Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Suszarka kondensacyjna

Featured Replies

Napisano

Witam.Najprawdopodobniej padła grzałka w suszarce do prania Mastercook. Wstępnie jest już rozkrecona ale nie wiem gdzie w niej szukać grzałki. Macie jakieś pomysły?

Napisano

Witam.Najprawdopodobniej padła grzałka w suszarce do prania Mastercook. Wstępnie jest już rozkrecona ale nie wiem gdzie w niej szukać grzałki. Macie jakieś pomysły?

Podaj model.

Napisano

Macie jakieś pomysły?

Zobacz w necie jak wygląda ta grzałka (north.pl jest do fagora, to jest to samo co mastercook) i będziesz wiedział czego szukać, np. po kablach. Siedzi gdzieś w kanale powietrznym.

Napisano
  • Autor

Też myślałem ze siedzi w kanale ale niestety jest zabudowana w bębnie. Najpierw sprawdzę termostat bo rozbieranie całości mi się nie uśmiecha. Chociaż z drugiej strony to termostat też pewnie jest obok grzałki

Napisano
  • Autor

Podpowie mi ktoś jak rozkręcić suszarkę czy pralkę ładowaną od góry? Muszę wyciągnąć bęben i nie wiem jak sie zabrać do tego bo jest osadzony na bokach obudowy. Pozdrawiam

Napisano

Podpowie mi ktoś jak rozkręcić suszarkę czy pralkę ładowaną od góry? Muszę wyciągnąć bęben i nie wiem jak sie zabrać do tego bo jest osadzony na bokach obudowy. Pozdrawiam

Daj jakieś fotki. W sieci nie mogę znaleźć żadnych schematów, rysunków suszarek ładowanych od góry z bębnem poziomym.

W pralkach wszystko stoi po prostu na amortyzatorach lub wisi.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Daj jakieś fotki. W sieci nie mogę znaleźć żadnych schematów, rysunków suszarek ładowanych od góry z bębnem poziomym.

W pralkach wszystko stoi po prostu na amortyzatorach lub wisi.

Witam. Poradziłem sobie z rozkręceniem suszarki kładąc ja na jednym boku i zdejmując drugi. Problem mam z zdiagnozowaniem  grzałki. Napięcie z płyty głównej wychodzi na termostaty które są sprawne bo zamykają obwód. Grzałka ma ma niby dwa obwody, posiada trzy przewody i moc 1000W i 1200W. Na jednym obwodzie grzałka grzeje ale na drugim nie. Zastanawiam się czy na pewno jest uszkodzona ? Poniżej fotka grzałki

post-141080-0-13975100-1483025239_thumb.jpg

Napisano

Jak napięcie dochodzi a nie grzeje to chyba musi być uszkodzona, no chyba, że coś tam nie kontaktuje ewentualnie przepalony bezpiecznik termiczny (o ile występuje).

Ten element przy kablach to nie jest właśnie ów bezpiecznik :hmm:

Napisano

Witam. Poradziłem sobie z rozkręceniem suszarki kładąc ja na jednym boku i zdejmując drugi. Problem mam z zdiagnozowaniem  grzałki. Napięcie z płyty głównej wychodzi na termostaty które są sprawne bo zamykają obwód. Grzałka ma ma niby dwa obwody, posiada trzy przewody i moc 1000W i 1200W. Na jednym obwodzie grzałka grzeje ale na drugim nie. Zastanawiam się czy na pewno jest uszkodzona ? Poniżej fotka grzałki

Grzałki sprawdzisz omomierzem, a układ i jego działanie żarówkami żarnikowymi.

Napisano
  • Autor

Ten element przy kablach to nie jest właśnie ów bezpiecznik

Wydaje mi sie ze to jest rezystor do regulacji mocy grzałki ale mogę się mylić

Napisano
  • Autor

Grzałki sprawdzisz omomierzem, a układ i jego działanie żarówkami żarnikowymi.

Grzałki już sprawdziłem i jedna ma około 120 Omów a w drugim przerwa. Z tymi żarówkami to jakiś skomplikowany sposób czy chodzi tylko o wpięcie żarówek w obwód grzałki? Męczę temat tej grzałki bo zastanawiam się jak jest regulowana jej moc?

Napisano

Wydaje mi sie ze to jest rezystor do regulacji mocy grzałki ale mogę się mylić

Zwykle to jest bezpiecznik i zwykle on pada.

Trudno go wymienić, może w jakimś serwisie.

Napisano

Grzałki już sprawdziłem i jedna ma około 120 Omów a w drugim przerwa. Z tymi żarówkami to jakiś skomplikowany sposób czy chodzi tylko o wpięcie żarówek w obwód grzałki? Męczę temat tej grzałki bo zastanawiam się jak jest regulowana jej moc?

Wpinasz żarówki zamiast grzałek i sprawdzasz, czy świecą zgodnie z oczekiwaniami.

Napisano

No to kup nową. Jedna jak widać przepalona. Póki co możesz olać resztę diagnostyki, bo zapewne "tylko" grzałka padła. Pytanie ile to $$$ kosztuje ?

Napisano

No to kup nową. Jedna jak widać przepalona. Póki co możesz olać resztę diagnostyki, bo zapewne "tylko" grzałka padła. Pytanie ile to $$$ kosztuje ?

Niestety są drogie, kilka stówek.

Są zakłady naprawiające grzałki za ułamek tej ceny.

Napisano
  • Autor

Zwykle to jest bezpiecznik i zwykle on pada.

Trudno go wymienić, może w jakimś serwisie.

Jeśli to bezpiecznik to jak jest moc regulowana?

Napisano

Jeśli to bezpiecznik to jak jest moc regulowana?

Włącza się jedna grzałka, lub dwie, ze sterownika na podstawie czujnika temperatury.

Napisano
  • Autor

Włącza się jedna grzałka, lub dwie, ze sterownika na podstawie czujnika temperatury.

No ale jak podłączyłem na "krótko" grzałkę na jednym obwodzie to grzały wszystkie spirale. Taka grzałka widoczna na fotce jest tylko jedna i ma dwa obwody

Napisano

No ale jak podłączyłem na "krótko" grzałkę na jednym obwodzie to grzały wszystkie spirale. Taka grzałka widoczna na fotce jest tylko jedna i ma dwa obwody

Sprawdz zarówno bezpiecznik termiczny (ten przy grzałkach), jak i włączniki termiczne (takie okrągłe grzybki)

Edytowane przez maras77

Napisano
  • Autor

Sprawdz zarówno bezpiecznik termiczny (ten przy grzałkach), jak i włączniki termiczne (takie okrągłe grzybki)

No i się wyjaśniło. Zwarłem dzisiaj ten bezpiecznik termiczny widoczny na zdjęciu i zaczęło grzać. Cała grzałka wygląda nieźle ale chyba wymienie całą bo raz że trudny dostęp a dwa że w niektórych miejscach jest nadpalona. Ciekawostką jest to że ten bezpiecznik chroni tylko mały obwód czyli ten który nie grzał. Dzieki zza pomoc. Jestem coś winien? :)

Napisano

No i się wyjaśniło. Zwarłem dzisiaj ten bezpiecznik termiczny widoczny na zdjęciu i zaczęło grzać. Cała grzałka wygląda nieźle ale chyba wymienie całą bo raz że trudny dostęp a dwa że w niektórych miejscach jest nadpalona. Ciekawostką jest to że ten bezpiecznik chroni tylko mały obwód czyli ten który nie grzał. Dzieki zza pomoc. Jestem coś winien? :)

Daj lajka i będziemy kwita ;)

Drogie te grzałki - ja bym oddał do regeneracji.

Problem z wymianą tego termika polega na montażu, bo się go nie lutuje i trzeba mieć odpowiedni sprzęt aby go trwale i skutecznie połączyć z obwodem.

W innych suszarkach jest normalny element na konektorach.

Edytowane przez maras77

Napisano
  • Autor

Drogie te grzałki - ja bym oddał do regeneracji.

No własnie. Około 300 zł wiec sporo porównując do grzałki w pralce. Tylko gdzie to naprawić? 

Napisano

No własnie. Około 300 zł wiec sporo porównując do grzałki w pralce. Tylko gdzie to naprawić? 

Daj zbliżenie na montaż tego termika, od strony, gdzie się łączy z innymi kablami.

Sam bezpiecznik to koszt 1 zł.

Jak się nie da samemu zacisnąć lub skręcić, to podzwoń do serwisach AGD.

Są też serwisy urządzeń grzejnych - znajdź taki w okolicy, lub załatw to wysyłkowo.

http://www.infojurikom.com.pl/sels.html

Napisano
  • Autor

Postanowiłem zamówić nową grzałkę i jestem już po montażu. Wymieniłem przy okazji termostat który dostałem w gratisie. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.