lewa strona to tak naprawdę 4 małe prostokątne pola grzejne (jedno nad drugim), ale zwykle pracują one parami aby powstał kwadrat. No chyba, że naczynie jest malutkie i mieści się na jednym polu. Na logikę wynika z tego, że pojedynczy prostokąt powinien mieć 1200W, ale to nie jest nigdzie napisane. Podziały pomiędzy polami oznaczone są na szkle- w przypadku patelni należy ją ustawić tak, aby pokryła dwa pola i odpowiednio ustawić konfigurację mocy.

Edytowane przez Wasylek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.