Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana instalacji elektrycznej w przyczepie

Featured Replies

Napisano

Muszę kupić przyczepę, i żeby służyła bezawaryjnie to wymyśliłem że od razu zajrzę hamulców, dam nowe łożyska i jeśli będzie trzeba to nowe opony.

Do tego jak instalacja elektryczna będzie stara to też dam nową, łącznie z lampami bo gniazda żarówek lubią się wypalić a koszt nie jest wielki.

I teraz pytanie jakie przewody kupić żeby były dość trwałe?

Obrysówki przednie do czego się podpina? Bezpośrednio do wtyczki, czy podłącza do tylnych lamp? Tylne obrysówki to chyb najłatwiej podpiąć do tylnej lampy.

Ile kabli ma wychodzić od wtyczki? 2 (tylko strony: lewa/prawa) czy 4 (obrysówki i tylne lampy osobno i stronami lewa/prawa)?

Ma to być zrobione raz a porządnie tak żeby mi to jeździło bezawaryjnie. ;)

No i zastanawiam się czy nie zrobić na przyczepie takiego samego gniazdka jak w aucie, i spinać to takim kablem żeby się nie plątało: 

przed%C5%82u%C5%BCacz%20spiralny.jpg

Do tego lepsze gniazdka i wtyczki. W ciężarówkach fajnie się to trzyma więc może i tutaj da radę.

@@Fred doradzisz?

Edytowane przez swienty

Napisano

Zrób ze światłem cofania i wtyk 13 pin.  :) 

Edytowane przez ArekMiz

Napisano

tak jak wyżej wtyk 13-cie pin

a lampy ledowe i spokój... a i wtedy aż tak grubych przewodów nie musi być

Napisano

Muszę kupić przyczepę, i żeby służyła bezawaryjnie to wymyśliłem że od razu zajrzę hamulców, dam nowe łożyska i jeśli będzie trzeba to nowe opony.

Do tego jak instalacja elektryczna będzie stara to też dam nową, łącznie z lampami bo gniazda żarówek lubią się wypalić a koszt nie jest wielki.

Obrysówki przednie do czego się podpina? Bezpośrednio do wtyczki, czy podłącza do tylnych lamp? Tylne obrysówki to chyb najłatwiej podpiąć do tylnej lampy.

Ile kabli ma wychodzić od wtyczki? 2 (tylko strony: lewa/prawa) czy 4 (obrysówki i tylne lampy osobno i stronami lewa/prawa)?

No i zastanawiam się czy nie zrobić na przyczepie takiego samego gniazdka jak w aucie, i spinać to takim kablem żeby się nie plątało:

przed%C5%82u%C5%BCacz%20spiralny.jpg

Do tego lepsze gniazdka i wtyczki. W ciężarówkach fajnie się to trzyma więc może i tutaj da radę.

@@Fred doradzisz?

Najlepiej poprowadzić główny przewód do porządnej puszki laczeniowej z skręcanymi dlawicami i z niej iść do poszczególnych odbiorników (tak to wygląda w naczepach, koszt puszki około 100zl dostępne w sklepach z częściami do ciężarówek). Światła pozycyjne i obrysowki podłącza się zachowując lewa i prawa stronę(w razie spalenia jednego bezpieczniki nadal masz połowę oświetlenie w przyczepce)

Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Tu warto zajrzeć, bo najczęściej nikt o to nie dba.

Najlepiej 13 żyłowy (8 x 1,0mm2/5 x 2,5mm2). Lepiej już robić po europejsku, można wówczas zamontować światło cofania. Można też 7 żyłowy (6 x 1,0mm2/1 x 1,5mm2).

Żeby wykonać podłączenia dodatkowych lamp obrysowych czy pozycyjnych bocznych to polecam kupić odpowiednio przewody koloru czarnego i brązowego oraz białego (minimum 1mm2) tak żeby swobodnie podpiąć się do głównego kabla.

Kup parę metrów więcej kabla gdyż wówczas swobodnie wystarczy do rozprowadzenia zasilania tylnych lamp.

Mówimy o obrysówkach czy o pozycyjnych bocznych?

Wszystkie światła pozycyjne, obrysowe i światło oświetlenia tablicy rejestracyjnej znajdujące się po prawej stronie przyczepy podłączamy do przewodu brązowego.

Wszystkie z lewej strony podłączamy do przewodu czarnego.

Jak to zrobisz to Twoja sprawa. Najwygodniej jest po prostu wpiąć się w główny kabel.

Do wtyczki powinien być wyprowadzony jeden kabel. To jest najwygodniejsze i najbardziej szczelne rozwiązanie. Wszelkie inne podłączenia najlepiej wykonać na zasadzie wpinania się do głównego kabla.

Nie rób żadnych puszek, dodatkowych kostek itp. Jeżeli nie trzeba to nie robić i ograniczyć takie łączenie kabli do minimum.

Najbardziej trwale jest po prostu wpinać się do głównego kabla.

Obierasz fragment przewodu z izolacji, zaciskasz dodatkowy przewód i połączenie izolujesz. I tak z każdą obrysówką, dodatkowym pozycyjnym itp.

Piszę o zaciskaniu, bo odradza się lutowanie. Tam gdzie kończy się lut na przewodzie przewód lubi się ukruszyć.

W każdym samochodzie przewody są zaciskane, nigdzie się przewodów nie lutuje.

Także zalecam zaciskanie przewodów. Ale ostateczny wybór należy do Ciebie

No i zastanawiam się czy nie zrobić na przyczepie takiego samego gniazdka jak w aucie, i spinać to takim kablem żeby się nie plątało

Jak wspomniałem, im mniej połączeń, gniazdek, wtyczek, tym lepiej. Zrób w przyczepie normalnie kabel zakończony wtyczką i już.

Tu masz przykładowy schemat podłączeń przy okazji instalacji 13-stykowej.

315gxn9.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.